επικαιρότητα

Ξεκινούν από 24/8 οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας για το Αιγαίο;Του Κώστα Ράπτη

Πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες για επανέναρξη, από τις 24 Αυγούστου, των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο, μετά από τετραετή διακοπή.


Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, εάν το επιτρέψουν οι δυσκολίες μετακίνησης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς του πρέσβεως ε.τ. Παύλος Αποστολίδης (ο οποίος ηγείται της ομάδας από το 2010), χωρίς πάντως να αποκλείονται ορισμένες αλλαγές στη σύνθεση της αντιπροσωπείας.

Ότι η τακτική διαδικασία των διερευνητικών επαφών σε διπλωματικό επίπεδο, η οποία δεν έχει προχωρήσει μετά τον 60ό γύρο του Μαρτίου 2016, αναθερμαίνεται στην παρούσα φάση, λίγες μόνο ημέρες μετά την κρίση που δημιούργησε η έκδοση τουρκικής ναυτικής οδηγίας για έρευνες του σκάφους Ορούτς Ρέις νοτίως του Καστελόριζου, δεν είναι ασφαλώς άσχετο με την κινητικότητα που έχει σημειωθεί, ιδίως από γερμανικής πλευράς, αλλά και με την μονομερή κίνηση της τουρκικής ηγεσίας να αναβάλλει τις προκλητικές ενέργειες για έναν μήνα, προαναγγέλλοντας συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη πριν από την πρόσφατη κρίση το Βερολίνο είχε φιλοξενήσει συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με τον εξ απορρήτων και εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ενώ ακολούθησαν και τηλεφωνικές επαφές της Άγκελα Μέρκελ με την ηγεσία των δύο πλευρών.Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο επισκεπτόμενος την Αθήνα πρωθυπουργός του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πιθανός αυριανός ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Άρμιον Λάσετ συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος με την ευκαιρία αυτή διατύπωσε εκ νέου την θέση ότι "Διάλογος [με την Τουρκία] δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών και επί παντός επιστητού".

Το ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, και εν γένει των θαλασσίων δικαιοδοσιών, ως το μόνο ανοικτό θέμα προς διάλογο, ενώ η Άγκυρα, η οποία το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζει τα ρητορικά ανοίγματα για έναν "πολιτισμένο τρόπο επίλυσης των διαφορών", βαραίνει διαρκώς το "καλάθι" (πρβ. "γκρίζες ζώνες", αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κτλ.), εξηγεί και το γιατί το πρώτο μετά τις πρόσφατες εντάσεις βήμα διαλόγου περνά υποχρεωτικά από την δοκιμασμένη και εμπιστευτική διαδικασία των διερευνητικών επαφών, που δίνει στην κάθε πλευρά την ελευθερία να δοκιμάζει την πιθανότητα σύγκλισης με την άλλη επί εναλλακτικών σεναρίων, χωρίς να δεσμεύεται.

Όμως θεαματικότερες εξελίξεις δεν μπορούν παρά να προκύψουν, αν ωριμάσουν οι συνθήκες, σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα στο ανώτατο.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: ΑΓΑΠΗΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΤΕΒΕ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ . ΕΝΩ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΣΤΕΛΝΕ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΩ ΞΕΡΩ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΆΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ
ΑΓΓΙΖΕΙ

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά