ροή ειδήσεων

Γιατί η Σύμη είναι τόσο ερωτεύσιμη;



Ο Γιαλός της Σύμης με τα πολύχρωμα νεοκλασικά χαρίζει μία από τις καλύτερες φωτογραφίες του Αιγαίου. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γνωρίσετε τη Σύμη, εξαρτάται ποια πτυχή της θέλετε να εξερευνήσετε. Αν σας αρέσει η γαστρονομία και δοκιμάσετε σπινιάλο –διατηρημένη ψίχα σπίνας, φουλ στο ιώδιο–, θα νιώσετε ότι μπαίνετε σε καγκάβα (σπογγαλιευτικό σκάφος), έτοιμοι να σαλπάρετε μαζί με τους σφουγγαράδες. Αν είστε της περιπέτειας, τότε νοικιάστε φουσκωτό και κάντε τον γύρο του νησιού. Θα ανακαλύψετε μικρούς κολπίσκους, σπηλιές που θα θυμάστε για πάντα και παραλίες σαν πίνακες ζωγραφικής, όπως ο Αϊ-Γιώργης ο Δυσάλωνας, με τα καταπράσινα νερά και τα κοφτερά βράχια, που ορθώνονται πάνω από τριακόσια μέτρα σε ύψος. Αν πάλι έχετε την ανάγκη για εσωτερικές αναζητήσεις, μείνετε στο μοναστήρι του Πανορμίτη. Τρεις ημέρες εκεί ισοδυναμούν με έναν μήνα διακοπών.

Ό,τι και αν επιλέξετε, να θυμάστε ότι στη Σύμη η κυκλοφορία με τα πόδια μπαίνει σε άνω τελεία μέχρι το σούρουπο. Η ζέστη είναι αφόρητη και η σκιά σχεδόν άφαντη. Δύο είναι οι αγαπημένες μου βόλτες, μία απογευματινή και μία βραδινή. Λίγο πριν πέσει ο ήλιος, αρχίζω να κατεβαίνω την Καλή Στράτα, τον παλιό εμπορικό άξονα του νησιού με τα πεντακόσια σκαλοπάτια, ο οποίος συνδέει το Χωριό (Άνω Σύμη) με τον Γιαλό. Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί προτείνουν να την ανεβείτε με τα πόδια, αλλά είναι τσάμπα κόπος.

Με ένα ταξί, που κοστίζει γύρω στα 8 ευρώ, φτάνω μέχρι το Χωριό και μετά απολαμβάνω την κατηφορική περπατάδα. Αριστερά και δεξιά θαυμάζω τα στολισμένα με πελώριες μπουκαμβίλιες χαλατά, τα αρχοντικά που καταστράφηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σε κάθε στροφή παρακολουθώ τον ήλιο να χάνεται στον ορίζοντα. Μπροστά απλώνεται ο Γιαλός, γεμάτος με λογής λογής κότερα, ιστιοπλοϊκά και ψαρόβαρκες.

Η προοπτική αλλάζει εντελώς όταν φτάνω στην προβλήτα και γυρίζω το βλέμμα ψηλά στον αμφιθεατρικό οικισμό. Ξαφνικά, πρωταγωνιστώ σε ταινία του ιταλικού σινεμά, καθώς τα πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια του Γιαλού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο κινηματογραφικό σκηνικό. Η γοητευτική διαδρομή κατά μήκος του λιμανιού είναι αρκετά μεγάλη, καθώς συνεχίζει και μετά το μεγάλο ρολόι που κοσμεί το νησί από το 1881. Σε κάθε περίπτωση, ο τερματισμός γίνεται πάντα στην κάβα του Φωτάρα («Georgina’s Μarket»), όπου ο Νεκτάριος με βοηθάει να επιλέξω κρασί από την απρόσμενα μεγάλη ποικιλία της. Λίγο πικάντικο τυρί, αλλαντικά, δυο τρία ποτήρια, και η παρέα «δένει» στη στιγμή.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *