επικαιρότητα

Τουρκικά drones σε νησιά και Έβρο : Η υβριδική ασύμμετρη απειλή και οι τρόποι αντίδρασηςΤουρκικά drones έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και συνιστούν μία ασύμμετρη απειλή. Ποιοι είναι οι τρόποι αντίδρασης και τι έγινε στο Καστελόριζο.Το διπλό ύποπτο περιστατικό στο Καστελόριζο με το drone να πετά στο λιμάνι του ακριτικού νησιού και να παίζει Τουρκικά εμβατήρια-ακόμα και τον Τουρκικό εθνικό ύμνο σύμφωνα κάποιες με μαρτυρίες- αλλά και οι κόκκινες μπογιές πάνω στη Ελληνική σημαία σε βράχο της Μεγίστης ενδεχομένως να αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο στον υβριδικό πόλεμο τον οποίο έχουν εξαπολύσει οι γείτονες εδώ και πολλούς μήνες.Η αρχή έγινε στον Έβρο όταν με ‘’όπλο’’ εξαθλιωμένους μετανάστες σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο από την Άγκυρα επιχειρήθηκε η αποσταθεροποίηση των Ελληνικών χερσαίων συνόρων. Η σθεναρή αποφασιστική αντίδραση των φρουρών-Ενόπλων Δυνάμεων και ΕΛΑΣ-είχε ως αποτέλεσμα οι γείτονες να προχωρήσουν σε μια σειρά προκλήσεις. Μια από αυτές ήταν και η εμφάνιση drones πάνω στη συνοριογραμμή ακόμα και πάνω από Ελληνικά εδάφη. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις η αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν άμεση με τα Τουρκικά drones να μην επιστρέφουν ποτέ πίσω στο Τουρκικό έδαφος.Μικρά drones κυρίως τετρακόπτερα τα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να προμηθευτεί στο εμπόριο έναντι ακόμα και λίγων εκατοντάδων ευρώ εκτός από τον Έβρο εμφανίζονται να πετούν από τις Τουρκικές ακτές προς τα Ελληνικά ακριτικά νησιά. Κυρίως σε αυτά που απέχουν ελάχιστα μίλια και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά εύκολο για κάποιον να τα κατευθύνει με ακρίβεια προς τα Ελληνικά εδάφη. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις τέτοια drones έχουν εντοπιστεί να πετούν ακόμα και κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ανάλογες πτήσεις έχουν καταγραφεί και από Τουρκικά πολεμικά πλοία. Να απονηώνουν δηλαδή μικρά τετρακόπτερα και να τα κατευθύνουν είτε προς Ελληνικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είτε προς Ελληνικά ακριτικά νησιά.Οι πτήσεις των Τουρκικών drones έχουν ξεκάθαρα διπλό στόχο. Αφ’ ενός να προχωρούν σε παρατήρηση των Ελληνικών θέσεων τόσο στην παραποτάμια περιοχή του Έβρου αλλά κυρίως πάνω στα ακριτικά μας νησιά και αφ΄ ετέρου την δημιουργία ψυχολογικών επιχειρήσεων και πίεσης προς την Ελληνική πλευρά και τις φρουρές Έβρου και νησιών. Στο πεδίο των drones και της μη επανδρωμένης εναέριας επιτήρησης οι γείτονες τα τελευταία χρόνια έχουν πράγματι κάνει άλματα. Τουρκικές εταιρίες κατασκευάζουν κάθε είδους μη επανδρωμένα από μεγάλα UAV όπως Anka, Βayraktar και Akinci αλλά και μικρότερα drones, τετρακόπτερα και εξακόπτερα, με τα οποία εξοπλίζουν τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και την Ελληνική Αστυνομία. Σε συσκέψεις έχει ήδη ληφθεί μια σειρά μέτρων αντιμετώπισης των drones και κάποια τεχνικά μέσα παραχωρήθηκαν τόσο στις δυνάμεις ασφαλείας στον Έβρο όσο και στις φρουρές των νησιών.Το πιο δύσκολο σύμφωνα με ειδικούς δεν είναι η αντιμετώπιση ενός μικρού drone αλλά κυρίως ο έγκαιρος εντοπισμός του αφού πρόκειται για συσκευές με μικρό όγκο και κατά συνέπεια με μικρό στίγμα. Ωστόσο η τεχνολογία ήδη έχει αναπτύξει ειδικά ραντάρ για drones τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τα εντοπίζουν από μεγάλες αποστάσεις ακόμα και αν αυτά κινούνται μόλις ελάχιστα μέτρα πάνω πό το έδαφος.Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αντιμετώπιση του drone η οποία μπορεί όπως επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν άριστα την τεχνολογία μπορεί να γίνει μέσω παρεμβολών ενώ υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και να περάσει ο έλεγχος στα χέρια φίλιων δυνάμεων χωρίς καν να καταστραφεί η συσκευή.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΚΡΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝΕ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕΙ ΤΟ ΝΙΣΗ ΜΑΣ .ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΩΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ .Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΑΡΑΒΕΝΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ .ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΣΧΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΗΠΤΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΖΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ .ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΜΙΛΑΩ .ΚΥΡΙΕ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ .ΑΣ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ .ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ .ΘΑ ΣΥΒΜΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ .

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά