ροή ειδήσεων

Το τελευταίο χαρτί: Γι’ αυτό επέλεξε να «επιτεθεί» στο Καστελόριζο ο Ερντογάν



Ο πόλεμος νεύρων του Ερκντογάν προς την Ελληνική πλευρά αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα συνεχίζεται, αφού τις τελευταίες ημέρες έχει βάλει μπρος το νέο σχέδιο τουρκικής προκλητικότητας παίζοντας με τα όρια των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας των νησιών.

Πρώτη την Κυριακή το Oruc Reis προσέγγισε το νησιωτικό συγκρότημα της Μεγίστης στη νήσο Στρογγύλη σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων. Ήταν η πρώτη κίνηση του Ερντογάν για να αμφισβητήσει το ελληνικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών.

Η συνέχεια ήταν στην ίδια στρατηγική αφού το μήνυμα του «Σουλτάνου» προς την ΕΕ ήταν ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Σκοπός του να δείξει διεθνώς ότι Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του πλούτου, κατά βάσει υποθαλάσσιου, πέραν της ζώνης της χωρικής της θάλασσας στα 6 ναυτικά μίλια.


Το απόγευμα της Δευτέρας το ερευνητικό σκάφος, μαζί με τη συνοδεία του από στρατιωτικά πλοία και βοηθητικά ερευνητικά προσέγγισε στα όρι της οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ με την Αίγυπτο, από τη συμφωνία που προέκυψε τον Αύγουστο.


Με τον Ερντογάν να πιέζει όσο περισσότερο μπορεί, το Oruc Reis έφτασε σήμερα ξανά εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, πιο κοντά από κάθε φορά μέσα στο 2020, με απλωμένα καλώδια, πριν κάνει στροφή και κινηθεί νοτιοδυτικά.

Η ελληνική πλευρά όλες αυτές τις μέρες κρατάει ψύχραιμη στάση και απαντάει στις προκλήσεις μέσω διπλωματικών κινήσεων. Η πιο σημαντική από αυτές έγινε σήμερα με τον Νίκο Δένδια να κάνει αίτημα από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι για συνολική αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Το αίτημα ανέλυε ότι η Τουρκία παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. -Τουρκίας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *