ροή ειδήσεων

Διαδικτυακοί απατεώνες αρπάζουν τα λεφτά του κοσμάκη, υποσχόμενοι «τρελά» κέρδη μέσω επενδύσεων σε εταιρείες-βιτρίνες!



Οι εγκληματίες του «λευκού κολάρου» έχουν έναν σχεδόν... μαγικό τρόπο να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματά τους

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ως «Λύκος της Wall Street», μοιάζει με… αρνάκι μπροστά στους απατεώνες που έχουν απλώσει τα τεράστια πλοκάμια τους στο διαδίκτυο και έχουν καταφέρει να αποσπούν τεράστια χρηματικά ποσά χωρίς κανείς να μπορεί να εντοπίσει τη φυσική παρουσία τους, με αποτέλεσμα να μην τους αγγίζει ο νόμος.


Αμέτρητοι πολίτες πίστεψαν τους εγκληματίες του «λευκού κολάρου», οι οποίοι δρουν σαν μαφιόζοι, κρυμμένοι πίσω από χρηματοοικονομικές ορολογίες και με… όπλο το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, κατορθώνοντας με τη μοναδική πειθώ που διαθέτουν να φυγαδεύουν εκτός Ελλάδας τεράστια χρηματικά ποσά και να καταστρέφουν οικογένειες. Διαδικτυακές απάτες, που, συχνά, έχουν ως «βιτρίνα» πληρωμένες καταχωρίσεις, οι οποίες κατακλύζουν τα social media, με φωτογραφίες και «μαϊμού» συνεντεύξεις μεγαλοεπιχειρηματιών ή προσώπων γνωστών από τη showbiz, που δήθεν παρακινούν για επενδύσεις. Η λεία της νέας απάτης ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ, με θύματα συνανθρώπους μας που παγιδεύτηκαν στα δίχτυα των διεθνών κυκλωμάτων.

Με την ελπίδα να κινηθούν οι διωκτικές Αρχές αποκαλύπτει την προσωπική τραγωδία του ο Λευτέρης Σ., ένας 60χρονος πρώην στρατιωτικός. Ο κ. Λευτέρης και άλλα τέσσερα άτομα πιάστηκαν στο… δόλωμα της διαδικτυακής εταιρίας Li…x, με έδρα στη Μεγάλη Βρετανία, και πείστηκαν να επενδύσουν μέσω μιας πλατφόρμας. Ως account manager ανέλαβε ένας Έλληνας (Α.Κ.), ο οποίος θα ήταν ο ενδιάμεσός τους και κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη τους. Άρχισε να τους δείχνει μέσω διαδικτύου πλαστά στοιχεία ότι τα κέρδη εκτοξεύονται. Ταυτόχρονα, οι ανυποψίαστοι επενδυτές έβλεπαν υποτιθέμενα bonus και κέρδη και, για να γίνουν «VIP πελάτες», κατέθεσαν σταδιακά και από κοινού το ποσό των 550.000 ευρώ!

Τον Ιούνιο του 2020, αφού η πλατφόρμα «έπεσε» από το διαδίκτυο, επικοινώνησε με τους πέντε επενδυτές ένας εκπρόσωπος, ο οποίος τους καθησύχασε λέγοντας ότι γινόταν… αναβάθμιση και πως ο «άνθρωπός τους» Α.Κ. νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό! Τη σκυτάλη της απάτης είχε πάρει πλέον ο Ν.Δ., ως άλλος «προφέσορας» των επενδύσεων, ο οποίος, προκειμένου να εκταμιεύσει τα κέρδη, απαιτούσε την κατάθεση επιπλέον χρηματικών ποσών για δήθεν φόρους και προμήθειες.
Τα χρήματα είχαν χαθεί και μετατραπεί σε bitcoins

Τότε άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα η απάτη και, φυσικά, η επικοινωνία με τους συμβούλους έγινε δύσκολη, καθώς τα χρήματα στην ουσία είχαν χαθεί και είχαν μετατραπεί σε bitcoins, ενώ τα προσωπικά δεδομένα των «επενδυτών» είχαν χρησιμοποιηθεί για άλλες απάτες! Η ομάδα των επενδυτών κανόνισε στη συνέχεια συνάντηση με τα «στελέχη», προκειμένου να επιστραφούν τα κεφάλαια, αντ’ αυτού όμως έλαβε ένα πλαστό e-mail από κάποια βρετανική τράπεζα, με το οποίο τούς ζητούσε εξωφρενικά ποσά ως φόρους για να αποδεσμευτούν τα επενδεδυμένα ποσά! Μάλιστα, οι απατεώνες πλαστογράφησαν ακόμα και τη σφραγίδα της τράπεζας, η οποία τους ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία ενέργεια, γιατί γίνονται πολλές παρόμοιες πλαστογραφήσεις!

Τελικά, οι παθόντες απευθύνθηκαν στην Ασφάλεια Κέρκυρας, όπου κατέθεσαν έγκληση, ωστόσο από την πολύμηνη έρευνα που έκανε ο Λευτέρης Σ. διαπίστωσε ότι σε αυτό το γιγάντιο παζλ εμπλέκονται μεσάζοντες, οι οποίοι κάνουν την πρώτη επαφή, εταιρίες πληροφορικής ειδικευμένες στις απάτες με domain και server, τράπεζες αμφιβόλου διαφάνειας, εταιρίες μεταφοράς και μετατροπής νομισμάτων σε κρυπτονομίσματα, ακόμα και στελέχη χρηματοοικονομικών οργανισμών υπεράνω πάσης υποψίας!

Μοιάζει αδύνατον να τους εντοπίσει κανείς, καθώς έχουν διασπείρει αμέτρητες εταιρίες «βιτρίνα» και χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Κύπρο, Εσθονία, Μάλτα, Πολωνία, Ουγγαρία, Λιθουανία και σε χώρες με διαφορετικό νομικό πλαίσιο. Κλείνουν και ανοίγουν ασταμάτητα ιστοσελίδες, αλλάζουν πλατφόρμες και τα ίχνη τους χάνονται σε δαιδαλώδεις εταιρικές συνδέσεις. Οι συνέπειες όλων αυτών είναι πολλαπλές, όπως αναφέρει ο καταγγέλλων. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει σωματικά και ψυχικά, έχουν χάσει τα πάντα και, επιπλέον, μας έβαλαν στη διαδικασία, με τρόπους εκβιαστικούς, να δανειστούμε “για να λυθεί το πρόβλημά μας”! Άλλοι έχουν κάνει σκέψεις ακόμα και για αυτοκτονία, χωρίς να ξέρουμε αν το έπραξαν», αναφέρει απελπισμένος ο Λευτέρης Σ.
Κενό νόμου σε πολλές χώρες

Σε πολλές χώρες υπάρχει ακόμα κενό νόμου για τέτοιες απάτες. Ωστόσο, όπως έχει αναδείξει η «Espresso», και στη χώρα μας είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις και πρέπει οι αρμόδιες Αρχές να θωρακιστούν το συντομότερο και να κλείσουν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν τη διαρροή τεράστιων κεφαλαίων, με συνέπεια την καταστροφή συμπολιτών μας, ενώ και η διωκτική έρευνα πρέπει να στελεχωθεί με ειδικευμένο προσωπικό. Οι διεθνείς διωκτικές Αρχές φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να «χτίσουν» άμυνες απέναντι σε αυτή τη μορφή απάτης, ενώ το κενό στη νομολογία και στους εξειδικευμένους ερευνητές είναι εμφανές. Στη χώρα μας είναι αμέτρητοι όσοι κλαίνε τους κόπους μιας ζωής, ενώ δεν φτάνουν όλοι στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ.

Στις συγκεκριμένες υποθέσεις, όμως, τα θύματα έχουν βρει στο πρόσωπο του έμπειρου ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη έναν έμπιστο σύμμαχο. Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι υποθέσεις διαδικτυακής απάτης που χειρίζεται, ο ερευνητής δέχτηκε «βροχή» καταγγελιών από θύματα που είδαν να γίνεται καπνός η περιουσία τους. «Αποφάσισα να βοηθήσω αφιλοκερδώς με όλες μου τις δυνάμεις συνανθρώπους μας που έπεσαν θύματα αυτής της πλεκτάνης, η οποία έχει απλωθεί διεθνώς. Οι απατεώνες του “λευκού κολάρου” έχουν έναν σχεδόν μαγικό τρόπο να ξεγελούν, υποσχόμενοι απίστευτα κέρδη μέσω διαδικτυακών επενδύσεων», λέει ο ερευνητής στην «Espresso».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «φυσικά, όταν το θύμα αντιληφθεί ότι όλα ήταν ένα ψέμα, τα χρήματά του έχουν πια εξαφανιστεί και δεν υπάρχει τρόπος να τα πάρει πίσω. Ο εντοπισμός των απατεώνων είναι ιδιαίτερα δύσκολος, αφού αλλάζουν με “ταχυδακτυλουργικό” τρόπο επωνυμίες, τόπους, πλατφόρμες, εκμεταλλευόμενοι και την ασυλία που παρέχουν κάποια κράτη σε τέτοιες δραστηριότητες». Όπως τονίζει ο πεπειραμένος ερευνητής «το μήνυμα είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή για όσους νομίζουν ότι μέσω διαδικτύου θα πλουτίσουν».

newsbreak

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *