ροή ειδήσεων

«Τρέχουν» εξελίξεις στη διαχείριση απορριμμάτων

 

Κινητικότητα σε μια σειρά από διαγωνισμούς για την προώθηση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα , με κύκλους της αγοράς να εκτιμούν ότι προσεχώς έρχονται projects εκατοντάδων εκατ. ευρώ συνολικά στο μέτωπο των «σκουπιδιών».

Για αυτό και ισχυρά ονόματα όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ, Μεσόγειος κ.λπ. (σε κάποιες περιπτώσεις μέσω εξειδικευμένων θυγατρικών), που ήδη έχουν «πιάσει πόστο» στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, είναι έτοιμα για τη διεκδίκηση της «πίτας».


Μόλις πρόσφατα έγινε η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καβάλα (από την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), ένα έργο κόστους περίπου 50 εκατ. ευρώ με τους ενδιαφερόμενους να περιμένουν εξελίξεις για κατάθεση προσφορών περί τα τέλη Φεβρουαρίου.


Ο εν λόγω διαγωνισμός έρχεται να προστεθεί στην επίσπευση διαδικασιών σε ανάλογα projects στα Ιόνια νησιά (π.χ. σε Ζάκυνθο αναμένεται υπογραφή σύμβασης, σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά δρομολογείται κατασκευών μονάδων), που έχουν ενταχτεί στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπτυξης ΜΕΑ στη χώρα από το ΥΠΕΝ.


Άλλες πληροφορίες θέλουν να «τρέχουν» εξελίξεις και διαγωνισμοί σε περιοχές όπως το Αγρίνιο, η Πάτρα, ο Βόλος, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες προωθείται η δημοπράτηση των δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Θεσσαλονίκη, συνολικού ύψους σχεδόν 180 εκατ. ευρώ.


Επίσης, αναμένονται τα επόμενα βήματα σε διαγωνισμούς όπως η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Σητείας με προϋπολογισμό 19,3 εκατ. ευρώ, καθώς και μια ακόμα μονάδα στη Χερσόνησο Κρήτης (27 εκατ. ευρώ), η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 32,9 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο. Εντός του έτους, αναμένονται εξελίξεις για τις μονάδες της Ρόδου (θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ), της Μυκόνου, της Λέσβου, ενώ οι προσφορές για τη ΜΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, έργο προϋπολογισμού 22,6 εκατ. ευρώ, ήταν προγραμματισμένο να κατατεθούν στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές ότι υπάρχει τάση προώθησης διαδικασιών για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, πέρα από το mega project των εργοστασίων στην Αττική κόστους 650 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει τα προσεχή έτη να προχωρήσουν πάνω από 60 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων, σε «πρώτη φάση» το συνολικό κόστους θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ ενώ σε βάθος ετών ακούγονται νούμερα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Βέβαια, μένει να φανεί ποια έργα θα προχωρήσουν ως δημόσια, ποια μέσω ΣΔΙΤ και συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. καθώς το χρηματοδοτικό μοντέλο αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, πέραν των μελετών και των περιβαλλοντικών αδειών.

insider

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *