ροή ειδήσεων

«Πρεμιέρα» self-test και στις λαϊκές αγορές–Οι υποχρεώσεις και η διαδικασία



Με υποχρεωτικό self test θα πηγαίνουν πλέον στις λαϊκές αγορές οι εργαζόμενοι σε αυτές, καθώς η αυτοεξέταση για τον κορονοϊό καθίσταται υποχρεωτική.


Τα self–test θα είναι ΔΩΡΕΑΝ από τα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ.

Η διαδικασία ξεκίνησε από τη Δευτέρα 19 Απριλίου με υποχρέωση ΟΜΩΣ δήλωσης του αποτελέσματος έως 25 Απριλίου. Αφορά τους εργαζόμενους χωρίς μέχρι και την Τρίτη 20 Απριλίου να έχει υπάρξει μέριμνα για τους αυτοαπασχολούμενους-εργοδότες συναδέλφους.

Το αποτέλεσμα του test θα δηλώνεται υποχρεωτικά στην ΕΡΓΑΝΗ από τον κάθε εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self–testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self–test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στην Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

Αν το αποτέλεσμα του self–test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Αν το αποτέλεσμα του self–test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self–testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self–test.

Κυρώσεις περί μη τήρησης της διαδικασίας

Ο εργοδότης ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το self–test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self–test.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self–test ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self–test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self–test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self–test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Τι ισχύει για αυτοαπασχολούμενους-εργοδότες

Πολλές αρρυθμίες διαπιστώνονται στην διάθεση των self–test, σε πρακτικό επίπεδο καθώς μένουν εκτός μέχρι αυτή την ώρα αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, τα ΑΜΚΑ των οποίων δεν έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα.

Ουσιαστικά οι αυτοαπασχολούμενοι αυτή την στιγμή δεν δικαιούνται το δωρεάν self–test, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να χρειάζεται να επωμιστούν το οικονομικό βάρος.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις και από την ΠΟΣΠΛΑ για την επίλυση του θέματος.

reporter

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/4/21 09:43

    KANENA MAGAZI DEN EXEI KANEI TEST SELF ΕΙΔΙΚΑ ΣΟΡΩΝΗ ΚΑΙ ΦΑΝΕΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *