ροή ειδήσεων

Και ο καιρός τρελάθηκε... σε Ελλάδα και Ευρώπη



Προβληματίζουν τα καμώματα του καιρού, καθώς οι θερμοκρασίες επιπέδου καύσωνα εναλλάσσονται με καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θύελλες

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η θερμοκρασία σήμερα στα ηπειρωτικά, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 36 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ήσαν στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (36,2 βαθμοί), στη Θήβα και στη Βαμβακού Φαρσάλων (από 36,1) και στη Λιβαδειά (35,9).

meteo.gr

Aύριο, αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στους 37-39 βαθμούς. Παράλληλα, αστάθεια θα επικρατήσει τις θερμές ώρες της μέρας σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες και πιθανώς τοπικές χαλαζοπτώσεις.



Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 37, στην Κεντρική Ελλάδα από 15 έως 39 βαθμούς, στην Ήπειρο από 15 έως 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 35 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 17 έως 33 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 35-36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στα νότια τμήματα του Αιγαίου δυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34-35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς.

Καύσωνας και ισχυρές καταιγίδες και στην Ευρώπη

Μετά τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, με δεκάδες πνιγμούς ανθρώπων, καθώς αναζητούσαν ανακούφιση από τη ζέστη στο υγρό στοιχείο, πολλές περιοχές της Δυτικής Ευρώπης «χτυπήθηκαν» το Σαββατοκύριακο από ισχυρές καταιγίδες.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν δυνατές νεροποντές και τη Δευτέρα στα ανατολικά προς την Πολωνία, η οποία έχει βιώσει ένα πενθήμερο ασυνήθιστα ζεστού καιρού.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας (DWD), οι θερμοκρασίες στα δυτικά και βόρεια της χώρας έπεσαν σημαντικά κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, μετά από μια νύχτα έντονης βροχής.

Μετά από μέρες υψηλών θερμοκρασιών, η Γαλλία χτυπήθηκε από βίαιες καταιγίδες. Στα κεντρικά της χώρας, καμπαναριό κατέρρευσε πάνω στο κλίτος της εκκλησίας ενός χωριού, ενώ καταστράφηκαν αμπελώνες και πλημμύρισαν σπίτια και δημόσια κτίρια.

Οι άνεμοι έφτασαν τα 137 χιλιόμετρα την ώρα στην περιφέρεια της Σαμπανίας, ξεριζώνοντας δέντρα και αποκολλώντας στέγες. Τεράστια κομμάτια από χαλάζι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε αυτοκίνητα και σπίτια στα ανατολικά, και η γαλλική εθνική υπηρεσία καιρού κατέγραψε 44.000 αστραπές μόνο το Σάββατο.

Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με τις καταιγίδες, αλλά αρκετές χώρες ανέφεραν πνιγμούς, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν ανακούφιση σε πισίνες, λίμνες και ποτάμια.

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Τουλάχιστον 15 άτομα πνίγηκαν στην Πολωνία το Σαββατοκύριακο, το οποίο ήταν επίσης το πιο ζεστό μέχρι στιγμής φέτος, με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 35 C. Οι διασώστες λένε ότι οι συχνότερες αιτίες πνιγμού είναι η απερισκεψία, η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων κολύμβησης και η είσοδος στο νερό μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Η αστυνομία στην Ολλανδία ανακοίνωσε ότι δύο πτώματα εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διαφορετικές τοποθεσίες στον ποταμό Βάαλ, πραπόταμο του Ρήνου. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους, αλλά οι αρχές στη γειτονική Γερμανία έψαχναν δύο κορίτσια, 13 και 14 ετών, τα οποία εξαφανίστηκαν ενώ κολυμπούσαν στο Ρήνο κοντά στο Ντούισμπουργκ την περασμένη εβδομάδα. Ένας τρίτος έφηβος ανασύρθηκε από τον ποταμό την Τετάρτη, χωρίς τις αισθήσεις του. Συνολικά, πάνω από 12 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα.

Η αστυνομία στην Αυστρία ανακοίνωσε ότι ένας 26χρονος πέθανε χθες μετά από άλμα από έναν βράχο 40 μέτρων (στη λίμνη Βόλφγκανγκσεε).

Η Μόσχα επλήγη επίσης από κύμα καύσωνα αυτήν την περασμένη εβδομάδα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν χθες τους 30 C. Το μετεωρολογικό πρακτορείο της Ρωσίας Rosgidromet προειδοποίησε ότι ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός, με θερμοκρασίες 7 C έως 10 C υψηλότερες από τις κανονικές, είναι πιθανό να παραμείνει στη ρωσική πρωτεύουσα και τη γύρω περιοχή έως την Παρασκευή.

Ο ρωσικός παρατηρητής δημόσιας υγείας συνέστησε στις επιχειρήσεις να μειώσουν τις ώρες εργασίας κατά μία ώρα εάν η θερμοκρασία στο εσωτερικό φτάσει τους 28,5 C, δύο ώρες εάν φτάσει τους 29,5 C και τέσσερις ώρες αν φτάσει τους 30,5 C.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι ετοιμάζει έναν στόλο 11 αεροπλάνων και έξι ελικοπτέρων γύρω από το μπλοκ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές τους επόμενους μήνες.

«Ο κίνδυνος της σεζόν για πυρκαγιές στα δάση προβλέπεται να είναι πάνω από τον μέσο όρο, με θερμοκρασίες που αναμένεται να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, στην περιοχή της Μεσογείου», δήλωσε ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. «Αυτή τη σεζόν αναμένονται επίσης λιγότερες βροχοπτώσεις, ειδικά στην Κεντρική Ευρώπη και σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

efsyn

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *