ροή ειδήσεων

Η Σουηδία δεν συμμετέχει στην τρομολαγνεία – «Δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Δέλτα»



«Να μην βγάζουμε συμπεράσματα», είπε ο Αντρέας Τέγκνελ

Καθώς τα CDC προτρέπουν τους Αμερικανούς να ξαναφορέσουν μάσκες για να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή Δέλτα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας υποστήριξε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του στελέχους και δεν θέλησε να ασχοληθεί με όλα όσα ακούγονται περί… σούπερ μεταδοτικότητας και καταστροφολογίας.


Ο Άντερς Τέγκνελ δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλά που δεν γνωρίζουμε για την Δέλτα» και προειδοποίησε να μην βγαίνουν «ευρεία συμπεράσματα» σχετικά με το στέλεχος του κορωνοϊού. Σημείωσε ακόμα ότι η παραλλαγή κυκλοφορεί στη Σουηδία «εδώ και αρκετό καιρό» με μικρή επίδραση, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου όπως τα γηροκομεία.

Τα σχόλιά του έγιναν ως απάντηση στα πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό και θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια.


Οι New York Times και άλλα ΜΜΕ έγραψαν ότι το CDC πιστεύει ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά – αλλά αυτή η σύγκριση δεν φαίνεται να… εντυπωσίασε τον Τέγκνελ.

«Είναι δύσκολο να πούμε πόσο μεταδοτική είναι η Δέλτα, [καθώς] σε ότι αφορά για ανεμοβλογιά, ήμασταν σε θέση να παρακολουθούμε την ασθένεια εδώ και αρκετά χρόνια. Η μεταδοτικότητα [της Δέλτα] φαίνεται να είναι πολύ άνιση – σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μολύνει εκατό, αλλά έχουμε άλλες περιπτώσεις όταν ένα μολυσμένο άτομο δεν μολύνει κανέναν», είπε στη σουηδική Aftonbladet.

Επεσήμανε ακόμα το γεγονός ότι το ένα τρίτο των δήμων της χώρας ανέφεραν μηδενικά νέα κρούσματα Covid την περασμένη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ανοδική τάση των κρουσμάτων μεταξύ των νέων στη Στοκχόλμη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Και ενώ οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ πιέζουν τους Αμερικανούς σε περιοχές «υψηλής μετάδοσης να φορούν μάσκα», η Σουηδία ήρε και την τελευταία υπολειπόμενη σύσταση μάσκας – που σχετίζεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς – την 1η Ιουλίου.

Ενώ ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Σουηδίας έχει υποστηρίξει μέτρα όπως η κοινωνική απόσταση και η εξ αποστάσεως εργασία, δεν έχει κάνει συστάσεις για τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Στοχοποιημένη από τα συστημικά ΜΜΕ επειδή αρνήθηκε να επιβάλλει σκληρούς περιορισμούς, η λιγότερο δρακόντεια προσέγγιση της Σουηδίας στην κρίση υγείας φαίνεται να αποδίδει:

Το σκανδιναβικό έθνος έχει καταγράψει συνολικά οκτώ θανάτους που σχετίζονται με τον Covid μέχρι τώρα αυτόν τον μήνα, κατά μέσο όρο 0,25 θανάτους την ημέρα. Παρόλο που είναι πιθανό αυτός ο αριθμός να αυξηθεί λόγω των καθυστερήσεων αναφοράς, οι θάνατοι αναμφίβολα μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Στις 4 Ιουνίου, η Σουηδία ανέφερε 13 θανάτους – περισσότερους από ολόκληρο τον μήνα Ιούλιο.

Οι ημερήσιες νοσηλείες κινήθηκαν επίσης κοντά στο μηδέν τον Ιούλιο: Τις περισσότερες ημέρες αυτού του μήνα, η χώρα είδε μεταξύ 0-2 κρουσμάτων Covid που απαιτούσαν νοσοκομειακή θεραπεία. Ταυτόχρονα, τα καθημερινά κρούσματα έχουν μειωθεί κατακόρυφα από τον Απρίλιο.

Παρά τις πολλά υποσχόμενες εξελίξεις, ο Τέγκνελ προειδοποίησε τον κόσμο να μην χαλαρώσει και προέτρεψε τους συμπατριώτες του, ειδικά εκείνους σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, να εμβολιαστούν.

Με συνολικά κρούσματα 1.100.040 από το ξεκίνημα της επιδημίας του κορωνοϊού, η Σουηδία μετρά 14.617 θανάτους (σύμφωνα με το worldometers.info), χωρίς ωστόσο να έχει λάβει δρακόντεια και παράλογα μέτρα.

newsbreak

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *