Κοροναϊός – Περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων στα σχολείαΤο δικό της τείχος ανοσίας στη βόρεια Ελλάδα ανεγείρει τις τελευταίες μέρες η μετάλλαξη Δέλτα. Το φαινόμενο είχε αρχικά εκδηλωθεί και πέρυσι, όταν κυρίαρχη ήταν η προκάτοχή της μετάλλαξη, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε νοτιότερα προκαλώντας πρωτοφανή υγειονομική κρίση με δεκάδες θανάτους καθημερινά και εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

Την Κυριακή τα κρούσματα που ανιχνεύτηκαν στην Αττική ήταν 230 ενώ στη Θεσσαλονίκη 226. Από τα 1.305 κρούσματα που εντοπίστηκαν, τα 26 ήταν στην Ημαθία, 51 στη Λάρισα, 30 στην Ξάνθη, 26 στην Καβάλα, 50 στην Αχαΐα, 27 στην Πέλλα, 26 στην Πιερία, 28 στη Χαλκιδική, 32 στη Ρόδος, 25 στην Κέρκυρα και 24 στην η Κορινθία.

Στη βόρεια Ελλάδα το ιικό φορτίο συσσωρεύεται και μάλιστα σε περιοχές όπου όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι χαμηλό, αρκετά κάτω από το 50%.

Πέθαναν 722

Ομως η κοινωνία δεν πορεύεται αμέριμνη για το εύρος της εξάπλωσης και του αντίκτυπου που αναμένεται να έχει τις επόμενες εβδομάδες η μετάλλαξη Δέλτα. Ηδη εδώ και πολλές μέρες βιώνει μπαράζ καθημερινών θανάτων, κάποιες φορές υπερβαίνουν τους 40, την Κυριακή έφτασαν τους 33 και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 του μήνα ο αριθμός τους ανήλθε σε 722.

Είναι τρομακτικό το μέγεθος απώλειας, ουδεμία σχέση έχει με την αντίστοιχη εικόνα της χώρας πέρυσι τέτοια εποχή και πολλοί επιστήμονες συσχετίζουν τη λοιμογόνο δράση της κυρίαρχης μετάλλαξης με την ανοσιακή ευαλωτότητα των ανεμβολίαστων ανθρώπων.


Για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια τα στελέχη του κοροναϊού αναχωνεύονται στη βόρεια Ελλάδα με τη σημαντική διαφορά ότι η μετάλλαξη που είναι εγκατεσπαρμένη σε όλη τη χώρα πλήττει με θαυμαστή ευκολία τα παιδιά.

Εξαρση στα σχολεία

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις συστάσεις περί εμβολιασμού, στις ηλικίες από 12 χρονών και πάνω, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η έξαρση θα εκδηλωθεί στα προαύλια και τις σχολικές αίθουσες στέλνοντας πολλά παιδιά στα νοσοκομεία.

Η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζεται ιδιαίτερα μολυσματική και στον παιδικό πληθυσμό όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη απ’ ότι στους ενηλίκους. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών, είναι ορατός.

Ενα στα τέσσερα κρούσματα

Σε παιδιά και ειδικότερα σε μαθητές 5-17 ετών εντοπίζονται πλέον ένα στα τέσσερα κρούσματα στη χώρα. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων οι μολύνσεις σε παιδιά έως 17 ετών ξεπέρασαν τις 3.400.

Μπροστά στον κίνδυνο του ιού χιλιάδες γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ήδη το 17% των μαθητών ηλικίας 12-15 ετών έχει εμβολιαστεί, έστω με μια δόση.

Τις επόμενες εβδομάδες τα βλέμματα των ειδικών θα είναι στραμμένα στα σχολεία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κλείσει κάποιο σχολικό τμήμα, αφού πλέον βασική προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι να μολυνθούν οι μισοί και πλέον μαθητές.

Βρήκε τοίχο το τείχος

Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα πάντως προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας. Ορισμένοι θεωρούν πως τα υψηλά νούμερα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για να επιτευχθεί η ανοσία, έτσι όπως αυτά είχαν καθοριστεί πριν αρχίσει το καλοκαίρι, δεν πρόκειται να επιτευχθούν.

Ωστόσο είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από κοροναϊό, επισήμως ανέρχονται σε πάνω από 400.00. Συνυπολογιζόμενοι σε αυτούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, τότε το ποσοστό ανοσίας ανεβαίνει πολύ ψηλά περιτειχίζοντας το ελεύθερο πεδίο δράσης της μετάλλαξης.

Ο χρόνος περνά

Ομως επειδή ο χρόνος περνά, και για κάποιους ανθρώπους η δεύτερη δόση του εμβολίου που έκαναν φαντάζει ήδη μακρινή, με εξασθενημένη προστατευτική επίδραση στον οργανισμό τους, οι επιστήμονες συνηγόρησαν στην πραγματοποίηση και τρίτης δόσης, σε συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας». 

Γιατί να εμβολιαστούν

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.» Έχουμε ανακοινώσει, προσθέτει η κ. Παπαευαγγέλου, ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Αποφυγή λοιμώξεων

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσε

in.gr

Σχόλια

 1. Ανώνυμος20/9/21 12:09

  «Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΥ) ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (πλην ειδικών περιπτώσεων) ΟΠΩΣ ΨΕΥΔΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ.

  Στην παράγραφο ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν αναφέρει ξεκάθαρα: Τα εμβόλια για την Covid-19 είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ !

  Παρά κάτω γράφει ότι «τα παιδιά και οι έφηβοι τείνουν να έχουν ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τους ενήλικες»

  Στην συνέχεια αναφέρει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες ενδείξεις για την χρήση των διαφόρων εμβολίων Covid-19 στα παιδιά»

  ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΟΡΜΗΣΑΤΕ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;
  https://www.pronews.gr/ygeia/1017612_dgakis-ti-den-katalavainete-kai-ormisate-na-emvoliasete-ta-paidia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος20/9/21 12:13

  Μελέτη-κόλαφος για την κυβέρνηση σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών για Covid-19 αναφέρει σαφέστατα ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.

  Η διεθνής επιστημονική μελέτη συμπεραίνει ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19», που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα επί μήνες μετά την ανάρρωση του ασθενούς, σχεδόν ποτέ δεν κρατάει περισσότερο από τρεις μήνες στην περίπτωση των παιδιών αντίθετα με τους ενήλικες που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς περισσότερους μήνες.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πέτρα Τσίμερμαν της Σχολής Επιστημών και Ιατρικής του ελβετικού Πανεπιστημίου του Φρίμπουργκ, οι οποίοι αξιολόγησαν έως τώρα 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 19.500 παιδιά και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας «Pediatric Infectious Disease Journal», βρήκαν, επίσης, ότι η παραλλαγή Δέλτα δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο στα παιδιά, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, καθώς επίσης ότι τα περισσότερα παιδιατρικά περιστατικά είναι ήπια ή ασυμπτωματικά.

  Οπότε τίθεται το σοβαρότατο ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση ζητάει τον εμβολιασμό τους; Ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός;

  https://www.pronews.gr/ygeia/1018551_meleti-kolafos-gia-ton-emvoliasmo-ton-paidion-apo-covid-19-den-antimetopizoyn-provlima

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος21/9/21 11:24

  ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΤΣΗ ΜΕ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ 5 ΧΡΟΝΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

εγγραφή

Get new posts by email:

Διαβάστε τα τελευταία Τοπικά Νέα στα Δωδεκάνησα!

Ακολουθήστε τα
Παράπονα Ρόδου στο Google News για άμεση ενημέρωση!

παράπονα Ρόδου

δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *