ροή ειδήσεων

Μόσιαλος: Αν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον θα πάρουμε μεγάλη ανάσα



Για καλές ενδείξεις από την μετάλλαξη Όμικρον έκανε λόγο ο καθηγητής Ηλ. Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που επικρατήσει και με βάση τα τωρινά δεδομένα, ίσως είμαστε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας.


Την αισιοδοξία του, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την μετάλλαξη Όμικρον, εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι αν επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας κορονοϊού.

Ωστόσο, δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός. Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση.


Με βάση τις ανακοινώσεις της Pfizer, με τρεις δόσεις φαίνεται να εξουδετερώνεται η Όμικρον. Τα στοιχεία αυτά όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν και με κλινικά δεδομένα, τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την Όμικρον χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από όλες τις κατηγορίες. "Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα".

Από την ανάλυση των λυμάτων της Νότιας Αφρικής, φάνηκε πως η νόσος είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Αν επιβεβαιωθεί αυτό με περαιτέρω αναλύσεις, θα συντείνουν οι πληροφορίες, ανέφερε.

Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος. "Ο ιός δεν στριμώχνεται, μεταδίδεται από τους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς. Ο μισός πλανήτης δεν είναι εμβολιασμένος. Δεν ξέρουμε, επομένως, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ιού. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι, αν όντως είναι πιο εξασθενημένος, θα πάρουμε μια ανάσα. Ξέρουμε, επίσης, ότι ακόμα και αυτή τη μορφή μάλλον θα την πιάνουν τα εμβόλια. Όταν στριμωχτεί περισσότερο ο ιός, θεωρητικά, θα αποφασίσει να εξασθενήσει, αλλά μπορεί να πάει και προς πιο σοβαρή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε πιο ήπιες εξελίξεις".

Τέλος, είπε πως είναι πολύ σημαντικό να επεκταθούν οι εμβολιασμοί. Επίσης, δεν περιμένει διαφοροποιήσεις στο εμβόλιο της Moderna, σε σχέση με της Pfizer σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του ιού και των μεταλλάξεων. "Ο συνδυασμός εμβολίων λειτουργεί εξαιρετικά προστατευτικά", επεσήμανε.

News247.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/12/21 12:52

    ΕΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΧΤΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΟΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΜΜΙΑ 50ΑΡΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/12/21 13:01

    «Θέλουμε 500 εκατομμύρια ανθρώπους», αυτό ειπώθηκε από την Αγγλίδα πρωτευοντολόγο και ανθρωπολόγος Jane Goodall η είναι προβεβλημένη στον κόσμο για τις επιστημονικές της απόψεις οι οποίους είναι συμφωνούν με τα «θέλω» του World Economic Forum.

    Η J.Goodall είχε μιλήσει το 2020, λίγο πριν ξεσπάσει ο εφιάλτης του Covid-19, στο WEF και είχε αναφερθεί -εκτός των άλλων- στον υπερπληθυσμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *