ροή ειδήσεων

Μέτρα για ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες στη Ρόδο

ΕΡΩΤΗΣΗ TOY KKE



Τη λήψη μέτρων για τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες στο νησί της Ρόδου και την επικινδυνότητα της οδήγησης στο οδικό δίκτυο του νησιού, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά:

«Στη Ρόδο ζει το προστατευόμενο είδος ελαφιού Πλατώνι και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού της πλούτου και της εγχώριας πανίδας.

Τα τελευταία χρόνια ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών, ο ζωτικός τους χώρος έχει μειωθεί εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, των δασικών πυρκαγιών και της έλλειψης τροφής με αποτέλεσμα να οδηγηθούν από τις ορεινές και δασικές περιοχές στις πεδινές. Πλέον το ελάφι ζει κοντά στα χωριά δίπλα στον άνθρωπο χωρίς να νιώθει κανέναν φόβο.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, προκαλούνται από τα ελάφια μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στο νησί. Αρχικά το φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται στα χωριά της Νότιας Ρόδου και κυρίως σε καλλιέργειες κηπευτικών, καρπουζιών και πεπονιών. Το 2014 ξεκίνησαν τα ελάφια να προκαλούν ολοκληρωτική καταστροφή στην καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας στα χωριά της Νότιας Ρόδου. Από το 2015 οι ζημιές επεκτάθηκαν σε όλες τις καλλιέργειες και σε όλες τις περιοχές του νησιού. Καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού και σανοδοτικές σε πολλές περιοχές καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Επίσης αμπέλια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Σήμερα το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο καθώς στις περισσότερες αγροτικές περιοχές του νησιού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία αγροτική καλλιέργεια χωρίς περίφραξη. Αυτό όμως σε πολλές περιπτώσεις είναι ανέφικτο για διάφορους λόγους όπως ότι το κόστος εγκατάστασης της περίφραξης είναι πολύ μεγαλύτερο από τα έσοδα της καλλιέργειας, ή ότι υπάρχουν πολλά μικρά αγροτεμάχια κ.α. ενώ κάποιες περιφράξεις με πλαστικά δίχτυα αποδεικνύονται επικίνδυνα για τη ζωή των ελαφιών.

Εκτός από τις μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή έχουν αυξηθεί και τα τροχαία ατυχήματα με τα ελάφια. Σε όλη την ύπαιθρο του νησιού η οδήγηση είναι επικίνδυνη και ειδικά τις βραδινές ώρες.

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα εμφανίζονται να “μελετάνε” το πρόβλημα και να κάνουν διαβουλεύσεις, δεν ασχολούνται με τις ζημιές που έχουν προκληθεί και δεν παίρνουν μέτρα αντιμετώπισής του, ενώ είναι βέβαιο πως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Οι αγρότες του νησιού με κινητοποιήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια και με διάφορα υπομνήματα που έχουν αποστείλει τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα. Ορισμένα από αυτά είναι:


Έκτακτη οικονομική στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μεγάλη οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί τόσα χρόνια λόγω των ζημιών από τα ελάφια.


Επιδότηση 100% για όσους αγρότες επιθυμούν να περιφράξουν τις καλλιέργειές τους.


Να παρθούν κατάλληλα μέτρα απομάκρυνσης των ελαφιών από τις πεδινές εκτάσεις και να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο που είναι τα βουνά και τα δάση.


Η όποια επιστημονική μελέτη για την καταγραφή του πληθυσμού, των ζημιών και των μέτρων που απαιτούνται, να σταματήσει να αξιοποιείται ως δικαιολογία για να μη λαμβάνεται κανένα μέτρο.


Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση όλων των καταστροφών από τα ελάφια στο 100%.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα».

902.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/12/21 12:14

    Αφού το φυσικό τους περιβάλλον το κάνουν ξενοδοχεία για πλουτισουν οι μεγιστάνες τις ροδου οι ευεργέτες που θα δώσουν θέσεις εργασίας σε όλους του ξένους. Έχουν πουλήσει όλες τις παραλίες σε ομπρελαδες και σε ξενοδοχειαρχες και εκεί που πήγαινες ελεύθερος να απλώσεις την πετσετουλα σου τώρα ψάχνεις πόρτα ξενοδοχείου να κατέβεις στην παραλία αλλά απαγορεύεται περνάς από κάτι καλαμιές με ρυάκια . Οι ομπρελαδες ποια έχουν βάλει την ξαπλώστρες στο κύμα να δροσίζει και τα κωλομερια των τουριστών και εσύ μαλακά φτωχε Έλληνα πάρε τα @@ σου ή πηγαινε στα μπιτσομπαρα να πληρώσεις τους καφέδες και τα ποτά για να αιτιολογησεις και την παρουσία σου για ανάγκη της υπάρξης σου στην παραλία για μια κατοχύρωση θέσης στο αδιαχώρητο του παρσουλισμου της χαοτικης κατάστασης άθεατου πλυθορισμου και την καταπάτηση της ελεύθερης πρόσβασης στο αγαθό που έχει εργαλειοποιηθει και μεταλλαχθεί σε κουμπαρά πλουτευσης. Πολλά είπα να πάτε να γαθημηται!!!! Άιντε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *