ροή ειδήσεων

Ζεστό χρήμα στους ομίλους των ΜΜΕ με την ψήφο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ (VIDEO)



Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία για τις νέες ενισχύσεις με «ζεστό χρήμα», και ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματικούς ομίλων (εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλοι μεγαοεπιχειρηματίες) που έχουν στα χέρια τους τα ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ένα ακόμα χοντρό πακέτο χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΜΜΕ και επιπλέον, προβλέπεται ότι ρυθμίζονται τα ποσά που οφείλουν από το 2017 έως το 2021 στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ. Ειδικά για τη ρύθμιση των οφειλών τους θα μπορούν να εξοφλήσουν το φέσι στον ΕΔΟΕΑΠ με έως 72 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπρόσθετα, τους απαλλάσσει από πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης υποβολής και καταβολής!

Όμως το χρήμα και τα προνόμια δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Όπως διευκρίνισε προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Ενημέρωσης Γιάννης Οικονόμου παρουσιάζοντας την τροπολογία «αυτή είναι μία μόνο ενίσχυση από αυτές που συζητάμε με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων Τύπου και που θα ανακοινώσουμε και το επόμενο διάστημα, για να καλύψουμε μέρος του αυξημένου κόστους που έχουν, και εξαιτίας του ηλεκτρικού ρεύματος και εξαιτίας του χαρτιού, των προβλημάτων δηλαδή που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τύπου συνολικά»!

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Όπως κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα «δεν μας βρίσκουν σε καμία περίπτωση σύμφωνους τα άρθρα 3 και 4 της τροπολογίας που αφορούν στην πραγματικότητα ενισχύσεις για ακόμη έναν χρόνο σε επιχειρήσεις του τύπου που βέβαια δεν διέκριναν σε καμία περίπτωση αν αυτές αφορούν μεγάλους ή μικρούς.

Χρηματοδοτεί ουσιαστικά για έναν ακόμα χρόνο τις εργοδοτικές εισφορές 2% προς τα ασφαλιστικά ταμεία επί του τζίρου των επιχειρηματικών ομίλων και, βέβαια, χαρίζονται ταυτόχρονα πρόστιμα και προσαυξήσεις για χρέη προς τον ΕΔΟΕΑΠ. Χάνουν, δηλαδή, τα ασφαλιστικά ταμεία χρήματα την ίδια ώρα που για τους άνεργους του κλάδου έχουν αυξηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές». Να σημειωθεί ότι την τροπολογία έχει καταγγείλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου στο κλάδο και για τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Προς ιδιωτικοποίηση και η Κτηματογράφηση

Η τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενταξη των περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, εφαρμογή σε αυτές της κοινής εθνικής νομοθεσίας - Διασύνδεση Ληξιαρχείων και «Ελληνικού Κτηματολογίου» - Καταχώριση αγωγών και αιτήσεων στα κτηματολογικά φύλλα και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ενώ Ελ. Λύση και ΜεΡΑ25 ψήφισαν παρών.

Καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύοντας σύμφωνα με όσα επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα καθαρό τοπίο στη γη, στη συγκεκριμένη περιοχή, για την οποία είναι γνωστό πως η πίεση για την παραπέρα τουριστική εκμετάλλευση μεγαλώνει. Ετσι, οι διαδικασίες θα συμβάλουν στη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και την απελευθέρωση εκτάσεων για τουριστική εκμετάλλευση, αλλά και την ένταση της εμπορίας της γης».

Σημείωσε τους κινδύνους που υπάρχουν για την παραχώρηση κρατικής γης στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λιγουρεύονται τις εκτάσεις-φιλέτα στο νησί, ιδιαίτερα στις ζώνες αιγιαλού, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Αναφέρθηκε ακόμα στους κινδύνους να νομιμοποιηθούν καταπατήσεις προηγούμενων ετών ενώ για τους μικρούς ιδιοκτήτες θα σημάνει επιπλέον επιβάρυνση για να διασφαλίσουν τη γη τους σε περίπτωση που δεν υπήρχαν συμβόλαια.

Επισήμανε ότι η κτηματολόγηση είναι ένας αναγκαίος εκσυγχρονισμός, ωστόσο για το ΚΚΕ «έχει σημασία σε ποια κατεύθυνση γίνεται, τι εξυπηρετεί και τελικά αν λύνει ή δημιουργεί προβλήματα και κυρίως ποιος θα κρίνει και θα λύνει τις διαφορές που θα προκύψουν; Ο ιδιώτης ανάδοχος που έχει ορίσει η κυβέρνηση για να διαχειριστεί τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν» επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως μόνο στη Ρόδο οι αιτήσεις αυτές ανέρχονται σε 40.000.

Σημείωσε πως το ΚΚΕ διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του Κτηματολογίου που προωθεί η κυβέρνηση καθώς «η κτηματογράφηση γίνεται όχι με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών που παραμένουν υποστελεχωμένες». Η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τις διαδικασίες αυτές σε ιδιώτη ανάδοχο, ενώ προετοιμάζονται και συμβάσεις με εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος φόρτος των υποθέσεων, επισήμανε χαρακτηριστικά.

902.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *