ροή ειδήσεων

“Λουκέτα” σε ξενοδοχεία βλέπει η HOTREC | Το ενεργειακό κόστος θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τουςΤο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ενέργεια καλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ (HOTREC) να προβεί σε μείωση των τιμών της ενέργειας, προκειμένου να διασωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις φιλξενίας από τη χρεοκοπία.


Η HOTREC χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για τον κανονισμό Συμβουλίου, η οποία υποβλήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, και καλεί τα κράτη μέλη να την εγκρίνουν. Οι τιμές της ενέργειας πρέπει να μειωθούν και οι επιχειρήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ενέργεια για να επιβιώσουν.

Επιπλέον, ο κλάδος καλεί το Συμβούλιο να λάβει υπόψη του ότι το 2020 και το 2021 δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην περίοδο αναφοράς του κανονισμού, τουλάχιστον όσον αφορά τον τομέα της φιλοξενίας, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις του τομέα παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η περίοδος αναφοράς θα πρέπει αντ’ αυτού να καλύπτει τον μέσο όρο των χρόνων με την υψηλότερη κατανάλωση, τα τελευταία πέντε έτη.

“Λουκέτα” βλέπει η HOTREC

Ο κλάδος της φιλοξενίας συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις (το 90% αυτών είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις) και απασχολώντας 12 εκατομμύρια άτομα. Παρά τις επιδόσεις αυτές, ο κλάδος είναι αντιμέτωπος τον τελευταίο καιρό με πολυάριθμες προκλήσεις, όπως οι υψηλές τιμές των τροφίμων, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορωνοϊού.


Οι εταιρίες του κλάδου αναφέρουν αύξηση στην τιμή κατανάλωσης ενέργειας μεταξύ 200%-600%. Οι πτωχεύσεις αποτελούν πραγματικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ άλλες εταιρίες αναλύουν προσεκτικά τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, εξετάζοντας αν μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές ή αν πρέπει να κλείσουν. “Ο κλάδος μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια (π.χ. θέρμανση και ψύξη) για να παρέχει στους επισκέπτες τις υπηρεσίες που περιμένουν”, υπογραμμίζει η HOTREC.

Η Ένωση καλεί τις επιχειρήσεις να είναι ενεργειακά αποδοτικές, να εξοικονομούν ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο και να ακολουθούν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, τονίζει, οι επιχειρήσεις χρειάζονται προσιτές τιμές ενέργειας και τροφίμων για να λειτουργήσουν.

Τέλος, καλεί τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για το Πλαίσιο Κρατικής Ενίσχυσης Έκτακτων Κρίσεων να το πράξουν.

money-tourism

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *