ροή ειδήσεων

Τα τρόφιμα που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία

Η παρατεταμένη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχολογία μας, πέρα από βάρος μας.


Όλοι θα θέλαμε πολύ να μπορούμε να τρώμε τα πιο νόστιμα φαγητά κάθε μέρα, αλλά δε μπορούμε. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το βάρος μας. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το φαγητό επηρεάζει την ψυχολογία μας και κατ᾽επέκταση την ψυχική μας υγεία, οπότε η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή βοηθά πολύ περισσότερο απ' ό,τι νομίζουμε. Άλλωστε, το "συναισθηματικό φαγητό" είναι ένας όρος που ακούμε όλο και πιο συχνά.


Σύμφωνα με την ειδική σε θέματα διατροφής Susan McQuillan, επιστήμονες από το Florida Atlantic University, τη Νότια Καρολίνα, το Georgetown, το Κεντάκι και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο διεξήγαγαν μελέτη με περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στην οποία ανέλυσαν τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα που κατανάλωναν συχνότερα μαζί με τρία βασικά συμπτώματα ψυχικής υγείας: Την κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική πίεση.

Ήθελαν να εξετάσουν τη θεωρία ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αρνητικές επιπτώσεις πέρα από την αύξηση του σωματικού λίπους και της κακής χοληστερόλης. Και πράγματι, μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που εμφάνιζαν τα περισσότερα συμπτώματα ήταν επίσης εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα σε τακτική βάση.

Γιατί; Λοιπόν, όπως αναφέρει η McQuillan, έχει διαπιστωθεί με την πάροδο των ετών ότι κάποιοι τύποι προϊόντων μπορούν πραγματικά να μας επηρεάσουν εγκεφαλικά. Παράλληλα όμως, αλλάζουν το μεταβολισμό, ζορίζοντάς μας επιπλέον.


Ποια είναι τα προϊόντα αυτά

Σύμφωνα με τη λίστα της μελέτης, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει μερικά από αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε, αν και οτιδήποτε έρχεται έτοιμο και γεμάτο ζάχαρη, γλυκαντικά, υδρογονωμένα λίπη ή πρόσθετα μπορεί να προστεθεί εννοείται, σε αυτήν. 

Ζαχαρούχα δημητριακά και μπισκότα
Ζαχαρούχα ποτά
Μεταποιημένα προϊόντα κρέατος
Βιομηχανικά προϊόντα αρτοποιίας (μπισκότα, σφολιάτες, γλυκά, κλπ)
Πατατάκια

Έτσι, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι για να ελαχιστοποιήσεις την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μην τα ξαναφάμε ποτέ, διότι όπως και να το κάνουμε όλοι έχουμε μια λαχτάρα για αυτά. Ας είναι. Αυτό που πρέπει να ελέγξουμε είναι να μην γίνουν κανονικότητα στη διατροφή μας, γιατί η παρατεταμένη κατανάλωσή τους είναι που δημιουργεί τα προβλήματα.



Esquire

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *