ροή ειδήσεων

Συναγερμός στους επιστήμονες για το ηφαίστειο της Σαντορίνης: Ανησυχία για καταστροφική έκρηξη και τσουνάμι



Στο ηφαίστειο της Σαντορίνης έχουν στραφεί τα βλέμματα των επιστημόνων, καθώς το Κολούμπο όπως ονομάζεται, δεν κοιμάται αλλά παραμένει το πιο ενεργό στο Ηφαιστειακό Τόξο του Νοτίου Αιγαίου.


Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι ειδικοί ασχολούνται εντονότερα αυτό τον καιρό με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο, καθώς ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές παρακολουθήσουν το ηφαίστειου σε πραγματικό χρόνο.



Την τελευταία φορά που εξερράγη το Κολούμπο, το 1650, σκοτώθηκαν 70 άνθρωποι, αλλά η αύξηση του πληθυσμού και ο τουρισμός στη Σαντορίνη σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις μιας αντίστοιχης έκρηξης σήμερα θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες.
 

Τεράστια έκρηξη και τσουνάμι


Το Κολούμπο ανήκει στην οικογένεια των εξαιρετικά εκρηκτικών ηφαιστείων, ικανών να δημιουργήσουν στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική. Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης - παρόμοια με τον ιατρικό υπέρηχο - ο Kajetan Chrapkiewicz, από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συνάδελφοί του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο. Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνουν ότι αν και δεν επίκειται έκρηξη, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή.



Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο ερευνητικό σκάφος Joides Resolution πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε ιζήματα γύρω από το Κολούμπο για να ανασυνθέσει την ιστορία των εκρήξεών του κατά τα τελευταία μερικά εκατομμύρια χρόνια. Μεταξύ άλλων, ελπίζουν να κατανοήσουν τους δεσμούς μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων στην περιοχή αυτή και να διερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας στο μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων.
 

ethnos

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *