ροή ειδήσεων

Οι Νεάντερταλ λάτρευαν θαλασσινό που σήμερα αξίζει 10 ευρώ το κιλό

 

Οι Νεάντερταλ δεν έτρωγαν τελικά, μόνο κρέας και ήταν πιο έξυπνοι από ό,τι πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες. ISTOCK


Ανασκαφές στην Πορτογαλία εντόπισαν πολλά υπολείμματα κελύφους και λαβίδας από το καφέ καβούρι που φαίνεται πως λάτρευαν οι Νεάντερταλ. Ποιος μύθος καταρρίφθηκε.
 

Οι Νεάντερταλ ζούσαν πριν 90.000 χρόνια. Αυτοί που είχαν κάνει σπίτι τους παραθαλάσσια σπηλιά στη σημερινή Πορτογαλία, απολάμβαναν να τρώνε κάτι που τη σήμερον ημέρα θέλουμε 10 ευρώ το κιλό για να αγοράσουμε: καφέ καβούρια.

Αυτό αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 7/2 στο Frontiers in Environmental Archaeology.


Τονίζεται πως το εύρημα θεωρείται σημαντικό, καθώς ανατρέπει τη μακροχρόνια αντίληψη ότι η γεύση των θαλασσινών που είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου) ήταν ένας από τους μοναδικούς παράγοντες που έκαναν τους Homo sapiens πιο έξυπνους από άλλους προϊστορικούς ανθρώπους.

Όπως οι Νεάντερταλ.

“Τα αποτελέσματά μας προσθέτουν ένα επιπλέον καρφί στο ‘φέρετρο’ της παρωχημένης αντίληψης ότι οι Νεάντερταλ ήταν πρωτόγονοι κάτοικοι σπηλαίων, που μετά βίας μπορούσαν να αποκτήσουν τα προς το ζην από το σφάξιμο μεγάλων θηραμάτων” δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Mariana Nabais, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Καταλανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Παλαιοοικολογίας και Κοινωνικής Εξέλιξης.

Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι έκαναν ανασκαφές στο Gruta da Figueira Brava, περίπου 32 χιλιόμετρα νότια της Λισαβόνας, βρήκαν και υπολείμματα οστρακοειδών. Υπήρχαν διάφορα, αλλά τα περισσότερα ήταν υπολείμματα κελύφους και λαβίδας από το καφέ καβούρι. Που κοστίζει 10 ευρώ το κιλό.

Επιστημονικά γνωστό ως Cancer pagurus, το καφέ καβούρι είναι είδος που εξακολουθεί να καταναλώνεται συνήθως σήμερα στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Η τελευταία μελέτη βρήκε ότι οι Νεάντερταλ κυνηγούσαν κυρίως μεγαλύτερα ενήλικα καβούρια, υποδηλώνοντας ότι επέλεγαν βάσει μεγέθους. Το κέλυφος είναι πλάτους περίπου 16 εκατοστών, ενώ κάθε καβούρι έχει 200 γραμμάρια κρέατος.

News247.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *