ροή ειδήσεων

Ικανοποιητική η ανταπόκριση ξενοδοχοϋπαλλήλων από την Βόρεια Ελλάδα για να εργαστούν στη Ρόδο (HX)


Πλήρης ικανοποίηση υπάρχει στους τουριστικούς φορείς και όχι μόνο της Ρόδου για την προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Ρόδου, στις ημερίδες που συμμετείχαν στην Βόρεια Ελλάδα.

Για το ζήτημα μίλησαν σήμερα στον Real Voice 99.5 και στην «Ανοιχτή Γραμμή» με την Δέσποινα Κουλούμπρη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.

Αρχικά ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε πως «το θέμα του προσωπικού σαφέστατα μας απασχολεί πάντα. Τα τελευταία χρόνια και μετά την κρίση του κορωνοϊού υπήρχαν επιπτώσεις, με κάποια άλλα πράγματα που όξυναν αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι κάτι που συνέβη ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα και πολλών άλλων πραγμάτων. Έχουν να κάνουν είτε με τον σχεδιασμό της πολιτείας, είτε με την αντιμετώπιση των φορέων απέναντι σε αυτό το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «τώρα όμως βρισκόμαστε σε μια ευτυχή συγκυρία να συνεργαζόμαστε με αρμονία και ειλικρίνεια και να παλεύουμε για το κοινό καλό, το οποίο είναι να υπάρχει επαρκές προσωπικό, έτσι ώστε και τα ξενοδοχεία να μπορέσουν να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες».

Για τις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων εξήγησε ότι «σε αυτόν τον ειλικρινή διάλογο έχουμε σύμμαχο το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι συμμαχίες δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη. Χτίζονται σταδιακά, με ειλικρίνεια. Όταν τον άλλον τον έχει ανάγκη να έρθει μαζί σου για να πείσουμε το προσωπικό μαζί πόσο θετικά θα είναι να έρθει στη Ρόδο να εργαστεί, δεν μπορεί να συμβεί αν δεν έχει προηγηθεί μια ειλικρινής συνεργασία. Το αποκορύφωμα και η απόδειξή της ήταν οι δύο τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τελευταίων τριών ετών».

Για τις ημερίδες ενημέρωσης που διοργανώθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπήρχε ενδιαφέρον διότι ειδικά για τους πολίτες των Σερρών η Ρόδος δεν είναι κάτι άγνωστο. Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι περίπου 4.000 άτομα έρχονταν να εργαστούν προ κορωνοϊού μόνο από το νομό Σερρών. Δεν επιλέξαμε να πάμε εκεί τυχαία. Γίνεται πολύ σκληρή δουλειά και σχεδιασμός. Ο νομός Σερρών μετά τις μετακινήσεις πολλών βιομηχανικών μονάδων στη Βουλγαρία, έχει υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αυτό είναι που λέμε ότι εμείς είμαστε εδώ και επενδύουμε και δεν είμαστε εργοστάσια που θα μετακινηθούμε σε άλλη χώρα».

Ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι πλέον έχουν βελτιωθεί και οι συνθήκες εργασίας: «Πάντα είναι σημαντικό να υπενθυμίζεις τις συνθήκες. Γίνονται πολύ μεγάλα βήματα από ξενοδοχειακές μονάδες ως προς την στέγαση. Η πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των ενοικίων δυσκολεύει πάρα πολύ κάποιον να έρθει να νοικιάσει εδώ σπίτι και να επιβαρυνθεί το κόστος. Γι’ αυτό και η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας, είναι η μοναδική που περιγράφει και βάζει όρους για την στέγαση του προσωπικού. Είμαστε χαρούμενοι που πρωτοπορούμε σε αυτό και νομίζουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα».

Αναφορικά με τους στόχους υπογράμμισε πως «οι στόχοι είναι δυο. Ο ένας να κερδίσεις αυτούς που είχες και ο δεύτερος να φέρεις στο επάγγελμα ανθρώπους που είναι άνεργοι ή έχουν σπουδάσει κάτι που είναι αναντίστοιχο με την ζήτηση εργασίας στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεταστροφή των νέων προς τον κλάδο, βοηθούν και οι υψηλές αποδοχές σε αυτό του ξενοδοχειακού χώρου και η επέκταση της σεζόν αυτό τον σκοπό έχει, το αποτέλεσμα όμως αυτών των δράσεων θα το δούμε σε 5 – 6 χρόνια. Ουσιαστικά τώρα πληρώνουμε το εκπαιδευτικό κενό των προηγούμενων δεκαετιών».

Μιλώντας με αριθμούς εξήγησε ότι «το 2019 οι εποχιακά εργαζόμενοι της Ρόδου ήταν περίπου 31.000 άτομα. Το 2022 ήταν περίπου στις 30.000, είχαμε όμως 8% – 10% παραπάνω επισκέπτες. Άρα λοιπόν με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα έπρεπε να έχουμε περίπου 3.000 – 4.000 παραπάνω εργαζόμενους».

Τέλος ο κ. Μαρκόπουλος είπε για τις επόμενες δράσεις ενημέρωσης: «Οι επόμενες ημέρες καριέρας σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ θα γίνουν στην Αθήνα, το επόμενο σαββατοκύριακο. Οργανωμένα και συλλογικά θα παρευρεθούμε εκεί ως Ρόδος».


Από την πλευρά του ο κ. Εγγλέζος δήλωσε ότι «η συμμετοχή μας αφορούσε στην συνάντηση των Εργατικών Κέντρων Σερρών, Καβάλας και Δράμας. Εκεί δεσμευτήκαμε να εφαρμόσουμε την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, το όπλο που έχουμε στα χέρια μας και να δώσουμε τη μάχη ώστε όλοι οι εργαζόμενοι που θα έρθουν στην περιοχή μας, μαζί με τους δικούς μας, να τύχουν της εφαρμογής αυτής της σύμβασης εργασίας».

Παράλληλα στάθηκε και σε όσους προσπαθούν να «τορπιλίσουν» αυτή την προσπάθεια: «Οι κριτές του πληκτρολογίου άρχισαν να καυτηριάζουν και να χλευάζουν το γεγονός της συμμετοχής μας σε αυτή την προσπάθεια. Είναι εργαζόμενοι και στελέχη σε ξενοδοχειακές μονάδες που γνωρίζουν τι πρόβλημα υπάρχει. Αν δεν το γνωρίζουν να τους ενημερώσω και δεν είναι κρυφό, ότι η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου ζήτησε από τον περιφερειάρχη 15.000 κόσμο από τρίτες χώρες, μέσω διακρατικών συμφωνιών που υπάρχουν. Και για καλή μας τύχη, κατόπιν συνεννοήσεως με τον κ. Χατζημάρκο, το αίτημα αυτό το έχουμε μπλοκάρει, γιατί περιμένουμε μέσα από αυτές τις ενέργειες που έχουμε κάνει να φέρουμε δικούς μας εργαζόμενους με πρώτη φάση να απασχοληθούν εδώ».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου ανέφερε επιπροσθέτως πως «δεν είναι φαινόμενο ότι απευθυνθήκαμε στις Σέρρες. Είναι η κύρια πηγή εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια για την περιοχή μας. Άρα λοιπόν ήταν στοχευμένη η επιλογή μας», ενώ σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση που υπήρξε σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πόσες φωτοτυπίες μοιράσαμε με τις συμβάσεις. Είδαμε νέους ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να έρθουν στην περιοχή μας και έψαχναν μια δικλείδα ασφαλείας. Τα προηγούμενα χρόνια εδώ στη Ρόδο δεν είχαμε φαινόμενα να στοιβάζονται οι εργαζόμενοι σε κοντέινερ και να δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Όμως η διαβεβαίωση από την Ένωση Ξενοδόχων ότι έχουν δημιουργηθεί γύρω στις 5.000 καταλύματα μόνο για εργαζόμενους ήταν αρκετή και στο άκουσμα αυτό οι νέοι εργαζόμενοι και τα παιδιά που ήταν εκεί έδειχναν τεράστιο ενδιαφέρον».

realvoice995


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *