ροή ειδήσεων

Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος: «Σε τελικό στάδιο η μελέτη ανάπλασης της πλατείας Βρούχου»



Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η σύνταξη της μελέτης ανάπλασης της πλατείας Βρούχου (Μητροπόλεως), σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη και του αρμοδίου Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου. Η μελέτη, που συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση του αρμοδίου Αντιδημάρχου και συνεργατών του, προβλέπει σειρά εργασιών που στόχο έχουν την αποκατάσταση της πλατείας, ώστε να είναι επισκέψιμη και λειτουργική, αλλά και να εξελιχθεί σε σημείο συνάθροισης για μικρούς και μεγάλους.

Η μελέτη με τίτλο: «Ανάπλαση πλατείας Βρούχου», έχει ήδη εγγραφεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων Δήμου Ρόδου και περιλαμβάνεται στον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό έτους 2023 του Δήμου Ρόδου.

Στη μελέτη, που αναμένεται να σταλεί εντός των επομένων ημερών για έγκριση και θεώρηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προβλέπεται:

α) η δημιουργία ενιαίου πεζόδρομου πλάτους δύο (2) μέτρων,

β) η διαμόρφωση χώρου πρασίνου με χαμηλή φύτευση, όπως θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη, αλόη, λεβάντα, και άλλες επιλογές που ευδοκιμούν στο νησί της Ρόδου,

γ) η κατασκευή νέου γηπέδου καλαθοσφαίρισης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,

δ) η κατασκευή ποδηλατοδρόμου πλάτους τριών (3) μέτρων, περιμετρικά του οποίου τοποθετούνται νέα φωτιστικά, φανοστάτες κτλ.

ε) η δημιουργία τεσσάρων (4) ενοτήτων παιχνιδιών καθώς και

ζ) «υδάτινου πλατώματος», δηλαδή υποβαθμισμένου, κατά είκοσι (20) εκατοστά, χώρου, ο οποίος θα «γεμίσει» με νερό, ενώ στο εσωτερικό του τοποθετούνται πίδακες διατομής 40 εκατοστών, από τους οποίους θα αναβλύζει νερό. Το σημείο αυτό επιθυμείται να αποτελεί επίσης δραστηριότητα αναψυχής για παιδιά, όπως και πηγή δροσισμού κατά τους θερινούς μήνες.

Απώτερος στόχος της λύσης που επιλέχθηκε για τη μελέτη ανάπλασης είναι ο χώρος της πλατείας να είναι πιο ορατός και προσβάσιμος, ενώ με την ύπαρξη γηπέδου καλαθοσφαίρισης, εξοπλισμού για παιχνίδια και σημείων ανάπαυσης, η πλατεία θα αποτελέσει ξανά πόλο έλξης και συγκέντρωσης, μαθητών τόσο των σχολείων πέριξ αυτής, όσο και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

«Παθογένειες δεκαετιών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εν μία νυκτί. Δεν είναι δυνατόν σε τρία (3) ή τέσσερα (4) χρόνια να λύσουμε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετώπιζε … ανεπίλυτα ο τόπος εδώ και δεκαετίες. Έχουμε όμως, αποδείξει ότι εργαζόμαστε και εργαζόμαστε αυστηρά, συστηματικά και προσηλωμένα για το καλό του τόπου μας. Οι πόροι μας, ανθρώπινοι κυρίως, δεν είναι ανεξάντλητοι. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου, τη μελέτη αποκατάστασης της Νέας Αγοράς, του Δημοτικού Σταδίου της Ρόδου, του κήπου της Ροδιακής Έπαυλης, των Μαρασίων (Αγίου Ιωάννη) και πολλών ακόμη. Μέχρι το τέλος του μήνα παραδίδουμε και τη μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Βρούχου, τηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας, με πράξεις», δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, προσθέτοντας: «ο κάθε άνθρωπος επιλέγει τι άνθρωπος θέλει να είναι και πως επιθυμεί να λειτουργεί. Εμείς, ο Δήμαρχος, εγώ και οι συνεργάτες μου, επιλέγουμε να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί, ακόμη και εάν πολλές φορές δεν είμαστε αρεστοί. Γι’ αυτό όμως, θα μας κρίνουν οι πολίτες, αλλά μαγικά ραβδάκια δεν έχουμε!».

Η πλατεία Βρούχου (Μητροπόλεως), για την οποία ολοκληρώνεται μελέτη ανάπλασης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πλατείες για τα Μαράσια της Αγίας Αναστασίας και Μητρόπολης, ενώ περιβάλλεται βόρεια από την οδό Αθηναγόρα, ανατολικά από την οδό Εκπαιδευτικών, δυτικά από την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, η οποία είναι και η συνέχεια της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, και στο νότιο τμήμα της συναντά την οδό Δαμασκηνού. Η πλατεία Βρούχου έχει πάρει το όνομά της από τον αντιστασιακό πατριώτη Μιχάλη Βρούχο, έναν εκ των δύο εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς κατακτητές. Ο δεύτερος εκτελεσθείς ήταν ο Γιώργος Κωσταρίδης, το όνομα του οποίου πήρε αντιστοίχως η κοντινή σε αυτή, Πλατεία Κωσταρίδη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων

και Υπηρεσίας Δόμησης

Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ

 

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 

Τριτοκοσμικές εικόνες στην πλατεία μητρόπολης Ρόδου - φώτος & βίντεο

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/3/23 15:50

    Εδώ γελάμε κ Στέφανε να φύγετε να αναλάβει άλλος που ίσως γνωρίζει..ψωροκοσταινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/3/23 18:32

    Ο Στέφανος διαβάζει Παράπονα Ρόδου με απλά λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *