ροή ειδήσεων

Νοσοκομεία Ρόδου και Κω: Έχουν σοβαρές ελλείψεις – Τουρκική κλινική από την Αλικαρνασσό καλεί Έλληνες ασθενείς για θεραπείεςΜε χορηγούμενες διαφημίσεις στα social media, γραμμένες μάλιστα στα ελληνικά, ογκολογικό ιδιωτικό νοσοκομείο της Τουρκίας καλεί Έλληνες ασθενείς για επεμβάσεις καρκίνου, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες.

Τι χειρότερο μπορεί να βιώσει ένας ασθενής, αν δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη θεραπεία στην πατρίδα του; Η οποία είναι και πατρίδα του Ιπποκράτη, είναι η χώρα που γεννήθηκε η ιατρική επιστήμη; Και τι τραγική ειρωνεία είναι το νησί του Ιπποκράτη, η Κως.


Εκεί που το νοσοκομείο του νησιού, που μόνο κατ΄ευφημισμόν έχει το όνομα του θεμελιωτή της ιατρικής, έχει σοβαρές ελλείψεις, είναι υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί.

Ίδια η κατάσταση και στο νοσοκομείο της Ρόδου.


Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τωρινό και δεν είναι κρυφό. Το γνωρίζουν και οι αρμόδιοι, αλλά δεν το λύνουν. Οι τοπικοί άρχοντες έχουν κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου.
Διαφήμιση στα ελληνικά και ειδικές τιμές

Και τώρα…. Τούρκοι επιχειρηματίες βρίσκουν «χώρο» και «έδαφος» για να δράσουν. Τι κάνουν; Βάζουν χορηγούμενες διαφημίσεις και καλούν τους Έλληνες καρκινοπαθείς για θεραπείες ακριβώς απέναντι, στην Αλικαρνασσό (Bodrum), όπου ήδη υπάρχει ιδιωτική κλινική.

Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι από το ιδιωτικό νοσοκομείο προσφέρονται ειδικές τιμές για τους ασθενείς στα νησιά και έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την Κω.

«Έπρεπε να βάλω τα στοιχεία μου και να κλείσω ραντεβού. Αμέσως μετά με ειδοποιούν. Οι γείτονες είδαν την αδυναμία που υπάρχει στα Δωδεκάνησα στον τομέα της υγείας και έκαναν κλινική. Για συνδυαστικές θεραπείες δεν μπορεί ένας κάτοικος του νησιού να εξυπηρετηθεί. Για χημειοθεραπεία και ακτινοβολία δεν μπορούν να παραμείνουν στο νησί», λέει η Μαρία Κρητικού, πρόεδρος στήριξης καρκινοπαθών Δωδεκανήσων.


Τι απάντησε η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας: «Υπάρχουν όλες οι συνθήκες για χημειοθεραπείες και δεν χρειάζεται να πάνε κάπου αλλού», τόνισε, παραδεχόμενη ωστόσο τις σοβαρές ελλείψεις.

«Υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή με παθολόγους και ογκολόγους. Έχουμε προκηρύξει θέσεις στην Κω», συμπλήρωσε μιλώντας στο Open.

Σχετικά με την μετακίνηση ασθενών από την Κω προς την Αλικαρνασσό υπογράμμισε ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να πηγαίνουν στην Τουρκία για πάρα πολλούς λόγους και ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα για την παροχή φαρμάκων και μετακίνησης για τους ασθενείς και μάλιστα διεξάγονται μέσω του ΕΣΥ δωρεάν.
 

Βλέπουν κενό οι Τούρκοι στον τομέα της υγείας

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων σε Ρόδο και Κω δημιουργεί πολλά προβλήματα για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τους τουρίστες, καθώς είναι γνωστό ότι τα Δωδεκάνησα για τουλάχιστον 5 μήνες τον χρόνο συγκεντρώνει πολύ μεγάλο πληθυσμό.

Περισσότερο βέβαια για τους μονίμους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι χρειάζεται να κάνουν πολλά χιλιόμετρα σε περίοδο θεραπειών.

«Υπάρχει πρόσβαση αυτή τη στιγμή σε γειτονικό νοσοκομείο στην Τουρκία και εξυπηρετούνται εκεί ασθενείς. Τούρκοι επιχειρηματίες της υγείας διαφημίζουν ήδη τις υπηρεσίες τους. Από τον Μάιο του 2022 δεν υπάρχει παθολόγος», συμπληρώνει η Κατερίνα Γαβαλά, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Κω και επισημαίνει:

«Έχουμε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Ο κώδωνας του κινδύνου καλώς κρούεται και η αγωνία είναι διάχυτη. Τα παιδιά σε λύκειο κάνουν κατάληψη για τα προβλήματα υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην υγεία βλέπουν κενά στο συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν.
Στόχος ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Κω, αλλά…

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει την δημιουργία νέου νοσοκομείου στο νησί, όμως το θέμα έχει κολλήσει.

Η Μίνα Γκάγκα εξηγεί:

«Εδώ και ένα χρόνο έχουμε ανακοινώσει ότι θέλουμε να γίνει ένα νέο μεγάλο νοσοκομείο στην Κω, σύγχρονο όπως αξίζει στην πατρίδα του Ιπποκράτη και αξίζει στο νησί. Για πάρα πολλούς λόγους.

Ο δήμος της Κω έχει δώσει ένα οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα σε ένα στρατόπεδο έξω από την πόλη. Το οικόπεδο αυτό δεν είναι ακόμη ελεύθερο άρα η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μπει, γιατί για το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να κλείσει οποιαδήποτε μονάδα υπάρχει και να έχει παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι μέχρι τέλους του 2025.

Άρα δεν προλαβαίνουμε. Αλλά έχουμε πει ότι θα εξασφαλίσουμε ούτως ή άλλως χρηματοδότηση. Περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το οικόπεδο για να ξεκινήσει το καινούργιο νοσοκομείο».


mynews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *