ροή ειδήσεων

Οι… διακοπές της Cisco στη Ρόδο, ο κατασκευαστής που γράφει βιβλία και το ρεκόρ των ξένων επενδύσεων



Ο συγγραφέας-κατασκευαστής

– Η τραγωδία των Τεμπών και μια μακρά περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα αφήσουν σοβαρό αποτύπωμα και στον χώρο των έργων, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου. Κάποιες συμβάσεις που επρόκειτο να υπογραφούν μέχρι τις εκλογές πιθανώς θα πάνε πιο πίσω. Πόσο πίσω; Μέχρι να τελειώσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις και να προκύψει νέα κυβέρνηση. Έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρειαστούν μερικούς μήνες παραπάνω μέχρι να ωριμάσουν ή να προκηρυχθούν. Βέβαια, στην αγορά δημοσίων έργων έχουν άλλους, πολύ σοβαρότερους «πονοκεφάλους», που συνδέονται κυρίως με την αβεβαιότητα για το μέλλον κάποιων ισχυρών παικτών. Και με το αν θα υπάρξουν τελικά επενδυτές λίγο πιο ισχυροί και λίγο πιο σοβαροί από τον πάλαι ποτέ εργολάβο που δήλωσε πως ενδιαφέρεται για εξαγορά κατασκευαστικής επειδή «δεν θέλει να πεθάνει συγγραφέας».
 

Τα πρόστιμα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης

– Αποκαλυπτικά ήταν όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για το χάος και την αδιαφάνεια με τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης (ΔΕΥΑ), κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τη νέα ρυθμιστική αρχή αποβλήτων, υδάτων και ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουμε 295 φορείς παροχής ύδατος, από τους οποίους μόλις το 38% αναρτά στοιχεία και δεδομένα, ενώ είναι άγνωστο ποιοι από αυτούς μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που πίνουν οι πολίτες.



– Μερικές ΔΕΥΑ δηλώνουν απώλειες νερού (από κλοπές, παλαιά δίκτυα κ.λπ.) που φτάνουν το 62%, ενώ κάποιες άλλες χρεώνουν 200% πιο ακριβά το νερό στους πολίτες από τον μέσο όρο της αγοράς. Ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε πως την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν μόλις εννιά πρόστιμα σε ΔΕΥΑ, ενώ οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν εισηγηθεί πολύ περισσότερα. Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί 62 πρόστιμα. «Επιτέλους, θα πρέπει να υπάρξουν λογοδοσία και διαφάνεια και στους φορείς του Δημοσίου, ιδιαίτερα για το νερό, τον πολυτιμότερο πόρο, τον οποίο τον χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και είναι και πολύ σημαντικό για την υγεία μας», είπε ο υπουργός και συμφωνούμε.


Πέφτουν οι υπογραφές για τον Λιμένα Ηγουμενίτσας

– Άλλη μια αποκρατικοποίηση λιμένα οριστικοποιείται σήμερα, Τρίτη. Ειδικότερα, είναι η προγραμματισμένη η υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπογραφή της σύμβασης, που θα γίνει στο ΤΑΙΠΕΔ, θα παρευρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, και από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Δημ. Πολίτης. Από την πλευρά του αγοραστή θα παρευρεθούν o επικεφαλής του ομίλου Grimaldi, Εμ. Γριμάλντι, και ο επικεφαλής της Minoan Lines, Λ. Σιγάλας.



Επεκτείνεται το εκθεσιακό κέντρο του «Ελ. Βενιζέλος»

– Στην επέκταση του εκθεσιακού κέντρου του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», του γνωστού Metropolitan Expo, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Το αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας προχθές στην έκθεση «FoodExpo». Όπως ανέφερε, πρόκειται για επιθυμία του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει αναλάβει το project της επέκτασης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε την επέκταση «ζωτικής σημασίας», αναδεικνύοντας την «πολύ μεγάλη», όπως τη χαρακτήρισε, συμβολή των εκθέσεων στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, υπό την έννοια των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούνται μέσω των εκθέσεων για το ελληνικό επιχειρείν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή «FoodExpo» είναι περισσότεροι κατά 40% οι εκθέτες και κατά 50% οι επισκέπτες συγκριτικά με το 2022, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συμμετοχή από το εξωτερικό.


Τράβαγαν τα μαλλιά τους στην ΕΚΤ

– Υπάρχει πολύ παρασκήνιο στην κοινή ανακοίνωση ΕΚΤ- ΕΒΑ για τις κινήσεις που έκαναν οι Ελβετοί. Αν και σε γενικές γραμμές το σχέδιο διάσωσης -γιατί περί αυτού πρόκειται- της Credit Suisse έγινε δεκτό, στη Φρανκφούρτη τραβάνε τα μαλλιά τους με την απόφαση των Ελβετών να «εξαϋλώσουν» ομόλογα 17,5 δισ. δολαρίων, κάνοντας έτσι αβάντα στους μετόχους της… αμαρτωλής Credit Suisse. Αν και στην ανακοίνωση έγινε σαφές ότι οι κανόνες που εφαρμόζονται στην Ευρώπη είναι… ανάποδοι -δηλαδή πρώτα οι ζημίες στις μετοχές-, οι επενδυτές έχουν κάθε δίκιο να αναρωτιούνται μήπως τελικά υπάρξουν κι άλλες εξαιρέσεις.



Ιδού η «έξυπνη» Ρόδος

– Ένα ενδιαφέρον ψηφιακό στοίχημα βάζει η Ρόδος, η οποία καλλιεργεί το προφίλ του «έξυπνου» ψηφιακού νησιού και λανσάρεται ως ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες. Το στοίχημα έχει πάρει τη μορφή του «All roads lead to Rhodes», ένα πρόγραμμα που τρέχει η εταιρεία τεχνολογίας Cisco με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που θέλει να βάλει τη Ρόδο στον διεθνή χάρτη των προορισμών εξ αποστάσεως εργασίας, 17 πλήρως εξ αποστάσεως εργαζόμενοι της Cisco απ’ όλη την Ευρώπη θα φιλοξενηθούν στο νησί για τρεις μήνες. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης διαμονής στο νησί θα αναπτυχθούν ψηφιακές λύσεις, που θα βελτιώσουν την ψηφιακή ταυτότητα της Ρόδου.

Με τους ψηφιακούς νομάδες να αποτελούν μια εξέχουσα εργασιακή ομάδα, με υψηλό μορφωτικό, αλλά και αγοραστικό προφίλ, η ιδέα της εξέλιξης των ελληνικών νησιών -και όχι μόνο- σε hot προορισμούς για digital nomads είναι κάτι παραπάνω από ευφυής. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν.
Το ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων

– Κρατάμε δύο θετικά στοιχεία από την ανάλυση των θεμελιωδών και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Κατ’ αρχάς, η δυναμική των επενδύσεων την τελευταία διετία αναμένεται αφενός να διατηρηθεί το 2023, αφετέρου να ενισχύσει την παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής. Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 11,7% το 2022, συνεισφέροντας 1,5 π.μ. στην άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικά όσον αφορά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα μας, σημείωσαν την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 21 ετών, καθώς ανήλθαν σε 7,2 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ), από 5,4 δισ. ευρώ το 2021 (2,9% του ΑΕΠ), που ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ίδια χρονική περίοδο.

! Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2023, το ποσοστό κάλυψης του εμπορικού ελλείμματος από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, καθώς και της συνέχισης της ανοδικής πορείας της τουριστικής κίνησης, με τα πρώτα στοιχεία για τις προκρατήσεις να είναι ιδιαίτερα ευοίωνα. Ήδη παράγοντες του τουρισμού μιλάνε για εισπράξεις άνω των 20 δισ. ευρώ.
 

Powergame.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *