ροή ειδήσεων

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση



Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, ορκίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
 

Ακολούθως, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.




H εισήγηση Σαρμά στο υπουργικό

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Σαρμάς ανέφερε:

«Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί ήθελα, τώρα που θα παραλάβετε τα υπουργεία σας να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις, ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι το κανονικό, ας πούμε, Υπουργικό Συμβούλιο.

Σήμερα θα σας μιλήσω για 5-10 λεπτά. Αν κάποιος έχει απορία θα του απαντήσω, αλλά η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου εκεί θα καθορίσουμε, σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον Νόμο για το Επιτελικό Κράτος, την κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Λοιπόν, το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνησή μας -το είπα και χθες- είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.



Ετσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό ως πρωθυπουργό γι’ αυτή την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά, θα έλεγα, πολιτικά και κομματικά, και αμερόληπτη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος, θα έλεγα, έναντι του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση:

Υπουργός Επικρατείας ορίστηκε ο καθηγητής Βασίλειος Σκουρής, υπουργός Οικονομικών ο Θεόδωρος Πελαγίδης και υπουργός Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή. Για το υπουργείο Εξωτερικών επελέγη ο έμπειρος πρέσβης Βασίλειος Κασκαρέλης, ενώ για το υπουργείο Αμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο πρώην πρύτανης, Χρήστος Κίττας, αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας, η Πατρίνα Παπαρηγοπούλου υπουργός Εργασίας και η εντατικολόγος, Αναστασία Κοτανίδου, υπουργός Υγείας.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος τοποθετείται ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, στο Προστασίας του Πολίτη ο Χαράλαμπος Λαλούσης και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Γιώργος Κουμεντάκης.


Ο Φίλιππος Σπυρόπουλος ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, υπουργός Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ υπουργός Μετανάστευσης αναλαμβάνει ο Δανιήλ Εσδράς.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Σωκράτης Κάτσικας και Υποδομών και Μεταφορών ο Ιωάννης Γκόλιας. Στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Θεόδωρος Κλιάρης και στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γεώργιος Τσακίρης. Υπουργός Τουρισμού θα είναι η Ιωάννα Δρέττα.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς αναλαμβάνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης. ΙΝΤΙΜΕ Πολιτικό όρκο έδωσαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς. (INTIME)


Οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών

Από τους πρώτους που έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Τσακίρης, ο οποίος δήλωσε ότι «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο έτσι ώστε να τακτοποιήσουμε πράγματα που έχουν δρομολογηθεί για να μην έχουμε εκκρεμότητες».

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε: «Χρέος μου είναι να πάω. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

Ο υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και στα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα λύκεια».

Στο Προεδρικό Μέγαρο κατέφθασαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο υπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Κλιάρης.

«Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία. Θα το ασκήσουμε όπως πρέπει, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ευχήθηκε «Καλή δύναμη! Ενας μήνας είναι και με το καλό η κάλπη. Εκκρεμότητες θα δούμε ώστε να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες», είπε, αποκαλύπτοντας ότι του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός.

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που θα αναλάβω το υπουργείο αυτό για να προσφέρω αυτά που θα προσφέρω για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να παραδώσω στον νέο υπουργό», είπε η υπουργός Εργασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου.

Εχουμε τη διάθεση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είναι ένας μήνας, είναι μια κυβέρνηση χωρίς πολιτικό πρόσημο, αλλά θα είναι απολύτως λειτουργική, είπε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα», αρκέστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, Βασίλης Σκουρής, δηλώνοντας «πάντοτε» αισιόδοξος. ΙΝΤΙΜΕ INTIME

Η τελετή έληξε με την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία των νέων υπουργών και μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στην αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.

Χθες, Πέμπτη, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, ως πρωθυπουργός, ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος θα ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Υπηρεσιακές κυβερνήσεις: Από την «άχροο» κυβέρνηση το 1867, στην περίοδο της Μεταπολίτευσης

Τέταρτος υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο κ. Ι. Σαρμάς και τέταρτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που, βάσει Συντάγματος, αναθέτει στα χρόνια της Μεταπολίτευσης σε ανώτατο δικαστικό να σχηματίσει κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, μιας και οι κάλπες δεν ανέδειξαν δυνατότητα σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις η οποία να απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ως γνωστόν, το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει (άρθρο 37) ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας, ή του Aρείου Πάγου, ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

Η μη «κανονική» αυτή βραχύβια μορφή διακυβέρνησης, ωστόσο, δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με κρατικές και ευρύτερα ιστορικές πηγές, πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, έως και το μακρινό 1867, σε συνολικά 11 υπηρεσιακές κυβερνήσεις – με εκείνες που προηγήθηκαν της δικτατορίας να διορίζονται από τους τότε βασιλείς.

Η αμέσως προηγούμενη της τωρινής φορά ήταν τον Αύγουστο 2015, όταν ο τότε Πρόεδρος, Πρ. Παυλόπουλος, ανέθεσε στην κ. Βασιλική Θάνου, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, το καθήκον του σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών. Την άνοιξη του 2012, με Πρόεδρο τον Κ. Παπούλια, την εντολή λάμβανε ο Π. Πικραμμένος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πρώτη μεταπολιτευτικά εφαρμογή της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης κατέστη αναγκαία τον Οκτώβριο του 1989, με τον τότε Πρόεδρο, Χρ. Σαρτζετάκη, να αναθέτει το καθήκον στον Ι. Γρίβα, επίσης πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Την ταραγμένη δεκαετία του ’60 πάλι ήταν πρόεδρος του Α.Π. ο Στ. Μαυρομιχάλης, που διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ηταν τον Σεπτέμβριο του 1963. Ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα (9/1961) επελέγη για τον ίδιο ρόλο ο στρατιωτικός Κ. Δόβας.

Είχαν περάσει αρκετά χρόνια από την προηγούμενη φορά, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 1952, που πρωθυπουργός υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενόψει εκλογών, διοριζόταν ο τότε πρόεδρος του Α.Π. Δημ. Κιουσόπουλος. Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο του 1950, σε εκείνη τη χρονική συγκυρία ο πρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Θεοτόκης.

Τα καθήκοντα πρωθυπουργού υπηρεσιακής κυβέρνησης είχαν ανατεθεί, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πανεπιστημιακό Κ. Δεμερτζή τον Νοέμβριο του 1935, ενώ οι δύο πρώτες ιστορικά «εντοπίζονται» πριν από το 1900. Συγκεκριμένα:

Τον Ιανουάριο του 1895, στον πρέσβη Νικ. Δηλιγιάννη, και νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1867, στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αριστείδη Μωραϊτίνη. Λέγεται, μάλιστα, ότι εκείνη η πρώτη «υπηρεσιακή» ονομάστηκε «άχροος» (κατ’ άλλους «άχροο υπουργείο»), δηλαδή αχρωμάτιστη, τα στελέχη της οποίας, με άλλα λόγια, στερούνταν εμφανών κομματικών ή πολιτικών χαρακτηριστικών.

 kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *