ροή ειδήσεων

Τράπεζα Θεμάτων: Γιατί «κατέρρευσε»; – Κυβερνοεπίθεση καταγγέλλει το ΙΕΠ


 

«Στον αέρα» οι ενδοσχολικές εξετάσεις σε πολλά Λύκεια της χώρας λόγω σημερινής κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ - Αναπροσαρμογή εξεταστικού προγράμματος αναμένεται σε πολλά σχολεία

Σε κυβερνοεπίθεση»αποδίδει η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) την σημερινή κατάρρευση του περίφημου συστήματος της «Τράπεζας θεμάτων» με αποτέλεσμα να «παγώσουν» επι ώρες οι ενδοσχολικές εξετάσεις σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Το θέμα δε, ουσιαστικά τίναξε στον αέρα ολόκληρη την εξεταστική ημέρα, με πολλούς μαθητές και μαθήτριες να αποχωρούν από τα σχολεία τους χωρίς να εξεταστούν.

Αυτό σημαίνει, ότι εκτός των άλλων προβλημάτων που έχει παρουσιάσει το σύστημα της «Τράπεζας θεμάτων» τα προηγούμενα χρόνια (άνισα θέματα με άλλα ερωτήματα απλά και άλλα εξαιρετικής δυσκολίας, έλλειψη ελέγχου για αλληλοκαλυπτόμενα αντικείμενα, αμφισβητούμενες απαντήσεις), πλέον έχουμε να προσθέσουμε σ αυτά και τα …τεχνικά προβλήματα.

Να θυμίσουμε εδώ ότι από την «Τράπεζα θεμάτων», είναι υποχρεωμένα όλα τα Λύκεια να διαλέγουν το 50% των θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων (στο 2ο και το 4ο ερώτημα τους).

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γ. Αντωνίου δηλώνει στο «Βήμα» ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια γιγαντιαίων διαστάσεων κακόβουλη κυβερνοεπίθεση, καθώς διαπιστώθηκε ότι γίνονταν το πρωί περίπου 280.000 προσπάθειες σύνδεσης στο σύστημα ανα δευτερόλεπτο.

Το θέμα προφανώς θα πρέπει να διερευνηθεί από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (εφόσον το ΙΕΠ προσφύγει σ αυτήν), ωστόσο το ερώτημα παραμένει πως μπορεί να έχει στηθεί ένα σύστημα εθνικών εξετάσεων που αφορά όλα τα Λύκεια της χώρας, χωρίς να έχει προβλεφθεί η οχύρωση του από αντίστοιχους κινδύνους.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας με τους οποίους επικοινώνησε το «Βήμα», σχολίαζαν το πρωί ειρωνικά την θέση του ΙΕΠ, αναφέροντας ότι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την λειτουργία του νέου συστήματος είναι πολλά και προφανώς σύντομα θα χρειαστεί συνολική «επαναρύθμιση».

Να θυμίσουμε εδώ ότι και η ίδια η ηγεσία του ΙΕΠ έμμεσα έχει παραδεχτεί την πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων κατά την κλήρωση των θεμάτων στα Λύκεια από την «Τράπεζα θεμάτων», καθώς έχει δώσει στους εκπαιδευτικούς την δυνατότητα να κληρώσουν 3 διαφορετικά θέματα για κάθε ερώτημα και να διαλέξουν ποιο από αυτά είναι καταλληλότερο.


Τι ακριβώς συνέβη

Σήμερα στις 6 η ώρα του πρωί και κατά την διάρκεια του ελέγχου της πλατφόρμας των θεμάτων του ΙΕΠ, οι τεχνικοί του διαπίστωσαν ότι το σύστημα έχει καταρρεύσει.

Για το επόμενο δίωρο, και ενώ το πρόβλημα διαπίστωναν το ένα μετά το άλλο και τα σχολεία της χώρας, οι τεχνικοί του ΙΕΠ δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα. Όπως λέει ο κ. Αντωνίου, σύντομα οι τεχνικοί του Ινστιτούτου διαπίστωσαν ότι έγινε επίθεση στο σύστημα και μάλιστα πρωτόγνωρη. Τελικά ενημερώθηκε το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που διαχειρίζεται μέρος του συστήματος και λίγη ώρα μετά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε.

Στο ενδιάμεσο, τα τηλέφωνα από τα σχολεία της χώρας «έπεφταν βροχή» με πολλούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες να εγκαταλείπουν τις αίθουσες των εξετάσεων.


Τι θα γίνει με τις εξετάσεις

Οι εκπρόσωποι του ΙΕΠ φτιάχνουν τώρα ένα σύστημα οχύρωσης της «Τράπεζας θεμάτων», ενώ θα στείλουν άμεσα στα Λύκεια Οδηγία που θα αναφέρει στην περίπτωση της Α και της Β Λυκείου στα σχολεία που δεν έδωσαν εξετάσεις θα προστεθεί μια ακόμη εξεταστική ημέρα στο τέλος του προγράμματος, με το κάθε σχολείο να διαμορφώνει ανάλογα το δικό του πρόγραμμα. Στην Γ΄ Λυκείου θα αναπροσαρμοστεί το υπάρχον πρόγραμμα της όπου κάτι τέτοιο απαιτείται.


Τι αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

– Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.

– Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά. Θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία.

– Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πρόβλημα: Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

Αντιμετώπιση: Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σημαντική σημείωση: Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Μαθητές τρίτης Λυκείου: Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα.

Έτσι:

– Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

-Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας.
tovima

Σχόλια

  1. Ανώνυμος31/5/23 09:58

    αυτονόητο είναι ότι οι χάκερς του πλανήτη την τράπεζα της Κεραμέως είχαν βάλει στόχο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *