ροή ειδήσεων

Εννιά μέρες κόλασης στη Ρόδο: Μάχη σε τρία μέτωπα




Εννιά ημέρες κόλασης ζουν οι κάτοικοι της Ρόδου από τη μεγάλη φωτιά που έχει κατακάψει χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες. Η μάχη συνεχίζεται και σήμερα, με την πυρκαγιά να καίει ό,τι βρίσκει μπροστά της. Τα εναέρια μέσα σηκώθηκαν από τα ξημερώματα της Τετάρτης, για να επιχειρήσουν στα τρία ενεργά μέτωπα.


Στη Ρόδο, τα μέτωπα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, βρίσκονται στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου καθώς και στην περιοχή του Γενναδίου. Αν και οι φλόγες φαίνονται να κατευθύνονται προς τον Αρχάγγελο, ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την ώρα ευνοούν την ανακοπή της πορείας τους. Οι κάτοικοι του νησιού χαρακτήρισαν τη χθεσινή νύχτα ως τρομακτική, αφού οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί.


Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ρόδο είναι πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων, του μεγάλου ορεινού περιβάλλοντος, της μορφολογίας του εδάφους αλλά και της πυκνής βιομάζας που υπάρχει στο νησί. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, όπως τόνισε, είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που δημιουργούν τρομερές δυσχέρειες στο έργο της κατάσβεσης.




Το πρωί της Τετάρτης στη βορειοανατολική Κέρκυρα αυτή τη στιγμή , όπου δίνουν μάχη οι πυροσβέστες, τα μέτωπα είναι δύο. Το πρώτο κατευθύνεται από το χωριό Παλιά Περίθεια προς το Λαύκι και το δεύτερο κοντά στην Ημερολία. Παράλληλα λίγο πριν τις 7 έγινε μία νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στο χωριό Λούτσες,



Για την πυρκαγιά της Κέρκυρας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι την Τρίτη υπήρξαν αρκετά προβλήματα, καθώς άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, δημιούργησε αρκετές αναζωπυρώσεις και καθοδήγησε το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Κέρκυρα οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κάρυστο σήμερα το πρωί η κατάσταση είναι καλύτερη, με κάποιες πολύ μικρές εστίες, μακριά από οικιστικές περιοχές.
Ακραία επικινδυνότητας φωτιάς σήμερα

Ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται αύριο στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.



Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από δυτικές/νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 Μποφόρ (τοπικά 8 Μποφόρ) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από δυτικές/βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 Μποφόρ (τοπικά 7 Μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας. Ακραία θα είναι η επικινδυνότητα και σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, βόρειο Έβρο, Κορινθία, ανατολική Αρκαδία, Κρήτη (κυρίως το δυτικό τμήμα της νήσου), και Ρόδο.

ieidiseis


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *