ροή ειδήσεων

Η προσφορά της ΑΣΤΕΡ στην κοιτίδα του ΤουρισμούΗ λέξη «Τουρισμός» κάνει την εμφάνιση της το 1800, ως νέο μοντέλο υπηρεσιών και αγαθών. Ο Τουρισμός βέβαια ως πρώτη ερμηνεία και δράση ανάγεται στην αρχαιότητα, με διαφορετική μορφή και κοινωνική μορφολογία.
 

Ο Τουρισμός στα πρώτα χρόνια της επίσημης εμφάνισης του στη σύγχρονη κοινωνία λίγο πριν τον 20ο αιώνα είναι προνόμιο των πλουσίων, των αριστοκρατών. Μέσα από την ανανέωση κοινωνικών καθεστώτων και ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο Τουρισμός γίνεται πραγματικότητα και για τον απλό εργαζόμενο. Στα πρόθυρα του 20ου αιώνα ο μαζικός Τουρισμός είναι πλέον ταξικό και κοινωνικό γεγονός.

Ο Τουρισμός γίνεται ένα μεγάλο οικονομικό εργοστάσιο και πλούτου και πολιτισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Η τουριστική προσφορά είναι ένα σύνολο υπηρεσιών που προτείνεται από κάθε τόπο μέσα από τουριστικούς φορείς και εκπαιδευτικούς έως πανεπιστημιακούς άξονες με απώτερο στόχο την ανάδειξη κάθε πτυχής κάθε τόπου και προορισμού.

Μέσα σε αυτές τις ανάγκες υποστήριξης ενός δομημένου πλαισίου στον Τουρισμό, ιδρύθηκε η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) το 1956. Ήταν η πρώτη Σχολή Τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Από τότε λειτουργεί ως μια αμιγώς ξενοδοχειακή Σχολή στα πρότυπα της αντίστοιχης ξενοδοχειακής Σχολής της Λωζάνης.

Η ΑΣΤΕΡ ιδρύθηκε σε μια στιγμή όπου η τουριστική εποχή απαιτούσε στελέχωση. Ήρθε να καλύψει το κενό της ανώτερης ξενοδοχειακής εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε με το όραμα να καλύψει, να συμπληρώσει αλλά και να επεκτείνει τον τουριστικό ορίζοντα.Το πρώτο «μπουσούλημα» ήταν δυνατό και δυναμικό έτσι ώστε να δώσει τα πρώτα δείγματα αξιόπιστης γραφής και καταγραφής των προβλημάτων.

Η ΑΣΤΕΡ ανήκει στο Υπουργείο Τουρισμού και είναι Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης. Εδώ και 63 χρόνια λειτουργεί ως φυτώριο, όπου οι σπουδαστές της αποκτούν επαρκή επαγγελματική κατάρτιση σε κάθε χώρο και επίπεδο ενός τουριστικού τμήματος και ρόλου.

Οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ με εκλεκτό το εφόδιο της φοίτησής τους στη σχολή επάνδρωσαν και έχτισαν θέσεις και βάσεις στέρεες σε τουριστικά τμήματα τεχνικών και επαγγελματικών Λυκείων, σε ΙΕΚ, σε ιδιωτικές τουριστικές σχολές, καθώς και σε ελληνικά και ξένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ΑΣΤΕΡ κέρδισε την εμπιστοσύνη του τουριστικού κόσμου, κατέκτησε πλειάδα από προνομιακές θέσεις και ανέδειξε στελέχη σε θέσεις ευθύνης. Με υψηλά στάνταρ και προσεκτικά βήματα η ΑΣΤΕΡ χρόνο με τον χρόνο ανανέωνε και μεγέθυνε το στοίχημα με τον καλό και λειτουργικό Τουρισμό. Ποτέ δεν αφέθηκε και δεν έμεινε στάσιμη σε προηγούμενα μοντέλα φοίτησης. Συμβάδιζε με τις ανάγκες που προέκυπταν και δημιουργούσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να στήσει νέο πεδίο μάθησης, γνώσης, σπουδής και πρακτικής.

Με μοναδικό στόχο την απογείωση και την καθ΄ όλα επαρκώς επάνδρωση τουριστικών επιχειρήσεων, η ΑΣΤΕΡ έρχεται ως φανός εκπαίδευσης και «φωταγωγεί» άλλοτε υποβαθμισμένες θέσεις. Η παρουσία της και η συμβολή της στο τουριστικό γίγνεσθαι είναι μεγίστης σημασίας. Στους κόλπους της έχει εντάξει σπουδαία στελέχη με σπουδαίες και άξιες λόγου γνώσεις και περγαμηνές στον χώρο του τουρισμού. Λειτουργεί ως κέντρο βάρους και στάθμισης ανάμεσα στη σπουδή και στην πρακτική.Με αξιοσημείωτα βήματα έχει παρουσιάσει έργο ζωτικό και στην εφαρμογή ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Οι τουριστικές μονάδες απορροφούν με προτεραιότητα στις προσλήψεις τους απόφοιτους της ΑΣΤΕΡ. Η αμειβόμενη πρακτική άσκηση, οι υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αποτελούν υψηλά κίνητρα για τουριστικούς παράγοντες με άρτια και ολοκληρωμένη γνώση στο αντικείμενο που αναλαμβάνουν. Η πλέον σημαντική στιγμή είναι όταν εφάπτεται η φοίτηση με την εφαρμογή. Ο τουριστικός τομέας, θεωρείται πλέον ευνοημένος και τυχερός, αφού έχει τη δυνατότητα να απορροφά στις μονάδες του ικανούς και κατάλληλα στελέχη για ξενοδοχειακές επισιτιστικές και λοιπές επιχειρήσεις.

Ο Τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που ολοένα μεταλλάσσεται. Σ΄ αυτές τις επικείμενες αλλαγές και μεταλλάξεις, η ΑΣΤΕΡ ανταποκρίνεται με την ανάλογη στάση και υιοθετεί προσαρμόσιμες εκπαιδευτικές πρακτικές για να στέκεται παράλληλα στις ανάγκες του τουριστικού πεδίου.

Η Ρόδος, ο Τουρισμός, η τουριστική ζήτηση, θεωρούνται ότι είναι «προνομιούχοι», γιατί η ΑΣΤΕΡ πριμοδοτεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα αναγκαία κεφάλαια αλλά και ελλείμματα. Οι εκάστοτε διευθύνοντες της ΑΣΤΕΡ έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να πάρει η Σχολή τον δρόμο της επιτυχίας και της επικρατέστερης τουριστικής κοιτίδας. Σε άριστη πάντα συνεργασία με τα στελέχη, τους διδάσκοντες και το διοικητικό προσωπικό, δημιουργούσαν τις πιο ασφαλείς ρήτρες για επιτυχημένα εξάμηνα και αποτελεσματικά έτη φοίτησης.

Υπερηφανεύομαι κι εγώ με τη σειρά μου για τον «τουριστικό φάρο» που ακούει στο όνομα «ΑΣΤΕΡ». Είμαι κι εγώ «παιδί και σπόρος» της ΑΣΤΕΡ. Φοίτησα από το 1999 έως το 2002. Αυτή ήταν η αφετηρία μου. Εκεί απέκτησα φτερά αλλά έχτισα και οχυρά. Ονειρεύτηκα ορίζοντες με τον Τουρισμό και γεύτηκα την πρώτη μου ικανοποίηση εργαζόμενη σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Αγωνία, ανησυχία, εγρήγορση, όνειρα, έγιναν ‘’κίνητρα’’ για μια πορεία ηθελημένα ουσιαστική. Δίδαξα σε δημόσια ΙΕΚ ώσπου το 2016 ήρθε η ευλογημένη ώρα να ενταχθώ στο εκπαιδευτικό προσωπικό της ΑΣΤΕΡ. Στην άλλη όχθη με άλλη ματιά και διερεύνηση ανέλαβα με αγάπη και ευθύνη τους κλάδους των μαθημάτων, ‘’Διαχείριση, τροφίμων και Ποτών’’, Εστιατορική Τεχνική, ‘’Κοινωνικά Δίκτυα και Νέες Τεχνολογίες’’.

Σ΄ αυτή την εφταετία προσφοράς ένιωσα πόσο σημαντική είναι η τουριστική Παιδεία και η επίδραση στην κουλτούρα και στη σκέψη των άμεσα εμπλεκόμενων. Η ΑΣΤΕΡ είναι ένας πυρήνας όπου με τις απαραίτητες γνώσεις και σπουδές επιτυγχάνει στόχους, διαδραματίζει, σπουδαίο ρόλο και απαντά στις προκλήσεις του τουρισμού με ένα έργο που αναμφισβήτητα αποτελεί εργαλείο.

Η εξελισσόμενη τουριστική κοινωνία και ο εξελιγμένος τρόπος εκπαίδευσης της ΑΣΤΕΡ, γίνονται δίδυμο υψηλής ανταπόκρισης και αποδοτικότητας.

Η ΑΣΤΕΡ δικαίως έχει την πρώτη θέση στα τουριστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο ρόλος της καθιστά τη Σχολή βασικό δυναμικό γρανάζι για την παρούσα αλλά και μελλοντική επικράτηση και ανάπτυξη του Τουρισμού. (*) Η Κατερίνα Αντωνάρα γεννήθηκε στη Ρόδο 16 Ιουνίου του 1981. Έχει σπουδάσει στην ΑΣΤΕΡ Ρόδου. Συνεχίζει τις σπουδές της στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού. Έχει πολυετή εργασιακή εμπειρία σε Ομίλους Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί επίσης ως ωρομίσθια καθηγήτρια στα δημόσια ΙΕΚ Ρόδου για 13 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως καθηγήτρια στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ).
money-tourism


Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/9/23 07:23

    ΚΑΛΑ .ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/9/23 19:36

    Καλά τώρα αυτός ο όρκος παραπέμπει σε στρατιωτική θητεία. Να σοβαρευτείτε εσείς εκεί στο υπουργείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *