ροή ειδήσεων

Στο Τέξας για την έκλειψη ηλίου ο Όμιλος Αστρονομίας του 1ου ΓΕΛ Ρόδου



Τον απολογισμό του ταξιδιού στο University of Texas κάνει ο όμιλος αστρονομίας -αστροφωτογραφίας «Ίππαρχος» του ιστορικού Βενετοκλείου 1ου ΓΕΛ Ρόδου. Το «Βενετόκλειο» 1ο Γενικό Λύκειο Ρόδου είναι ένα δημόσιο σχολείο σε μία εθνικά ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή της επικράτειάς μας. Η προσφορά του στη Δωδεκάνησο υπήρξε ανέκαθεν κεφαλαιώδους σημασίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό κι εθνικό επίπεδο.

Ο όμιλος αυτός «γεννήθηκε» το σχολικό έτος 2020-2021 μέσα στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. «Ήταν μία εθελοντική πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Παραγυιού Πέτρου, Πιπίνου Ηρακλή και Τσιάπου Απόστολου οι οποίοι παρείχαν και τον αστρονομικό εξοπλισμό» αναφέρει στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο διευθυντής του Σχολείου Παύλος Κεφαλάκης , ο οποίος στήριξε από την πρώτη στιγμή και την προσπάθεια αυτή, συνεχίζοντας τον πρωτοποριακό τρόπο δράσης του Σχολείου. Τονίζει δε πως με την ενθάρρυνση του προκατόχου του Βασίλη Ζήκα « η εκπαίδευση προχώρησε ικανοποιητικά κι οι μαθητές-μέλη της ομάδας έμαθαν σύντομα τον χειρισμό του εξοπλισμού και κατάλληλου λογισμικού ώστε να αρχίσουμε τη δημοσίευση αστροφωτογραφιών σε γνωστούς αστρονομικούς ιστότοπους. Μετά τη λήξη των περιορισμών λόγω πανδημίας ξεκίνησαν ποικίλες παρατηρησιακές δραστηριότητες σε διάφορα σημεία του νησιού της Ρόδου».



«Το ταξίδι μας στο Texas ήταν μία εμπειρία από αυτές που σού αλλάζουν τη ζωή. Η ξενάγηση στο University of Texas έδωσε νέες προοπτικές στους προβληματισμούς μου για τις σπουδές και το επαγγελματικό μου μέλλον..Όμως εκείνο που δε θα ξεχάσω ποτέ είναι η φιλοξενία των Ελληνικών οικογενειών.». Τα λόγια αυτά τα έγραψε η Κωνσταντίνα , μία μαθήτρια της Β λυκείου , μέλος του ομίλου αστρονομίας , όταν της ζητήθηκε να καταθέσει τις εντυπώσεις της από το ταξίδι του ομίλου στο Texas. Την ίδια συγκλονιστική θερμότητα απέπνεαν κι οι εντυπώσεις των άλλων παιδιών.


Από πολύ νωρίς οι υπεύθυνοι της ομάδας το μεγάλο όραμα της μετάβασής μας στο Austin Texas ώστε να παρατηρήσουν και να καταγράψουν την ολική έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου του 2024. « Έχοντας απόλυτη επίγνωση των τεραστίων δυσκολιών αυτού του εγχειρήματος, ξεκινήσαμε επίμονα και μεθοδικά την προσπάθεια να υπερβούμε όλα τα εμπόδια που μάς χώριζαν από αυτόν τον μεγάλο στόχο. Αρωγός μας εξ αρχής ήταν ο απόφοιτος του Βενετοκλείου και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Austin κ.Σόλων Τσιμπούκης. Χρησιμοποιώντας τη μεσολάβησή του αποκτήσαμε δίαυλο επικοινωνίας με το εκεί τμήμα Αστρονομίας και στείλαμε υλικό που πιστοποιούσε το υψηλό επίπεδο ικανότητάς μας στο εν λόγω πεδίο» προσθέτει ο κ. Κεφαλάκης.

Στις 27/4/2023 ελήφθη η πολυπόθητη πρόσκληση από το τμήμα Αστρονομίας να επισκεφθεί η ομάδα τις εγκαταστάσεις του στο Austin για να παρακολουθήσει και να καταγράψει την έκλειψη. Στην πρόσκληση γινόταν σαφές ότι το Πανεπιστήμιο δεν είχε την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την εκδρομή κι ότι έπρεπε να εξασφαλίσουν μόνοι τους τη χρηματοδότηση αυτή. Το κόστος της εκδρομής ήταν δυσθεώρητο για τον πρόσθετο λόγο ότι η έκλειψη θα συγκέντρωνε πάρα πολύ κόσμο στο Austin εκτοξεύοντας τις δαπάνες διαμονής.

Ο διευθυντής κ . Κεφαλάκης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του ομίλου ξεκίνησαν μία επίπονη προσπάθεια, απευθυνόμενοι σε φορείς και στην επιχειρηματική κοινότητα του νησιού μας , αφού εξαντλήθηκαν τα περιθώρια αυτοχρηματοδότησης του ταξιδιού, ζητώντας τους οικονομική βοήθεια για την υλοποίηση του μεγάλου ονείρου. Φορείς και επιχειρηματίες ανταποκρίθηκαν αυθόρμητα και μεγαλόψυχα παρέχοντας μας τους πόρους που απαιτούνταν για τα εισιτήρια κι ό,τι χρειαζόταν έως το Austin TX.


Την προσπάθειά στήριξε εξ αρχής ο μεγάλος Ρόδιος καθηγητής στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Ηλίας Τομάζος. Κατάφερε να κινητοποιήσει την κοινότητα των ομογενών μας στο Austin η οποία άνοιξε τα σπίτια της και φιλοξένησε την ομάδα μας για όσο διάστημα βρέθηκε εκεί. «Η φιλοξενία ήταν τόσο μεγαλοπρεπώς Ελληνική και τόσο θερμή και δοτική ώστε δε νιώσαμε ούτε για μία στιγμή το παραμικρό άγχος κι αβεβαιότητα που συνδέεται με τη διαμονή σε έναν ξένο τόπο κι αφοσιωθήκαμε απερίσπαστοι στην υλοποίηση του απαιτητικού εκπαιδευτικού μας προγράμματος» υπογραμμίζει ο κ. Κεφαλάκης.

Ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού μέρους της εκδρομής , έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να αποκομίσουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν με Ελληνες καθηγητές που διαπρέπουν σε κορυφαία παγκοσμίως Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα ξεναγήθηκαν σε Πανεπιστήμια τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας έρευνας σε καίρια ζητήματα για την ανθρωπότητα, όπως και στις εγκαταστάσεις της ΝΑΣΑ στο Χιούστον. «Κοινή ήταν η διαπίστωση πως η κοινότητα των ομογενών κατέβαλε τεράστια οργανωτική προσπάθεια να μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ουσιαστικά οφέλη από το ταξίδι αυτό. Αυτό τελικά το πετύχαμε. Άπαντες επιστρέψαμε σοφότεροι κι έτοιμοι να μεταλαμπαδεύσουμε όσα είδαμε και μάθαμε σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας» δηλώνει ο κ. Κεφαλάκης.


ertnews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *