ροή ειδήσεων

7 χωριά στη Ρόδο, 7 πρόσωπα του νησιού που αξίζει να γνωρίσετε

Ταξίδι στην παράδοση της Ρόδου μέσα από τα γραφικά της χωριά με τα έντονα μεσαιωνικά χαρακτηριστικά


Η Ρόδος συνδυάζει το μοντέρνο στοιχείο με τη Νέα Πόλη και το μεσαιωνικό με το αρχοντικό Κάστρο των Ιπποτών με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά από την εποχή της Ενετοκρατίας. Ξεχωρίζει και για τα γραφικά χωριά της που προβάλλουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και το μοναδικό φυσικό κάλλος του νησιού.

Λίνδος, Ρόδος

Η Λίνδος είναι ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο της Ρόδου αλλά και μία από τις πιο χαρακτηριστικές τουριστικές εικόνες όλης της Ελλάδας. Ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός, με απαράμιλλη γοητεία, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων στην ανατολική πλευρά της Ρόδου. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η Ακρόπολη της Λίνδου, ενώ ο ειδυλλιακός οικισμός απλώνεται στις πλαγιές, γεμάτος από μικρά λευκά σπίτια και στενά σοκάκια, διακοσμημένα με λευκά και μαύρα βότσαλα. Η περιδιάβαση της Λίνδου είναι μία απολαυστική «περιπέτεια» ανακαλύψεων, αφού σε κάθε γωνιά σε περιμένει μία έκπληξη αισθητικής απόλαυσης, θυμίζοντας έντονα κινηματογραφικό σκηνικό. Πέρα από τον οικισμό, η Λίνδος είναι διάσημη και για τις παραλίες της. Όποιος θέλει πάντως να την απολαύσει σε όλο της το μεγαλείο και με μία σχετική ησυχία, ας προτιμήσει του μήνες στην αρχή ή στο τέλος της σεζόν.
 

 Άγιος Ισίδωρος, Ρόδος




Ο Άγιος Ισίδωρος βρίσκεται στις παρυφές του όρους Αττάβυρος, σε υψόμετρο 532 μέτρων προσφέροντας θέα σε ένα μεγάλο κομμάτι της ενδοχώρας της Ρόδου, που το καλοκαίρι του 2022 καταστράφηκε σε μεγάλο μέρος από πυρκαγιές. Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, κάτι που φαίνεται στα μικρά λευκά του σπίτια, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία με ένα πανύψηλο καμπαναριό. Για τους πιο δοκιμασμένους σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, η ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Ρόδου, στα 1.215 μέτρα με το ναό του Ατταβύριου Δία, ξεκινά από τον Άγιο Ισίδωρο (εκκίνηση πολύ πρωί το καλοκαίρι). Στην περιοχή βρίσκονται αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως το Ιερό της Αρτέμιδος που χρονολογείται από τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ. ενώ στα δυτικά του χωριού στην περιοχή Αγρός βρίσκονται τα ερείπια μιας μεγάλης βυζαντινής εκκλησίας.












 

Αρχάγγελος, Ρόδος

Αν και είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη της Ρόδου, ο Αρχάγγελος διατηρεί πολλά παραδοσιακά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν και από την πλούσια μεσαιωνική του ιστορία. Η τουριστική ανάπτυξη δεν τον έχει αφήσει ανέπαφο, όμως υπάρχουν σημεία μοναδικής αισθητικής, τα οποία προσελκύουν τους επισκέπτες. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο είναι η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που κατασκευάστηκε το 1845. Είναι ένα πραγματικό κόσμημα όλου του νησιού, καθώς είναι στολισμένη μέσα-έξω με υπέροχα βότσαλα ενώ έχει και ένα εντυπωσιακό καμπαναριό. Στον Αρχάγγελο θα βρει ο επισκέπτης πολλά γραφικά δρομάκια, με όμορφα πολύχρωμα σπίτια και καμάρες, ενώ δεν λείπουν και οι σύγχρονες παροχές για τους πολυάριθμους τουρίστες που κατακλύζουν το νησί. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για την ντόπια γλώσσα της και την εξαιρετική θέα που θα απολαύσουν όσοι ανέβουν στο μεσαιωνικό κάστρο.







Κοσκινού, Ρόδος

Το χωριό Κοσκινού, σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου είναι ένας οικισμός που έχει κηρυχθεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χάρη κυρίως στην πολύχρωμη αισθητική των σπιτιών του. Τα Κοσκινού φημίζονται για τις βαμμένες πόρτες των σπιτιών και τις όμορφες πολύχρωμες βεράντες με τις καμάρες, που κερδίζουν από την πρώτη στιγμή των επισκέπτη. Οι βόλτες σε αυτό το διατηρητέο κομμάτι του οικισμού με τα δρομάκια στρωμένα με βότσαλο θα αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις, σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο «Παραδοσιακό Σπίτι» το οποίο παρέχει μία ζωντανή εικόνα για το πως ήταν η ζωή των κατοίκων της Ρόδου σε παλαιότερες εποχές. Στο χωριό υπάρχουν και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εκκλησίες, όπως εκείνη της Αγίας Ειρήνης ή ο Άγιος Λουκάς, μία βασιλική των αρχών του 4ου αιώνα.









 

Κρητηνία, Ρόδος

Χτισμένη σε ένα ύψωμα στα δυτικά της Ρόδου, η Κρητηνία κουβαλά μαζί της τη μακρινή κληρονομιά των κρητικών ριζών, καθώς κατά την διάρκεια της τουρκικής κατοχής, οικογένειες με καταγωγή από την Κρήτη αναζήτησαν καταφύγιο στη Ρόδο. Η κρητική καταγωγή αντανακλάται παντού, από τις φορεσιές μέχρι τη μουσική και τους χορούς. Αρχιτεκτονικά είναι ένα τυπικό χωριό της Ρόδου, με όμορφα και τακτοποιημένα σπίτια, και μία γενικότερη αίσθηση ότι η τουριστική ανάπτυξη έχει μείνει μακριά από την ήρεμη διάθεση των κατοίκων και του χωριού τους. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι το μεσαιωνικό κάστρο της Κρητηνίας, κατασκευασμένο πάνω σε έναν πευκόφυτο λόφο από Ιωαννίτες ιππότες το 1472, από όπου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει την απεριόριστη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος.











 
Φάνες, Ρόδος

Οι Φάνες βρίσκονται περίπου 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου, στη δυτική ακτή του νησιού, και είναι ένα χωριό με μία πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα, χάρη στα πολύχρωμα σπίτια με τις απίθανες ζωγραφιές. Το όλο έργο σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Λουκά Νικολίτση και συμμετείχαν οι νέοι του χωριού, που κατάφεραν μέσα σε 12 μέρες να ξαναδώσουν νέα πνοή στο χωριό τους. Οι καλλιτεχνικές επεμβάσεις έγιναν ακόμα και σε ετοιμόρροπα κτίσματα τα οποία απέκτησαν νέα ζωή. Αυτό άλλαξε όπως ήταν φυσικό και τις προοπτικές του οικισμού ο οποίος έγινε αμέσως τουριστικό αξιοθέατο για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό. Εκτός από «χωριό των χρωμάτων» οι Φάνες έχουν να παρουσιάσουν ένα μικρό λιμανάκι και μία υπέροχη παραλία με ρηχά κρυστάλλινα νερά, ιδανική πρόταση για φαγητό και θαλάσσια σπορ.
Σάλακος, Ρόδος

Χτισμένη στην βορειοδυτική ακτή της Ρόδου, η Σάλακος βρίσκεται ανάμεσα στις πλαγιές του όρους Προφήτης Ηλίας, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με πολλά νερά από τις πηγές του Αργυρού. Βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα και είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που συνδυάζουν ιδανικά το βουνό με την θάλασσα. Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή του γοητεία, με αρκετά σπίτια να διατηρούν το αρχικό τους στυλ, στολισμένα με ζωηρά λουλούδια στις μικρές τους αυλές. Η πλακόστρωτη πλατεία με τα τρεχούμενα νερά είναι το κέντρο της ζωής όλου του χωριού, το οποίο εκτός από το κλίμα του φημίζεται και για τα περίφημα καρύδια που βγάζει η περιοχή. Όσοι θέλουν εκτός από την δροσιά των πηγών και μπάνιο στην θάλασσα, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η παραλία της Καμείρου.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *