ροή ειδήσεων

Αυλές στρωμένες με βότσαλα στο νότιο Αιγαίο: Μία λαϊκή τέχνη της καρδιάς έκφραση




Οι βοτσαλωτές αυλές του Αιγαίου είναι μία τέχνη που ξεκίνησε από τη Χίο, τη Ρόδο και τις Σπέτσες, και συνεχίστηκε σε πολλά άλλα νησιά. Ανάμεσά τους σημαντική θέση κατέχει καιη Σύρος με τα βοτσαλωτά ψηφιδωτά της (Μητρόπολις, 1859), (Άγιοι Ανάργυροι, 1894) κ.ά.

Όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Λουκιανός ψηφιδογράφος-συγγραφέας, η συγκεκριμένη τεχνική κορυφώθηκε τον 19ο αιώνα στον χώρο του Αιγαίου και παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα σε αρκετά νησιά, για να ομορφαίνει τις αυλές, προσθέτοντας ότι ταξιδεύοντας κανείς στις Κυκλάδες, στα βραχώδη αυτά νησιά της πανάρχαιας Αιγηίδας, όπου τα πετρώματά τους είναι από τα πιο παλιά της γης, βιώνει ένα είδος εσωτερικής γαλήνης. “Πρόκειται για μία λαϊκή τέχνη, μία βαθύτατα ελληνική τέχνη, και παράλληλα της καρδιάς έκφραση”, κατέληξε χαρακτηριστικά.


Οι βοτσαλωτές αυλές των Κυκλάδων, όσες οι σεισμοί και ο χρόνος δεν έφθειραν, οι αυλές της Σαντορίνης, της Σύρας, της Τήνου, και της Μήλου, στολίζουν τους αίθριους χώρους των σπιτιών, κρατώντας ζωντανή μία τέχνη μέσα από την οποία επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως το μεράκι και η αγάπη για το ωραίο κατείχε ξεχωριστή θέση στις καρδιές των ανθρώπων των προηγούμενων γενεών… έργα απλών μαστόρων που το ταλέντο τους βρήκε χώρο αλλά και κατάλληλες συνθήκες για να εκφραστεί.


ertnews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *