ροή ειδήσεων

Φωτιές άναψε το ταξίδι Ράμα στην Ελλάδα


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την κυβέρνηση για μη συνεκτική εξωτερική πολιτική, εργαλειοποίηση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και για υποβάθμιση του γεγονότος, όταν ο Φρέντη Μπελέρης βρίσκεται στη φυλακή.


Ανεπίσημο ταξίδι στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 12 Μαΐου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με σκοπό να μιλήσει σε συγκέντρωση ομοεθνών του που ζουν στη χώρα. Το γεγονός όμως ότι η επίσκεψη γίνεται ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Τουρκία, και μάλιστα ότι η 12η Μαΐου είναι η επέτειος από την προφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μιλούν για πρόκληση και λάθος χειρισμούς από τον πρωθυπουργό. Ειδικά με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός κρατούν ψηλά στην ατζέντα το θέμα της μειονότητας, ενώ ο Φρέντι Μπελέρης είναι και υποψήφιος για τις ευρωεκλογές.


Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, με έωλα επιχειρήματα του τύπου ότι πρόκειται για «ιδιωτική επίσκεψη» και ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να απαγορεύσει τη συνάθροιση».


Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι το ταξίδι του Έντι Ράμα στην Ελλάδα «είναι μια ιδιωτική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού. Είναι στο πλαίσιο προεκλογικών του περιοδειών. Δεν είναι προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης, άρα δεν είναι μια διμερής επίσκεψη στο πλαίσιο πρόσκλησης ή συμφωνίας μεταξύ δύο κρατών. Η κυβέρνηση έλαβε μια εντελώς τυπική ενημέρωση μόλις χθες. Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη για τον τόπο τέλεσης αυτής της εκδήλωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει ούτε θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια τέτοια εκδήλωση. Αλλά από εκεί και πέρα όμως, επειδή υπάρχει -όπως ξέρετε καλά- το ελεύθερο δικαίωμα της συνάθροισης, δεν μπορεί με κάποιον τρόπο και να απαγορεύσει μια συνάντηση, σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια της εκδήλωσης. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για όλα τα μέτρα ασφαλείας».
Ο πρωθυπουργός έξω από το Μέγαρο Μαξίμου | Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο protothema.gr και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, όταν ρωτήθηκε αν ο Αλβανός πρωθυπουργός «είναι ευπρόσδεκτος», είπε ότι ο Έντι Ράμα «δεν έρχεται ως προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι μία επίσκεψη, θα έλεγα, με διμερή χαρακτηριστικά. Έρχεται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται».


Και όταν ρωτήθηκε πώς θα φαινόταν στην Ελλάδα «με τον Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων να πανηγυρίζουν για τον κ. Ράμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «Γι' αυτό και είπα ότι ήταν μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις…» Και προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία στο ψηφοδέλτιό της έχει «δύο εκπροσώπους από την ελληνική μειονότητα και ειδικά με σημείο αναφοράς τη Χιμάρα. Όπως να πω και κάτι ακόμα: έχουμε και εκπρόσωπο της μουσουλμανικής μειονότητας στα ψηφοδέλτιά μας».

Και στράφηκε δείχνοντας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Πρόσεξα με ενδιαφέρον ότι τα δύο άλλα κόμματα, αν δεν κάνω λάθος, τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα επέλεξαν να μην κάνουν αυτή την επιλογή. Και το λέω αυτό διότι υπάρχει κόμμα το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές στη Θράκη με αμιγώς “τουρκογενή” χαρακτηριστικά».
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Το ζήτημα έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βλέπουν στη στάση της κυβέρνησης διγλωσσία και υποκριτική στάση, αλλά και απουσία συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής για τα Βαλκάνια.
 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εργαλειοποίηση της ελληνικής μειονότητας

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα, μιλά για «προκλητική ενέργεια», που «υπογραμμίζει τις επικοινωνιακές επιλογές» της κυβέρνησης σε ένα θέμα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Μάλιστα, την καταγγέλλει ότι «αντιμετωπίζει τη μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Η ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπογραμμίζει τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές της επιλογές, που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως άλλωστε φάνηκε και προεκλογικά, αντιμετωπίζει την ελληνική εθνική μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη, όταν βέβαια δεν επιχειρεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι για τα εθνικά συμφέροντα η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη.​
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Πρωθυπουργός-κομματάρχης

Ευθύνες στον πρωθυπουργός και την κυβέρνηση για το ταξίδι Ράμα στην Ελλάδα απέδωσε ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Επισήμανε ότι για την απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να πραγματοποιήσει «προεκλογική συγκέντρωση» στην Αθήνα -για τις αλβανικές εκλογές του 2025 και λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές -σαφείς ευθύνες έχει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.
Δημήτρης Μάντζος
| ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Μάντζος επισήμανε ότι «αποτελεί μια προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και σαφή μηνύματα τόσο για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας και τη συμπερίληψη αυτού στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο σύνολό τους», σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζουν το γεγονός, μιλώντας για “αχρείαστη επιλογή” (ορολογία που χρησιμοποίησε και στη μετατροπή από τον Τούρκο Πρόεδρο της Μονής της Χώρας σε τζαμί) και “ιδιωτική επίσκεψη”, σαν να μην πρόκειται για αρχηγό κυβερνήσεως και δη μιας γειτονικής χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν πρόσφατα επιβαρυνθεί».

Τόνισε μάλιστα ότι «οι κινήσεις του κ. Ράμα, σε συνδυασμό με την προχθεσινή αναφορά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε “διμερή θέματα”, αντί για θεμελιώδη ζητήματα ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν τις δυσμενείς συνέπειες των ολέθριων σχετικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης».

Και κατέληξε: «Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ανωτέρω εξελίξεις».
Νέα Αριστερά: Να μην επιστρέψουμε στο κλίμα του ακραίου αντιαλβανισμού

Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που μικροκομματικές ενέργειες με προφανείς προεκλογικές στοχεύσεις, όταν εμπλέκονται με σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δημιουργούν περιπλοκές και δυσεπίλυτα προβλήματα».

Και θυμίζει ότι «πριν λίγες ημέρες ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Φρέντι Μπελέρη, με τη γνωστή ακροδεξιά - προβοκατόρικη δράση του και την καταδίκη του από την ελληνική Δικαιοσύνη στο παρελθόν, από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Να λάβει υπόψιν του τις ενστάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και το γεγονός ότι τυχόν εκλογή του, θα αποτελεί διαρκές "αγκάθι" στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με ευρωπαϊκές προεκτάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε. Υπέταξε στη μικροπολιτική και στις κούφιες εθνικιστικές συνθηματολογίες τα εθνικά συμφέροντα και την ανάγκη για προστασία της ελληνικής μειονότητας στη Νότια Αλβανία».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πρόθεση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να επισκεφθεί την Αθήνα για να μιλήσει σε συμπατριώτες του εν όψει των εκλογών στην Αλβανία, διαχέεται μια δηλητηριώδης ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων. Με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει "αχρείαστη" την επίσκεψη Ράμα, με κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με κοντή μνήμη, να εκδίδουν ανακοινώσεις που τροφοδοτούν την ένταση και τα κόμματα της Ακροδεξιάς ("ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται"), να ζητούν την απαγόρευση της επίσκεψης Ράμα», σημειώνει.

Και καταλήγει:

«Η προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων στο πλαίσιο της υποστήριξης από την Ελλάδα της ένταξης των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ, δε μπορεί να υπονομεύεται και να παγιδεύεται στην υποστήριξη ενός προσώπου με την προϊστορία και τη δράση του Φρέντι Μπελέρη.

»Άμεσα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις απεμπλοκής και βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Ο κ. Ράμα, ο οποίος είναι πρωθυπουργός φίλης χώρας είναι προφανώς καλοδεχούμενος στην Αθήνα, με δεδομένο μάλιστα ότι η επίσκεψή του είναι ιδιωτική. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις που εμπλέκουν στην αντιπαράθεση τους χιλιάδες Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται δημιουργικά στη χώρα μας. Δεν πρέπει ποτέ ξανά να επιστρέψουμε στο κλίμα του αγοραίου αντιαλβανισμού της δεκαετίας του `90.

»Ο κ. Μητσοτάκης ας αναλογιστεί τις ευθύνες του για την αχρείαστη ένταση με την Αλβανία και έστω και τώρα να πράξει το σωστό και επιβεβλημένο. Να θέσει τον Μπελέρη εκτός ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, όταν μάλιστα μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι διμερές και όχι ευρωπαϊκό θέμα».
Ελληνική Λύση: Ανεπιθύμητος

Σχόλιο για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για «ελληνοφοβία» και «τρόμο απέναντι ακόμα και στον Ράμα» που, όπως είπε, «αποδείχθηκε από τη δήλωση Μαρινάκη».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο «ο κ. Μαρινάκης μας είπε ότι η επίσκεψη του Ράμα είναι ιδιωτική. Αυτό που ξεχνάει ο κ. Μαρινάκης είναι οι διωγμοί των Βορειοηπειρωτών. Αυτό που ξεχνάει ο κ. Μαρινακης, είναι ότι ο Ράμα έρχεται εδώ για να προκαλέσει την Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, επειδή στο λεξικό λείπει η κατάλληλη λέξη, να του την θυμίσουμε. Ανεπιθύμητος ο Ράμα στην Ελλάδα. Να μην του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα».


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *