ροή ειδήσεων

Άκης Πετρετζίκης: Όλα όσα είδα και γεύτηκα στην ακριτική Κάρπαθο! (pics)



Η Κάρπαθος βρίσκεται στη λίστα του National Geographic ως ένας από τους πιο εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου για το 2023. Και όχι τυχαία! Βρέθηκα εκεί για το τελευταίο AKIS’ FOOD TOUR πριν το καλοκαίρι και δηλώνω μαγεμένος!





Παστή μένουλα, σκάρος πλακί και γαριδάκι στο χωριό Σπόα

Ξεκίνησα από την παραλία του Αγίου Νικολάου, το επίνειο του χωριού Σπόα. Οι ψαράδες αυτού του χωριού είναι ειδικοί στο ψάρεμα της μένουλας. Πρόκειται για ένα είδος ψαριού που μοιάζει με σαρδέλα και ψαρεύεται από τον βυθό της θάλασσας, σε κρυφούς ψαρότοπους που ξέρουν μόνο οι Σποΐτες! O Παύλος με ανέβασε στο καΐκι του, μου έδειξε πώς παστώνεται η μένουλα και μου έδωσε να δοκιμάσω συμιακό γαριδάκι που είχε ψαρέψει εκείνο το πρωί. Το δοκίμασα και μάλιστα το έφαγα ωμό! Δείτε στο επεισόδιο ποια ήταν η αντίδρασή μου!



Μια ακόμα ιδιαίτερη θαλασσινή λιχουδιά που είχα την τύχη να δοκιμάσω είναι ο σκάρος πλακί. Ένα ιδιαίτερο ψάρι που βρίσκεται κυρίως στο νότιο Αιγαίο και τρώγεται με έναν περίεργο τρόπο: Οι Καρπάθιοι αφαιρούν μόνο τη χολή και το μαγειρεύουν πλακί με τα λέπια και τα εντόσθια.

Μακαρούνες, τούρτες και άλλα πολλά στη φιλόξενη Όλυμπο

Ήμουν μόλις μια ώρα στην Κάρπαθο και είχα ήδη δοκιμάσει ωμό γαριδάκι, παστή μένουλα και καρπάθικο σκάρο! Αυτό το food tour δεν μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα! Το απόγευμα εκείνης της μέρας ξεκίνησα να ανεβαίνω προς την Όλυμπο, στα βόρεια του νησιού. Πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό το χωριό! Βρίσκεται απομονωμένο, 1,5 ώρα μακριά από τα τουριστικά χωριά της νότιας Καρπάθου και αποτελεί μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Οι ντόπιοι ντύνονται ακόμα καθημερινά με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και φουρνίζουν σε δημόσιους φούρνους που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά!











Σε ένα παραδοσιακό καφενείο πέτυχα τον παπά του χωριού να λέει μαντινάδες, γύρω από ένα τραπέζι με τσαμπούνες και λύρες. Ο παπα – Γιάννης δεν με άφηνε να φύγω από το χωριό πριν δοκιμάσω τις περίφημες καρπάθικες μακαρούνες!





Η γλυκύτατη γυναίκα του, κυρία Ειρήνη, μου ετοίμασε φρέσκα ζυμαρικά τσικνισμένα με γλυκό κρεμμυδάκι και περιχυμένα με στάκα. Ένα πιάτο, όνειρο!







Και λίγο πριν δύσει ο ήλιος, με περίμενε μια έκπληξη. Σε έναν ξυλόφουρνο στην κορυφή του χωριού, οι τρεις από τις έξι μαθήτριες της Ολύμπου μου έδειξαν τη συνταγή για γλυκιές τυρόπιτες με ανθότυρο, τις περίφημες ολυμπίτικες τούρτες.





Αγριάδια με αμπελοφάσουλα στις Μενετές

Την επόμενη μέρα, πήγα στο χωριό Μενετές για να βρω τη Δώρα και τον Στέλιο. Είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν την επαγγελματική αμπελοκαλλιέργεια στο νησί, μια δουλειά που δεν είναι καθόλου εύκολη λόγω του άγονου εδάφους. Για ακόμα μια φορά κατέληξα…να τρώω! Οι οινοποιοί με κάλεσαν για φαγητό στο σπίτι της θείας Ειρήνης! Φάγαμε αγριάδια με αμπελοφάσουλα, κρεμμυδοκουλούρες, φρέσκο τυρί και άλλα πολλά που θα τα δείτε στο επεισόδιο.







Για καφέ και γλυκό τρίγωνο στο Απέρι

Το απόγευμα πήγα για καφέ στο… Μέγαρο! Έχει Μέγαρο η Κάρπαθος; θα αναρωτιέστε. Έχει και μάλιστα πολλά! Πρόκειται για μεγάλους χώρους που μαγειρεύουν και συναντιούνται όλοι οι ντόπιοι. Μαγείρεψα με τις κυρίες από το χωριό Απέρι και έμαθα μια καινούργια συνταγή: πως να φτιάχνω τα μοναδικά καρπάθικα τρίγωνα.





Στον Άγιο Ιωάννη Βρουκούντας: ένα από τα πιο ιδιαίτερα πανηγύρια του Αιγαίου

Σε όσα χωριά της Καρπάθου κι αν βρισκόμουν, μάθαινα και κάτι καινούριο! Αλλά αυτό που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου ήταν η επίσκεψη με φουσκωτό σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα πανηγύρια του Αιγαίου. Ο Άγιος Ιωάννης της Βρουκούντας είναι ένα εκκλησάκι που βρίσκεται σε μια υπόγεια σπηλιά στη βόρεια Κάρπαθο. Όταν γιορτάζει, οι κάτοικοι της Ολύμπου φορούν τις παραδοσιακές τους φορεσιές, φορτώνονται φαγητά, χαλιά και κουβέρτες και πηγαίνουν στο πανηγύρι με μουλάρια ή με καΐκια. Χορεύουν όλο το βράδυ και μετά την πρωινή λειτουργία γεύονται λουκουμάδες, καρπούζι και τα πιο γλυκά ρεβίθια του κόσμου! Άλλο να σας το περιγράφω και άλλο να το βλέπετε. Δείτε το επεισόδιο και θα εντυπωσιαστείτε όσο κι εγώ από τις μοναδικές εικόνες.









Μαγειρική σε καΐκι και βουτιές σε θαλάσσιες σπηλιές

Κλείνοντας αυτό το επεισόδιο, μαγείρεψα με καλύμνιους ψαράδες στο Τρίστομο, ένα απάνεμο λιμάνι που το ξέρουν μόνο οι ντόπιοι, και πήρα μια γενναία δόση καλοκαιριού κάνοντας βουτιές σε θαλάσσιες σπηλιές.



Εσάς τις σας άρεσε περισσότερο σε αυτό το επεισόδιο; Ποια άλλα μέρη θα μου προτείνατε να επισκεφτώ; Συνδεθείτε και γράψτε μου στα σχόλια! Ανυπομονώ να ακούσω τις προτάσεις σας!

πηγή akispetretzikis.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *