ροή ειδήσεων

Υποκλοπές: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στα αρχεία της ΕΥΠ από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Αιφνιδιαστικό έλεγχο στα αρχεία της ΕΥΠ πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος χειρίζεται την έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.


Στο πλαίσιο της έρευνας κατά το οποίο έχουν ήδη εξεταστεί δεκάδες μάρτυρες και έχουν απαντηθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε διάφορες αλλοδαπές αρχές μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ ο κ. Ζήσης έκρινε σκόπιμο να μεταβεί στην ΕΥΠ συνοδευόμενος από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες, από τον κατάλογο που διαθέτει το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ο έλεγχος στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί για την παρακολούθησή τους το παράνομο λογισμικό pretador.Η επιβεβαίωση της ύπαρξης ή μη παρακολούθησης και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν τη λεγόμενη «λίστα pretador», η «λίστα Μενουδάκου» όπως συνηθίζεται να λέγεται από την έρευνα που διενήργησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (πρόεδρος ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος), είναι το πλέον κρίσιμο στοιχείο της συνέχισης της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.

Κι αυτό διότι αν από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο του κ. Ζήση, βρέθηκαν στοιχεία, κάτι που δεν έγινε γνωστό, που να επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι ή όλοι που είναι στη «λίστα Μενουδάκου» είχαν παρακολούθηση και από την ΕΥΠ τότε η έρευνα της υπόθεσης προσλαμβάνει νέα τροπή.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετέβη ο ίδιος στην ΕΥΠ, προκειμένου να διασταυρώσει την εν λόγω λίστα, καθώς σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας (όταν ήταν στα χέρια εισαγγελέων πρωτοδικών) η όποια προσπάθεια είχε γίνει προς την ΑΔΑΕ αλλά και προς το τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο δεν απέδωσε. Σημειώνεται ότι με τον νόμο 5002 του 2022 προβλέφθηκε, ότι η ΑΔΑΕ δεν είναι πλέον αρμόδια να ικανοποιεί, με τις προϋποθέσεις που θέτει αυτός ο νόμος, αιτήματα πολιτών που ζητούν να ενημερωθούν αν έχουν παρακολουθηθεί. Αντί της ΑΔΑΕ ο νόμος αυτός προβλέπει για αυτή την αρμοδιότητα τριμελές όργανο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Για τις διατάξεις αυτού του νόμου (5002 του 2022) είχε εκδοθεί η σχετική γνωμοδότηση του τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.


 CNN Greece

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *