ροή ειδήσεων

Επίδομα σίτισης-στέγασης σε νησιά με πρόβλημα υποστελέχωσης ζητούν οι εργαζόμενοι



Τις αντιδράσεις των Συλλόγων Εργαζομένων στους ΟΤΑ και το Δημόσιο Τομέα, προκαλεί η άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου να χορηγήσει επίδομα στέγασης και σίτισης σε εργαζόμενους, που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και αναλαμβάνουν υπηρεσία στο νησί.

Το ύψος του επιδόματος, όπως και τη χρονική διάρκεια που αυτό θα δίνεται, το καθορίζουν οι δήμοι, οι οποίοι και το καταβάλλουν.



Ήδη έχει αποδοθεί σε εργαζόμενους από 18 δήμους στην Ελλάδα. Στο Αιγαίο το επίδομα καταβλήθηκε μόνο από τον δήμο Αστυπάλαιας, με ποσό ανά υπάλληλο 830 ευρώ.

«Δεν βοηθά τα νησιά μας η άρνηση των δημάρχων, να παρέχουν το επίδομα σίτισης και στέγασης, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4483/2017, σε όσους εργαζόμενους έρχονται από άλλα μέρη της χώρας να εργαστούν και θέλουν να παραμείνουν και να προσφέρουν στις τοπικές νησιώτικες κοινωνίες», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Νισύρου Γιώργος Ορσάρης.

Αφορμή, ήταν η απόρριψη που αιτήματος του Συλλόγου από το Δημοτικό Συμβούλιο Νισύρου με οριακή πλειοψηφία. Το αίτημα καταψηφίστηκε από 6 δημοτικούς συμβούλους από τους 11 που ήταν παρόντες, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο, «ορισμένοι που καταψήφισαν αναφέρθηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους εργαζόμενους».

«Η Δημοτική αρχή ενοχλείται από τις ενέργειες του Συλλόγου», υποστήριξε ο κ. Ορσάρης και απέδωσε την απόρριψη του αιτήματος, όχι σε οικονομικούς λόγους – καθώς υποστήριξε ότι ο δήμος Νισύρου έχει τη δυνατότητα λόγω των εσόδων από τις κερδοφόρες ιδιωτικές επιχειρήσεις εξόρυξης περλίτη στη Νησίδα Γυαλί, αλλά στο αρνητικό κλίμα που υπάρχει εδώ και τρία χρόνια μεταξύ δημοτικής αρχής και εργαζομένων.

«Ο δήμαρχος Χριστοφής Κορωναίος και οι δημοτικοί σύμβουλοι», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, «προφανώς ενοχλούνται από τις παρεμβάσεις του Συλλόγου, που παλεύει για το συμφέρον των κατοίκων και όχι των εργολάβων, όπως για τη σωστή λειτουργία των Μονάδων Αφαλάτωσης, για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού».

«Το αίτημα κατατέθηκε και το 2023», ανέφερε ο κ. Ορσάρης, «όμως ενώ βγήκε ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα ορίζονταν τριμελής επιτροπή που θα εξέταζε τον αριθμό των δικαιούχων -ανέρχονται σε πέντε- και το ποσό, η απόφαση ποτέ δεν υλοποιήθηκε», σημείωσε τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Νισύρου.

Εξάλλου, τη διαμαρτυρία του, για την απόρριψη του αιτήματος του Συλλόγου Εργαζομένων -αναφορικά με τη χορήγηση του επιδόματος σίτισης και στέγασης- προτίθεται να εκφράσει στο δήμο Νισύρου, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου, σύμφωνα με δήλωση του Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ Γιώργου Τζωρτζακάκη στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου: «Καταλήξαμε σε ένα σχέδιο απόφασης το οποίο θα δημοσιοποιηθεί άμεσα καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη για παροχή στέγης όχι μόνο για τους εργαζόμενους από άλλες περιοχές, αλλά και σε όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο και πρέπει να υλοποιηθεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού των σωματείων των Δημόσιων Υπαλλήλων της περιοχής. «Θα ζητήσουμε από τη δημοτική αρχή Νισύρου», πρόσθεσε, «να εγκρίνει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, με δεδομένο ότι έχει τα ταμειακά διαθέσιμα και την οικονομική δυνατότητα που δεν έχουν άλλοι δήμοι».

Ο Γραμματέας του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου επέκρινε παράλληλα τον τρόπο, που είναι διατυπωμένη η διάταξη του νόμου «εξ αρχής φαλκιδευμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά, καθώς μετακυλίει το βάρος της υλοποίησης της απόφασης στους δήμους να χορηγήσουν το επίδομα από ίδιους πόρους χωρίς να παρέχει χρηματοδότηση. Όμως, συμπλήρωσε, ο νόμος 4483/2017 δίνει τη δυνατότητα και στις Περιφέρειες, που έχουν άλλες οικονομικές δυνατότητες να παρέχουν το επίδομα. «Το θέμα θα τεθεί κεντρικά στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο» υπογράμμισε ο κ. Τζωρζακάκης «προκειμένου να ωφεληθούν συνολικά οι εργαζόμενοι καθώς η έλλειψη και οικονομική αδυναμία στην εξασφάλιση στέγης έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη νησιωτική χώρα την ώρα μάλιστα που όλες οι υπηρεσίες ιδιαίτερα της Υγείας είναι τραγικά υποστελεχωμένες».’



ertnews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *