ροή ειδήσεων

Λέρος: Συνελήφθη Ιρακινός στη Λέρο με ένταλμα από την Ιταλία – Κατηγορείται για διακίνηση μεταναστών – «Πιάσατε λάθος άνθρωπο»

Οι ελληνικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να εκδοθεί στην Ιταλία βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αλλά εκείνος δεν συναινεί και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «έχετε συλλάβει λάθος άνθρωπο»



Στη Λέρο εντοπίστηκε ο Ιρακινός, που αναζητούν εδώ και επτά χρόνια οι Ιταλοί, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για διακίνηση παράνομων μεταναστών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Μάλιστα, οι ιταλικές δικαστικές αρχές του έχουν επιβάλει ποινή φυλάκισης 4 ετών και 10 μηνών με απόφαση του Δικαστηρίου της Ρώμης το 2021. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι:



«Ο εκζητούμενος έχει καταδικαστεί ως συνιδρυτής μίας εγκληματικής οργάνωσης που στόχευε στην παροχή βοήθειας και στην υποκίνηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ιταλία αλλοδαπών υπηκόων που δεν κατείχαν οποιοδήποτε έγγραφο, καθώς και στην παραλαβή πλαστών εγγράφων ταυτότητας για την παράνομη διέλευση των συνόρων». Η ποινή που του επιβλήθηκε έγινε αμετάκλητη τον Νοέμβριο του 2022.

Στον Ιρακινό, που χαρακτηρίζεται «διεθνώς διωκόμενος», οι ελληνικές αρχές πέρασαν χειροπέδες την 1η Αυγούστου. Τον εντόπισαν σε camp, όπου βρισκόταν μετά την είσοδό του από το Ιράκ. Όταν καταχώρισαν το όνομά του στο σύστημα, σήμανε συναγερμός λόγω του εντάλματος σύλληψης. Από εκείνη τη στιγμή, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι δεν είναι αυτός που αναζητούν.






Οι ελληνικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να εκδοθεί στην Ιταλία βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αλλά εκείνος δεν συναινεί και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «έχετε συλλάβει λάθος άνθρωπο».


Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν έχει ρουμανική υπηκοότητα όπως υποστηρίζουν οι Ιταλοί, υπάρχει διαφορά στο όνομα κατά ένα γράμμα και έχει διαφορετική ημερομηνία γέννησης.

Τη λύση θα δώσει στις 20 Σεπτεμβρίου το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.


Η δικηγόρος του, Ανθούλα Ανάσογλου, δήλωσε στο Newpost:

«Οι αρχές συνέλαβαν τον λάθος άνθρωπο. Δεν ζήτησαν, όπως προβλέπεται, από τις ιταλικές αρχές περαιτέρω στοιχεία για την εξακρίβωση της ταυτότητάς του. Ο ίδιος εξέφρασε αντιρρήσεις για την κράτησή του, αλλά αυτές δεν έγιναν δεκτές γιατί υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, ενώ η αίτηση έκδοσής του δεν είχε μεταφραστεί στη γλώσσα του.




Υπάρχει επίσης πρόβλημα στην ταυτοποίηση γονέων, ενώ δεν έχει φυλακιστεί ποτέ στη Δανία, όπως ισχυρίζονται οι Ιταλοί. Είναι πραγματικά ένα θρίλερ αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που κατηγορούν οι Ιταλοί».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *