ροή ειδήσεων

Έτοιμη η πρώτη μελέτη αναδάσωσης για τη Ρόδο



Η πρώτη μελέτη αναδάσωσης της Ρόδου είναι έτοιμη για εφαρμογή, στοχεύοντας στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μετά τις πυρκαγιές του 2023

Η πρώτη μελέτη αναδάσωσης για τη Ρόδο είναι πλέον έτοιμη για εφαρμογή, φέρνοντας ελπίδα για την αποκατάσταση των φυσικών τοπίων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2023. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και αναμένει την τελική έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εφαρμογή της αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με στόχο την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Δρ. Αθανάσιο Σταμπουλίδη, Δασολόγο και Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για την επιλογή ειδών δέντρων, τις θέσεις φύτευσης και τα συστήματα άρδευσης, καθώς και τη δημιουργία πυράντοχων ζωνών για την προστασία του δάσους στο μέλλον.

Ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου αφορά το δάσος της Παναγιάς Υψενής, όπου η αναδάσωση θα υποστηριχθεί από εθελοντικές δενδροφυτεύσεις που θα διοργανώσει η περιβαλλοντική οργάνωση «Για τη Φύση» από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Απρίλιο του 2025. Η κεντρική φιγούρα στην προσπάθεια αυτή είναι η Ηγουμένη της Μονής, γερόντισσα Μαριάμ, μαζί με τις μοναχές και την τοπική κοινωνία, που εργάζονται αδιάκοπα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών. Με τη συμμετοχή μαθητών, ξενοδοχειακών στελεχών και τουριστικών επαγγελματιών, έχουν ήδη αναδασωθεί οι ελαιώνες γύρω από τη Μονή, προσφέροντας μια πρώτη αίσθηση ελπίδας για την ανάκαμψη​.

Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανακοινώσει ότι θα αναλάβει μέρος του κόστους της αναδάσωσης των καμένων περιοχών στη Ρόδο, αναγνωρίζοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς που ενώνουν την Κύπρο με το νησί. Αυτή η διεθνής υποστήριξη ενισχύει περαιτέρω τις τοπικές και εθελοντικές προσπάθειες για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Ρόδου, υπογραμμίζοντας τη συλλογική βούληση για ανασυγκρότηση μετά την καταστροφή. Η συνεργασία τοπικών και εθελοντικών φορέων, σε συνδυασμό με τις επιστημονικές οδηγίες της μελέτης, δίνει προτεραιότητα στην επιλογή ανθεκτικών και κατάλληλων ειδών δέντρων, ώστε να αποκατασταθούν τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής. Η μελέτη αναδάσωσης για τη Ρόδο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής κληρονομιάς του νησιού και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τη Ρόδο.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/9/24 13:23

    ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ....ΕΡΓΑ ΘΕΛΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν τολμήσουν να κάνουν κάτι θα τους γαμισουμε στα μηνύματα και θα κωλοσουν Το νέο εξοπλιστικό θα περιλαμβάνει και νέα υπερσύγχρονα μηνύματα η γαλλικά η αμερικανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *