ροή ειδήσεων

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στην πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου στους νησιώτες – Τι δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κω


Το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί μία σημαντική ενίσχυση για την Κω και τα Δωδεκάνησα, καθώς αντισταθμίζει το αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών και επιβατών προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ωστόσο, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων. Οι επιχειρηματίες της περιοχής μας εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς οι αιτήσεις για το 2023 και 2024 δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί. Το Υπουργείο Ναυτιλίας διενεργεί ελέγχους για πιθανή κατάχρηση του μέτρου, προσθέτοντας περαιτέρω εμπόδια στην διαδικασία.

Αν και στο παρελθόν οι διαδικασίες ήταν άμεσες και γρήγορες, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δικαιούχων εξαιτίας των ελέγχων που επικαλείται το Υπουργείο.

Η αναμονή για τη διευθέτηση του ζητήματος πιέζει ιδιαίτερα τις τοπικές επιχειρήσεις, που εξαρτώνται από τη ρευστότητα που προσφέρει το μέτρο. Η επιτάχυνση των διαδικασιών θεωρείται απαραίτητη, καθώς το κόστος μεταφορών στα νησιά είναι κρίσιμη παράμετρος για την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Η τοπική κοινωνία και οι επαγγελματικοί φορείς αναμένουν άμεση ανταπόκριση από την κυβέρνηση, με ελπίδες για ταχεία επίλυση του ζητήματος, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής.

Για το θέμα, συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κω κ. Πασχάλη Βρακίδη. Το τελευταίο διάστημα , επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, δημοτικά συμβούλια και φορείς προβαίνουν σε διαμαρτυρίες για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου σε νησιώτες ταξιδιώτες και νησιωτικές επιχειρήσεις.




Π. Βρακίδης πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Κω: Τα χρήματα του μεταφορικού ισοδύναμου βοηθούν στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

« Για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αποπληρωμή των δικαιούχων του μεταφορικού ισοδύναμου ασχολείται η συνομοσπονδία με το θέμα. Για τη μη καταβολή των χρημάτων στον εμπορικό κόσμο στα νησιά έχουν γίνει κρούσεις από την συνομοσπονδία και σε δια ζώσης συναντήσεις αλλά και με γραπτές επιστολές.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι πάγιο το θέμα των καθυστερήσεων της αποπληρωμής και οφείλεται σε θέματα του αρμόδιου υπουργείου. Βεβαίως και επιθυμούμε να αποπληρωθούν οι επιχειρηματίες διότι είναι σημαντικά ποσά και βοηθούν στη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης. Τα επιμελητήρια, ,η συνομοσπονδία και άλλοι έχουν κάνει παρεμβάσεις και δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πού οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις».




Δυναμικές αντιδράσεις από τους Κρητικούς

Την έντονη διαμαρτυρία του για τις αναίτιες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων προς τις επιχειρήσεις της Κρήτης, στο πλαίσιο του μέτρου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο εκφράζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

Με αφορμή τη νέα επιστολή που απέστειλαν τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης (ΠΕΣΚ) στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαο Παπαθανάση, ο κ. Αλιφιεράκης φέρνει τα κυβερνητικά στελέχη προ των ευθυνών τους και ζητεί τις άμεσες ενέργειές τους για την καταστροφική, όπως τη χαρακτηρίζει, καθυστέρηση καταβολής των ενισχύσεων σε 140 επιχειρήσεις της Κρήτης, η οποία εμποδίζει την υλοποίηση των επενδύσεών τους και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά τους.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο για το 2023 ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ και στοχεύει στην κάλυψη του επιπλέον κόστους θαλάσσιων μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων. Ο σκοπός είναι να εξισωθεί το κόστος των θαλάσσιων μετακινήσεων με εκείνο των χερσαίων μεταφορών για αντίστοιχες αποστάσεις, προσφέροντας οικονομική στήριξη στις νησιωτικές περιοχές. Το μέτρο αυτό διευκολύνει τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας την οικονομική ισορροπία μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας.



Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/10/24 10:56

    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΓΥΡΕΥΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ . ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΜΙΑ ΧΟΝΔΡΗ ΓΡΙΑ 90 ΧΡΟΝΟΝ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΛΕΦΤΑ. ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *