ροή ειδήσεων

Τραγική η κατάσταση στη Ρόδο: λαθρομετανάστες κοιμούνται χωρίς νερό και κουβέρτες μέσα σε χαρτόκουτα

ο δήμος Ρόδου δημιούργησε έναν χώρο φιλοξενίας στο λιμάνι του νησιού, όμως αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες


 

Εικόνες απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αντικρίζουν οι κάτοικοι της Ρόδου, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά, κοιμούνται στην άκρη των δρόμων και σε πάρκα. Οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς χρησιμοποιούν χαρτόκουτα και αυτοσχέδιες σκηνές προκειμένου να βρουν για καταφύγιο.

Γυναίκες, μικρά παιδιά και ολόκληρες οικογένειες παραμένουν χωρίς νερό, χωρίς κουβέρτες και χωρίς στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, καθώς οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται σε χαρτόκουτα ή αυτοσχέδιες σκηνές, σε πάρκα και πεζοδρόμια, ακόμη και έξω από το αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της πόλης.


«Οι περισσότεροι επιλέγουν τα πάρκα της πόλης μέχρι να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή τους και να μεταφερθούν σε δομές. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ως δήμος, φροντίζουμε για τη σίτισή τους», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές.
 

Υπερπλήρεις δομές και αργή διαδικασία ταυτοποίησης

Η δομή της Λέρου έχει γεμίσει, και οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται πλέον σε άλλες περιοχές, όπως η Μαλακάσα, τα Διαβατά και η Χίος. Η διαδικασία ταυτοποίησης και μεταφοράς γίνεται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα περίπου 800 άνθρωποι από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν να παραμένουν σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης.


Το ταξίδι του Ομάρ

Ο Ομάρ, ένας από τους πρόσφυγες, ονειρεύεται να φτάσει στην Ολλανδία. Το ταξίδι του ξεκίνησε από τη Συρία, πέρασε από την Τουρκία και έφτασε στην Ελλάδα, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ στους διακινητές για την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.

Ανεπαρκείς χώροι φιλοξενίας

Ο δήμος Ρόδου δημιούργησε έναν χώρο φιλοξενίας στο λιμάνι του νησιού, όμως αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες. Τα αστυνομικά κρατητήρια είναι επίσης υπερπλήρη, φιλοξενώντας 100-150 άτομα, ενώ στο λιμεναρχείο βρίσκονται άλλοι 100. «Έχουμε εξουθενωθεί», ανέφερε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες πιέσεις που δέχονται οι αστυνομικές δυνάμεις.


Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι προσφυγικές ροές στη Ρόδο έχουν αυξηθεί ραγδαία. Οι διακινητές εκσυγχρονίζουν συνεχώς τα μέσα τους, πραγματοποιώντας πολλά και γρήγορα δρομολόγια.
Προσπάθειες αποσυμφόρησης

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ρόδου, με την αποχώρηση των πρώτων 250 μεταναστών από το νησί. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς οι προκλήσεις συνεχίζονται.

 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *