ροή ειδήσεων

ΠΝΟ / Ο Στυλιανίδης έδεσε τα πλοία στα λιμάνια – Αρνείται να συνομιλήσει με τους ναυτικούς



Ενώ γνώριζε έναν μήνα για την απεργία και την προοπτική κλιμάκωσής της, ο υπουργός Ναυτιλίας δεν τους κάλεσε ποτέ να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου

«Εμείς την απεργία μας την ανακοινώσαμε εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Στον μήνα αυτό δεν δεχθήκαμε κανένα κάλεσμα από τον υπουργό». Αυτό κατήγγειλε ο Εμμανουήλ Τσικαλάκης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εξηγώντας γιατί οι ναυτικοί προχώρησαν σε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα και αύριο (24-25/10) κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Όπως προκύπτει με άλλα λόγια, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης γνώριζε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είχε προγραμματιστεί με προοπτική κλιμάκωσης, αρνείται να συνομιλήσει με την ΠΝΟ για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους ναυτεργάτες. Έναν κλάδο κρίσιμο για τη χώρα μας, τόσο για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και για την ανάπτυξη του τουρισμού για τον οποίο τόσο κόπτεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Δεν είναι μόνο το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς με όρους και προϋποθέσεις στην εργασία μας πάνω στο πλοίο. Είναι και θέματα που αφορούν τις συνθέσεις, τον χρόνο απασχόλησης στα πλοία κυρίως στα ταχύπλοα πλοία που δεν υπερβαίνει τους 4 μήνες. Οπότε καταλαβαίνετε ότι το θέμα είναι σύνθετο. Μέχρι στιγμής υπάρχει ένας διάλογος με τους ακτοπλόους, υπάρχουν κάποιες προτάσεις οι οποίες συζητιούνται. Από την πλευρά του υπουργείου δεν έχουμε δεχθεί ακόμα κάποιο κάλεσμα να συζητήσουμε τα εκκρεμή προβλήματα που είναι πολλά στον κλάδο μας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.


«Δυστυχώς δεν μας δόθηκε από την άλλη πλευρά κάποιο κίνητρο ή θετικό αποτέλεσμα ώστε να μας δώσει τη δυνατότητα να εξετάσουμε και να αναστείλουμε τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις. Είχαμε πει 48ωρη με προοπτική κλιμάκωσης» σημείωσε ο γ.γ. της ΠΝΟ. «Εμείς δεν κινούμαστε ενάντια στους συνανθρώπους μας ή στους άλλους κλάδους. Διεκδικούμε τα αιτήματά μας, τα προβλήματα είναι πολλά. Το καλοκαίρι που πέρασε αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά προβλήματα. Οι υποδομές ακόμη και των λιμανιών δεν βοηθούν. Εξαιτίας των πλοιάρχων και των ελληνικών πληρωμάτων έχουμε τη δυνατότητα να συνδέεται η ηπειρωτική χώρα με τη νησιωτική, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και στην ανάπτυξη των νησιών μας. Είδατε τι συνέβη το καλοκαίρι. Πλοίαρχοι να συλλαμβάνονται για προβλήματα και λάθη που δημιούργησαν οι άλλοι και κλήθηκαν οι πλοίαρχοι και τα πληρώματα να τα αντιμετωπίσουν με το λιγότερο δυνατό κόστος» τόνισε.

Στο ερώτημα αν η ΠΝΟ σκέφτεται να αναστείλει την κινητοποίησή της αύριο Παρασκευή, με δεδομένο ότι πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να ταξιδέψουν ενόψει του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, ο Εμ. Τσικαλάκης απάντησε: «Εμείς ζητάμε να μας καταλάβουν οι συμπολίτες μας και να συμπαρασταθούν γιατί 12 μήνες τον χρόνο έχουμε την επικοινωνία με τα νησιά και με τις κοινωνίες τους. Θέλουμε τη βοήθειά τους για να μπορεί να συνεχιστεί αυτό να υπάρχει. Θέλουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Δουλεύουμε 6 μήνες τον χρόνο για να μοιράσουμε 12 μήνες και να ανταπεξέλθουμε και εμείς στις υποχρεώσεις μας. Εμείς είμαστε εδώ, περιμένουμε από το υπουργείο κάποιο κάλεσμα να συζητήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις, και από εκεί και πέρα θα αξιολογήσουμε και θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας».Μάλιστα, ο γ.γ. της ΠΝΟ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας και μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. «Με τον ΣΕΕΝ (σ.σ. τον Σύνδεσμο των ακτοπλόων) έχουμε κάποια επικοινωνία, ανεξάρτητα αν οδηγείται σε κάποιο αδιέξοδο. Η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη, υπάρχει ένα σημείο συνεννόησης. Περιμένουμε από τον υπουργό κάποιο κάλεσμα» κατέληξε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *