ροή ειδήσεων

«Tο λιμενικό είχε ανοίξει πυρ» εναντίον σκάφους προσφύγων στην Κω

 

 «Είναι ντροπή και εξοργιστικό... να χάνονται ζωές για πολιτικές σκοπιμότητες», τονίζει η Νέα Αριστερά.


Θλίψη προκάλεσε το ναυάγιο ανοικτά της Κω που έλαβε χώρα προχθές, με θύματα γυναικόπαιδα. Δύο παιδιά, τριών και πέντε ετών, και δύο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκροί αργά βράδυ της Τρίτης, ενώ διασώθηκαν 27 πρόσφυγες.


Ωστόσο, αποκλειστικό ρεπορτάζ του tvxs –το οποίο επικαλείται έγκυρες πηγές που «δεν θέλουν να κατονομαστούν»– καταγγέλλει ότι το λιμενικό είχε ανοίξει πυρ εναντίον του σκάφους. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν πληροφορίες ότι το λιμενικό έκανε επικίνδυνες μανούβρες «κάτι που μπορεί να εξηγήσει το πώς ανατράπηκε το σκάφος των προσφύγων».



Αντίθετα, το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι ήταν το σκάφος των προσφύγων εκείνο «που πραγματοποίησε απότομους και επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και να βρεθεί ικανός αριθμός επιβαινόντων του στη θάλασσα...».


Με αφορμή το δημοσίευμα, η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι «είναι ντροπή και εξοργιστικό να τίθενται σε κίνδυνο και να χάνονται ανθρώπινες ζωές και να συγκαλύπτονται πραγματικά γεγονότα για πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης θυμίζει ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) «για συγκάλυψη άλλου περιστατικού με ναυάγιο, όπου δικαιώθηκαν 14 επιζώντες πρόσφυγες. Ενώ το έγκλημα της Πύλου δεν είναι και τόσο μακρινό».



Στο πλαίσιο αυτό η Νέα Αριστερά ζητά τη διεξαγωγή έρευνας και τονίζει: «Επειδή, λοιπόν, στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος δεν αναφέρονται περιστατικά πυροβολισμών και επειδή όμως καταγγελίες για πυροβολισμούς εναντίον σκαφών με πρόσφυγες έχουν γίνει ξανά στο παρελθόν, θα πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και η ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να φροντίσουν για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες που ανατράπηκε το σκάφος».

Επίσης, η ΚΕΕΡΦΑ σχολίασε ότι «το Λιμενικό συνεχίζει να πνίγει πρόσφυγες, ακόμη και νήπια», τονίζοντας ότι το ναυάγιο στη Κω «επιχειρήθηκε να καταχωρηθεί ως μία ασήμαντη παράπλευρη απώλεια της επιτήρησης των συνόρων και της πολιτικής της ενεργούς αποτροπής της κυβέρνησης του Μητσοτάκη».

«Δεν ανεχόμαστε την θανατοπολιτική των ρατσιστών της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε υγρό νεκροταφείο ακόμη και νηπίων. Όταν δεν πνίγουν στα σύνορα, στα αστυνομικά τμήματα δολοφονούν με βασανισμούς μέχρι θανάτου, όπως στην περίπτωση του Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα», σημείωσε επίσης η ΚΕΕΡΦΑ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *