Μ. Κομνηνάκα: Ν΄ αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες σε Λήμνο και Ρόδο και ν΄ αποκατασταθούν οι υποδομές στα νησιά (VIDEO)
Την αποζημίωση στο 100% των καταστροφών που υπέστησαν οι κάτοικοι της Λήμνου και της Ρόδου και την αποκατάσταση των υποδομών, δρόμων, γεφυρών, σχολείων κ.α., από την βροχόπτωση της 30ης Νοέμβρη, απαίτησε η Μαρία Κομνηνάκα βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη διάρκεια της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει για το θέμα.
Περιγράφοντας την άθλια κατάσταση που ζουν οι κάτοικοι του νησιού, σημείωσε πως γέφυρες έπεσαν, οδικοί άξονες υπέστησαν σοβαρές βλάβες, εκατοντάδες σπίτια και μικρές επιχειρήσεις πλημμύρισαν, σπαρμένα χωράφια αγροτών καταστράφηκαν, ζώα κτηνοτρόφων χάθηκαν, νηπιαγωγεία και σχολεία υπέστησαν ζημιές. Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση κάποιων περιοχών. Επίσης τα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ζημιών δεν επαρκούν.
Στην Ρόδο οι περιοχές της Ιαλυσού, των Καλυθιών, των Μαριτσών, Παστίδας, Κρεμαστής και άλλες δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Ιαλυσού, που πλημμύρισε το 2013, και το 2019, όπου σε εκείνες τις πλημμύρες δυστυχώς χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Το ίδιο και στην Λήμνο, όπου οι περιοχές της Μύρινας, του Κοντιά, του Άη Γιάννη Κάσπακα και άλλες πλημμύρισαν ακόμα μία φορά. Στην περιοχή του Κοντιά δυστυχώς υπήρξαν ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε ότι και οι πλημμύρες στα δύο νησιά, αποδεικνύουν ότι η πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, ευθύνεται για την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας με αποτέλεσμα να μένουν τα νησιά απροστάτευτα στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την άναρχη οικιστική επέκταση, την κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και των εκβολών τους, χωρίς την ουσιαστική οριοθέτηση υδατορεμάτων, χωρίς την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
Τις επισκέψεις των κυβερνητικών κλιμακίων στα δύο νησιά, επικαλέστηκε ο Χρήστος Τριαντόπουλος υφυπουργός κλιματικής κρίσης σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει κυβερνητικό έργο όσον αφορά τις καταστροφές. Ανέφερε ακόμα πως συνεχίζονται οι καταγραφές από μηχανικούς και ΕΛΓΑ, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις ευθύνες και στους δήμους, αναφέροντας ότι για πολλές από τις εργασίες που εκκρεμούν είναι στην ευθύνη τους.
Το γεγονός σχολίασε στη δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα, τονίζοντας ότι πέρα από τις ευθύνες δήμων και περιφέρειας για τη μη λήψη προληπτικών μέτρων, αυτή τη στιγμή, πάνω από 200 χλμ αγροτικών δρόμων στη Λήμνο, πρέπει να καθαριστούν αλλά οι τοπικές αρχές δεν έχουν ούτε τα μέσα, ούτε το προσωπικό, με αποτέλεσμα οι αγρότες να πηγαίνουν στα χωράφια τους με τα πόδια.
Απαίτησε την άμεση χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση που προτιμά να δίνει αποζημιώσεις στους πληγέντες κατοίκους από φυσικά φαινόμενα, παρά να κατασκευάσει προληπτικά έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά) που κοστίζουν περισσότερο, στο πλαίσιο των εγκληματικών οδηγιών της ΕΕ, που βάζει στο ζύγι κόστους - οφέλους τις ανάγκες του λαού, προκρίνοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.