Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες “μικρού κινδύνου”, σύμφωνα με τον παγκόσμιο Χάρτη Κινδύνου για το 2025, τον οποίο εκπόνησαν η Safeture and Riskline, προσφέροντας μια λεπτομερή επισκόπηση των παγκόσμιων ταξιδιωτικών κινδύνων, βοηθώντας ιδιώτες και επιχειρήσεις να καταρτίσουν ενημερωμένα ταξιδιωτικά σχέδια το νέο έτος.
Παρότι η Ευρώπη παρουσιάζει σημάδια αστάθειας, με χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία να περιλαμβάνονται στις χώρες “μέτριου κινδύνου”, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής για τους ταξιδιώτες, καθώς οι χώρες που ανήκουν στην “κίτρινη περιοχή” θεωρούνται ανθεκτικές και σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις περισσότερες κρίσεις και απειλές, ωστόσο η εγκληματική δραστηριότητα, η τρομοκρατία και οι φυσικές καταστροφές μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα ταξίδια.
Συνολικά, η ασφάλεια έχει επιδεινωθεί σε 77 χώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ, η Δυτική Όχθη, η Γάζα, ο Λίβανος και το Ιράν συγκαταλέγονται στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως “εξαιρετικά επικίνδυνες”. Μια άλλη χώρα όπου η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια του έτους είναι η Νέα Καληδονία.
Αλλά δεν είναι μόνο εκεί που οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί: Η Μπουρκίνα Φάσο, η Λιβύη και η Μιανμάρ βρίσκονται τώρα επίσης στον κατάλογο των πιο “επικίνδυνων χωρών”. Εν τω μεταξύ, η Σομαλία, η Συρία, το Σουδάν, η Υεμένη και, τέλος, η Ουκρανία θεωρούνται, ήδη, εδώ και αρκετά χρόνια ζώνες “υψηλού κινδύνου”.
Σημάδια αστάθειας στην Ευρώπη
Ιστορικά θεωρούμενη ως περιοχή σταθερότητας, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα αυξημένους κινδύνους. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μετατοπιστεί στην κατηγορία “μέτριου κινδύνου”, ενώ η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πολωνία βλέπουν επίσης αυξημένους κινδύνους. Στους βασικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η αυξανόμενη πολιτική αναταραχή, οι δημόσιες διαδηλώσεις και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες.
Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι κίνδυνοι από τα ταξίδια εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως “εξαιρετικά χαμηλοί”. Η Γερμανία, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Νορβηγία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ιδιαίτερα ασφαλών χωρών για ταξίδια.
Εκτός Ευρώπης, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία θεωρούνται οι ιδανικοί προορισμοί για ένα ξέγνοιαστο και χαλαρό ταξίδι.
Τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση ασφαλείας έχει επίσης βελτιωθεί σε ορισμένες περιοχές. Η Αργεντινή, η Αρμενία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κίνα, το Μαρόκο και η Κούβα έχουν φτάσει στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου, “μέτριο”.
Σε επίπεδο πόλεων, η Βέρνη είναι η ασφαλέστερη πόλη στον κόσμο, ενώ ακολουθούν η Ντόχα, η Μελβούρνη, το Μόντρεαλ, το Μοσχάτο, η Οτάβα και η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.
Μαλδίβες: Δημοφιλής παράδεισος με αυξανόμενους κινδύνους
Ο δημοφιλής πολυτελής προορισμός διακοπών, ο οποίος πρόσφατα είχε χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά ασφαλής, κατατάσσεται πλέον ως “μεσαίου κινδύνου” στον Risk Map 2025. Ο λόγος είναι η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στη χώρα, σε συνδυασμό με την αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Οι εντεινόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες και η διάβρωση των ακτών, επιδεινώνουν επίσης την κατάσταση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.