Ο ακατανόμαστος έβαλε Φόρο 40% στα γαμήλια δώρα για συγγενείς και φίλους – Ούτε στα σοσιαλιστικά καθεστώτα τέτοιος έλεγχος!
Ο φόρος δωρεών υπολογίζεται βάσει του ποσού του δώρου και της σχέσης δωρητή-ζευγαριού. Η φορολόγηση εξαρτάται από την κατηγορία συγγένειας του δωρητή. Υπάρχουν συνολικά τρεις κατηγορίες συγγενών που καθορίζουν τον εφαρμοζόμενο φορολογικό συντελεστή.
Η κατηγορία Α περιλαμβάνει συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως γονείς και παιδιά, ενώ η κατηγορία Β περιλαμβάνει συγγενείς δεύτερου βαθμού, όπως αδέλφια και ξαδέλφια. Η τρίτη κατηγορία συμπεριλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους συγγενείς, με αυξημένο φορολογικό συντελεστή.
Οι συγγενείς πρώτου βαθμού μπορεί να πληρώσουν φόρο 10% για δωρεές χρηματικών ποσών προς τα παιδιά τους, αν δεν τηρηθεί μια συγκεκριμένη προϋπόθεση. Για να ισχύσει το υψηλό αφορολόγητο, τα χρήματα πρέπει να μεταβιβαστούν μέσω των τραπεζικών λογαριασμών του γονέα και του παιδιού, και όχι με μετρητά ή με κατάθεση μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου.
Για παράδειγμα, αν ένας πατέρας καταθέσει 5.000 ευρώ σε μετρητά στον λογαριασμό του παιδιού του, η κόρη ή ο γιος θα πρέπει να πληρώσει φόρο γονικής παροχής 10% επί του συνολικού ποσού.
Βαθμοί ΣυγγένειαςΚατηγορία Α: Συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή γονείς, παιδιά, πεθεροί και εγγόνια. Συντελεστής φόρου 10%.
Κατηγορία Β: Συγγενείς δεύτερου βαθμού, δισέγγονα, παππούδες, ετεροθαλή αδέλφια και ξαδέλφια. Συντελεστής φόρου 20%.
Κατηγορία Γ: Όλοι οι υπόλοιποι συγγενείς, εκτός από εκείνους που ανήκουν στις προηγούμενες δύο κατηγορίες. Συντελεστής φόρου 40%.
Εάν, για παράδειγμα, ένας μακρινός συγγενής δώσει 5.000 ευρώ, τότε η φορολογία της δωρεάς θα φτάσει σχεδόν στο μισό, δηλαδή 2.000 ευρώ (5.000 x 40%).
Τα δώρα γάμου υπάγονται στον Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, σύμφωνα με τον Ν.2961/2001. Ο νόμος ορίζει ότι ο δωρεοδόχος, δηλαδή αυτός που αποδέχεται τη δωρεά, είναι ο υπόχρεος του φόρου. Συνεπώς, σε μια λίστα γάμου, το ζευγάρι ή ο υπόχρεος σύζυγος αναλαμβάνει αυτή την υποχρέωση. Εάν το ζευγάρι δεχθεί δώρα μέσω της λίστας γάμου, είτε σε μορφή τραπεζικών καταθέσεων είτε σε μετρητά, πρέπει να τα δηλώσει. Βάσει του άρθρου 56 του νόμου 4839/2021, ο φορολογούμενος οφείλει να καταβάλει φόρο δωρεών για να νομιμοποιήσει την αποδοχή του δώρου, καθώς τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από δώρα γάμου θεωρούνται δωρεές σε χρήμα.
Εδώ μιλάμε για έλεγχο των ζωών μας απο το κράτος, χειρότερα κι απο τα σοσιαλιστικά καθεστώτα. Ένας ακόμη λόγος που πρέπει να απεξαρτοποιηθούμε απο το κράτος χθες, γιατί ο παλαβός θέλει να κάνει το καλό παιδί στις Βρυξέλλες εις βάρος μας, και δεν ξέρουμε τι άλλο θα ακολουθήσει!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.