
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε την Τετάρτη ένα σαρωτικό σύνολο δασμών που θα πλήξουν προϊόντα από έναν μακρύ κατάλογο χωρών.
Μεταξύ των προτεινόμενων δασμών: 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και αμοιβαίες επιβαρύνσεις σε τουλάχιστον 50 χώρες που μπορεί να φτάσουν σχεδόν το 50%. Τα σχέδια προχωρούν περισσότερο από ό,τι πολλοί περίμεναν. Οι ανταποδοτικοί δασμοί δεν βασίζονται αποκλειστικά στους δασμούς άλλων χωρών: «Θα υπολογίσουμε τα συνδυασμένα ποσοστά όλων των δασμών τους, των μη νομισματικών φραγμών και άλλων μορφών εξαπάτησης», δήλωσε ο Τραμπ σε εκδήλωση στον Rose Garden του Λευκού Οίκου.
Για την ταξιδιωτική βιομηχανία, ο αντίκτυπος είναι έμμεσος σύμφωνα με ανάλυση του Skift. Οι δασμοί ισχύουν για τα εισαγόμενα προϊόντα, αυτοκίνητα, πλυντήρια ρούχων, ακόμη και την σαμπάνια. Δεν προστίθενται στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, των δωματίων ξενοδοχείων ή των εκδρομών. Αλλά οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές. Οι δασμοί μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές καθιστώντας την Αμερική ακριβότερο προορισμό για τους επισκέπτες.
Ο αντίκτυπος στα ξενοδοχεία
Οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν δύο πιθανούς τομείς πρόσθετων δαπανών: το κόστος για νέες κατασκευές και το κόστος για έπιπλα, εξαρτήματα και εξοπλισμό. Οι δασμοί στα υλικά κατασκευής, όπως ο χάλυβας, μπορεί τελικά να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω, όπως σημειώνεται.
«Εάν οι δασμοί οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους, οι κατασκευαστές μπορεί να αντιμετωπίσουν και πάλι οικονομικά εμπόδια που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τα χρονοδιαγράμματα των έργων», έγραψε ο Pranavi Agarwal, ανώτερος αναλυτής της έρευνας. U.S. Hotel Supply Outlook: How Slowing Growth Is Shaping the 2025 Market.
Οι ξενοδόχοι μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αυξανόμενο κόστος για έπιπλα, εξαρτήματα και εξοπλισμό. Μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης ξενοδοχείων παρατεταμένης διαμονής, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Η επανατοποθέτηση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ωφελήσει το λόγω της αυξημένης ζήτησης για προσωρινή στέγαση εργαζομένων κοντά σε νέα έργα.
Ο αντίκτυπος στις αεροπορικές εταιρείες
Οι δασμοί έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τα ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά. Ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines Scott Kirby δήλωσε σε συνέδριο επενδυτών τον Μάρτιο ότι υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στα ταξίδια των Καναδών προς τις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Boeing Brian West δήλωσε ότι η εταιρεία δεν αναμένει μεγάλες επιπτώσεις «άμεσα» από τους δασμούς. Η αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών έχει ένα τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, το οποίο, σύμφωνα με τον West, θα θωρακίσει την εταιρεία βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, ο ίδιος
πρόσθεσε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών.
Η Airbus θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα στις παραδόσεις σε πελάτες εκτός των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των δασμών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Reuters. «Έχουμε μεγάλη ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο, οπότε [αν] αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικές δυσκολίες να παραδώσουμε στις ΗΠΑ, μπορούμε επίσης να προσαρμοστούμε επισπεύδοντας τις παραδόσεις σε άλλους πελάτες που είναι πολύ πρόθυμοι να αποκτήσουν αεροπλάνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Guillaume Faury. Μιλώντας στο Skift την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, υπογράμμισε το επίπεδο της αβεβαιότητας: «Υπάρχουν πολλές ακούσιες συνέπειες ενσωματωμένες σε αυτό που κάνει ο Trump. Ειλικρινά δεν ξέρουμε αν θα είναι καθαρά θετικό ή καθαρά αρνητικό – θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».
ΑΥΤΟΣ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Η ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΙΑΞΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΣ€Ι
ΑπάντησηΔιαγραφή