Τα πιο υπερφορτωμένα νησιά της Ευρώπης — και αυτά που ξέφυγαν από τον μαζικό τουρισμό | Που βρίσκεται η Ελλάδα

Περίοπτη θέση στη λίστα με τα νησιά της Ευρώπης που… βουλιάζουν από τουρίστες, κατέχει η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας εναλλακτικού τουρισμού BookRetreats, την ώρα που τέσσερα ελληνικά νησιά εμφανίζονται ανάμεσα σε εκείνα που έχουν καταφέρει να διατηρηθούν μακριά από τα μεγάλα πλήθη επισκεπτών.
Διαμαρτυρίες εξαπλώνονται πλέον σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης, καθώς οι κάτοικοι ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στον τουρισμό και ισχυρότερη προστασία για τις τοπικές κοινότητες. Σε απάντηση, ο κορυφαίος ιστότοπος κρατήσεων καταλυμάτων BookRetreats.com εξέτασε τα στοιχεία για να εντοπίσει πού είναι πιο έντονη η πίεση και ποια νησιά αποτελούν πρότυπο για μια πιο βιώσιμη πορεία.
«Ο τουρισμός έχει μεταμορφώσει πολλά από τα νησιά της Ευρώπης, αλλά ο ρυθμός και η κλίμακα δεν είναι πλέον βιώσιμα», λέει ο Sean Kelly, συνιδρυτής του BookRetreats.com. «Όταν τα τοπικά συστήματα είναι υπερφορτωμένα και οι κοινότητες εκδιώκονται, είναι σημάδι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να εξετάζουμε τα στοιχεία, να κατανοούμε πού είναι μεγαλύτερη η πίεση και να αρχίζουμε να επιλέγουμε προορισμούς που μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από την παρουσία μας».
Η BookRetreats ανέλυσε τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2023), εστιάζοντας στις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, που αποτελεί βασικό μέγεθος μέτρησης της τουριστικής συγκέντρωσης σε έναν προορισμό.
Από την κατάταξη με τα 15 Ευρωπαϊκά νησιά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πυκνότητα επισκεπτών, προκύπτει ότι το νησί με τη μεγαλύτερη πυκνότητα επισκεπτών είναι η Κέρκυρα. Το νησί των Φαιάκων καταλαμβάνει την 6η θέση της κατάταξης και καταγράφει 15.811 διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (km²).

Ακολουθεί στην 7η θέση η Ζάκυνθος, με 14.570 διανυκτερεύσεις ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Πιο χαμηλά, στην 10η θέση της κατάταξης, εντοπίζονται τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κως και Ρόδος) με 9.276 διανυκτερεύσεις ανά τ. χιλιόμετρο, στην 13η οι Κυκλάδες (Άνδρος, Σαντορίνη, Κέα, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος και Τήνος) με 5.079 διανυκτερεύσεις ανά τ. χιλιόμετρο και στην 15η θέση η Λευκάδα με 4.396 διανυκτερεύσεις ανά τ. χιλιόμετρο.
Πρωταγωνίστρια των νησιών με τις περισσότερες τουριστικές διανυκτερεύσεις είναι η Ισπανία. Ειδικότερα, στην πρώτη πεντάδα των Ευρωπαϊκών νησιών με την υψηλότερη συγκέντρωση τουριστών, είναι η Μάλτα (38.777 διανυκτερεύσεις/ τ. χιλιόμετρο), η Λανθαρότε (21.673), η Ίμπιζα και Φορμεντέρα (17.183), η Τενερίφη (16.873) και η Γκραν Κανάρια (16.709).
Την ίδια στιγμή, η Χίος, η Εύβοια και νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος), αναδεικνύονται στα 10 νησιά της Ευρώπης με τη μικρότερη πυκνότητα επισκεπτών.

Ειδικότερα, η Χίος, στην 4η θέση της κατάταξης, καταγράφει 353,81 διανυκτερεύσεις ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η Εύβοια (5η θέση) 419,61 διανυκτερεύσεις ανά τ. χιλιόμετρο και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (6η θέση) 516,43 διανυκτερεύσεις ανά τ. χιλιόμετρο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.