
Την Τυρινή, τη δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς, στο χωριό Καλυθιές της Ρόδου συνεχίζουν να αναβιώνουν τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με τη θρησκευτική παράδοση.
Χθες, οι κυρίες του χωριού (Χρυσούλα Σταματά, Παρασκευή Φώτη, Παρασκευή Αναστασά, Μαριάνθη Νικολού, Σμαρώ Κώστα, Γεωργία Γαλατά, Χρυσάνθη Σταυρή, Χρυσάνθη Γιανακλή και Μαριάνθη Παπαγεωργίου) αναβίωσαν τα έθιμα της Τυρινής, φτιάχνοντας παραδοσιακά φαγητά από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ορίζει η παράδοση, αποκλειστικά για την ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου. Στις Καλυθιές Ρόδου υπάρχει ένα ξεχωριστό έθιμο. Όπως αναφέρει η κυρία Χρυσούλα Σταματά, την παραμονή της Τυρινής η οικοδέσποινα έπαιρνε ένα κομμάτι τυρί από το τραπέζι και το φύλαγε στο σπίτι της για σαράντα μέρες, μέχρι να πει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη». Τη στιγμή που ο ιερέας έλεγε στην εκκλησία το «Χριστός Ανέστη», μοίραζε το τυρί στα μέλη της οικογένειάς της, ώστε να υπάρχει αγάπη, αρμονία και να μην υπάρχουν ασθένειες.

Από το τραπέζι της Τυρινής δεν λείπει το ντόπιο κατσικίσιο τυρί, που έχει την τιμητική του, τα ματσογάλα, οι κρέμες από ντόπιο γάλα, τα σφουγγάτα από κατσικίσιο τυρί, τα ψωμιά στον ξυλόφουρνο, τα ρεβύθια και τα φασόλια στον ξυλόφουρνο, τα σαλιγκάρια, τα πιταρούδια, το μάτσι (πλαστά μακαρόνια), τα χόρτα, η μελιτζανοσαλάτα, τα γιαπράκια, οι τυρόπιτες, οι χορτόπιτες και το ελιόψωμο. Επίσης, δεν έλειπαν η παστελαρία (σύκα αποξηραμένα με σουσάμι), τα γλυκά του κουταλιού νεράντζι και περγαμόντο, καθώς και τα ξεροτήγανα.

Τα φαγητά ψήνονταν στον ξυλόφουρνο, όπως παλιά, όταν μαζεύονταν οι νοικοκυρές και έψηναν όλες μαζί, ενώ οι άντρες μάζευαν τα ξύλα, τα έβαζαν στη φωτιά και φρόντιζαν τον φούρνο. Μάλιστα, τον σταύρωναν για να έχουν ευλογία. Μόλις το φαγητό ήταν έτοιμο, μαζεύονταν στο τραπέζι όλα τα μέλη της οικογένειας και έτρωγαν μαζί. Στο τραπέζι υπήρχε κρασί από την παραγωγή της κάθε οικογένειας και σούμα. Από τη μέρα αυτή δεν έλειπε ούτε το κέφι ούτε η διασκέδαση. Λόγω Αποκριάς, φίλοι και συγγενείς μαζεύονταν και χόρευαν. Αυτό έγινε και χθες, με φίλους και συγγενείς να χορεύουν τη σούστα της Ρόδου, με τη συνοδεία του βιολιού του κ. Στεφάνου Καζέλη.
ertnews.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς να τις υιοθετούμε.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές και η ταυτότητα τους είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.