Συναγερμός στη Ρόδο: Συνετρίβη Ελληνικό UAV τύπου V-BAT – Το έριξαν οι Τούρκοι και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε;

Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου V-BAT UAV συνετρίβη στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Το συγκεκριμένο UAV διαθέτει σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες, καθώς μπορεί να παραμένει στον αέρα για έως και 13 ώρες και να καλύπτει αποστάσεις που φτάνουν περίπου τα 130 χιλιόμετρα, ανάλογα με την υποστήριξη των συστημάτων επικοινωνίας. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει φορτίο έως 18 κιλά και να επιχειρεί σε μεγάλα ύψη, φτάνοντας τα 15.000 πόδια.
Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους αισθητήρες, όπως ηλεκτροπτικά μέσα για επιχειρήσεις ημέρας και νύχτας, ενώ διαθέτει και τεχνολογία Beyond Line of Sight (BLOS), που του επιτρέπει να λειτουργεί πέρα από το οπτικό πεδίο του χειριστή.
Παρά τη φήμη του ως ανθεκτικού σε παρεμβολές, εξετάζεται το ενδεχόμενο το drone να επηρεάστηκε από ηλεκτρονικές παρεμβάσεις, πιθανόν από την απέναντι τουρκική ακτή, γεγονός που –αν επιβεβαιωθεί– θα αναδείξει πτυχές ενός αθέατου τεχνολογικού “πολέμου” στην περιοχή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το drone κατέπεσε σε χερσαία περιοχή, αποφεύγοντας περαιτέρω επιπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα δύο συστήματα αυτού του τύπου αποκτήθηκαν μέσω δωρεάς του Ίδρυμα Αθανάσιος Λασκαρίδης, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση του στόλου τους, με στόχο την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων.
Μάλιστα, τέσσερα drones V-BAT UAV είχαν παρουσιαστεί δημόσια κατά τη διάρκεια της 28η Οκτωβρίου του 2025, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας.
Αυτές τις μαλακίες να μην λέγατε, καλά θα ήταν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή