ροή ειδήσεων

Η Τουρκία έχει τραβήξει θαλάσσια πάρκα έξω από τα νερά της: προσπαθούν να αποκόψουν το Καστελλόριζο από τη Ρόδο



Türkiye βρήκε έναν οικολογικά αρμονικό τρόπο να τα βάλει εδαφικές διεκδικήσεις: Τα δύο κηρυγμένα «θαλάσσια πάρκα» της Άγκυρας εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε στις 15 Αυγούστου δύο διατάγματα για τη δημιουργία εθνικών θαλάσσιων πάρκων στο βορειοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Την επόμενη μέρα, τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας και εντάχθηκαν στην εσωτερική νομοθεσία της χώρας.

Εν συντομία για το κύριο πράγμαΗ Τουρκία κήρυξε δύο θαλάσσια πάρκα με προεδρικά διατάγματα στις 15 Αυγούστου.
Τα σύνορά τους εκτείνονται πέρα ​​από τη ζώνη των έξι μιλίων των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Το ένα πάρκο βρίσκεται μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, το δεύτερο καλύπτει την περιοχή του Καστελλόριζου.


Η Ελλάδα χαρακτήρισε την τουρκική απόφαση παράνομη και δεν δημιουργεί διεθνή δικαιώματα.
Ένα πάρκο που αποδείχτηκε μεγαλύτερο από την Τουρκία

Το πρώτο πάρκο χαρτογραφείται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στα ελληνικά νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη. Το δεύτερο, με έκταση περίπου 21.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτείνεται από το Fethiye έως το Kas και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.



Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην επιθυμία της Τουρκίας να προστατεύσει τη θαλάσσια φύση, αλλά στα σύνορα που χαράσσονται στους χάρτες. Όπως προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικώνκαι τα δύο πάρκα εκτείνονται πέρα ​​από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο χάρτης του πάρκου Fethiye-Kas. Δείχνει το Καστελόριζο και τα γειτονικά ελληνικά νησιά χωρίς τη θαλάσσια ζώνη γύρω τους. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται η χαρτογραφική εντύπωση ότι το Καστελλόριζο χωρίζεται από τη Ρόδο με τουρκική ζώνη δικαιοδοσίας. Δημοσίευσε μια λεπτομερή ανάλυση των ορίων η Καθημερινή.


Οι χάρτες και η αντίδραση της Αθήνας παρουσιάζονται και στο βίντεο υλικό του τηλεοπτικού καναλιού ΣΚΑΪ.

Αθήνα: Τα τουρκικά διατάγματα δεν δημιουργούν κανένα δικαίωμα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η μονομερής δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών εκτός εθνικής δικαιοδοσίας είναι αντίθετη με το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Οι τουρκικές αποφάσεις δεν μπορούν να επεκταθούν σε διεθνή ύδατα ή περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δεν δημιουργούν πρόσθετα κυριαρχικά δικαιώματα για την Άγκυρα.


«Οι τουρκικές αποφάσεις δεν έχουν νομικές συνέπειες στα διεθνή ύδατα, πολύ λιγότερο σε τομείς της ελληνικής δικαιοδοσίας».

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο, των οποίων οι απόψεις δίνονται Ναυτεμπορική σημείωση: ένα κράτος δεν μπορεί να δημιουργήσει μονομερώς ένα εθνικό πάρκο όπου τελειώνει η εθνική του δικαιοδοσία. Ειδικά αν η δηλωθείσα ζώνη επηρεάζει την υφαλοκρηπίδα άλλου κράτους.


Αξιοσημείωτο είναι ότι το θέμα δεν περιορίστηκε στα θαλάσσια πάρκα. Λίγες μέρες αργότερα, η Άγκυρα μίλησε κατά του νέου ελληνικού χωροταξικού σχεδίου για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέροντας ξανά νησιά και άλλες «γεωγραφικές οντότητες» με υποτιθέμενη απροσδιόριστη κυριαρχία. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το δεύτερο μέρος της τουρκικής στρατηγικής στο άρθρο των Athens News.

Το «The Answer» χρειάστηκε περισσότερα από δύο χρόνια για να προετοιμαστεί

Τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα δεν αποτελούν έκπληξη. Τον Μάιο του 2024, το Athens News ανέφερε ότι η Άγκυρα ετοιμάζει τα δικά της πάρκα ως απάντηση στην ελληνική πρωτοβουλία διατήρησης.

Η Ελλάδα παρουσίασε τα όρια των πάρκων της στο Ιόνιο Πέλαγος και στην περιοχή των Νοτίων Κυκλάδων τον Ιούλιο του 2025. Σχεδιάστηκαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και θα πρέπει να παρέχουν προστασία στα θαλάσσια θηλαστικά, τις χελώνες, τις φώκιες και τα θαλάσσια πτηνά. Η Türkiye, ωστόσο, προσπάθησε αμέσως να παρουσιάσει το περιβαλλοντικό έργο ως προσπάθεια αλλαγής του εδαφικού καθεστώτος του Αιγαίου Πελάγους.

Τον Ιανουάριο του 2026, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για τη σύνδεση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και του πιθανού επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Αυτό το θέμα παραμένει μια από τις κύριες «κόκκινες γραμμές» για την Άγκυρα.
Το Θαλάσσιο Πάρκο ως στοιχείο της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Τα νέα διατάγματα εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη Γαλάζια Πατρίδα μέσω της οποίας η Τουρκία προσπαθεί να εδραιώσει το δικό της όραμα για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Τον Μάιο, η Άγκυρα πραγματοποίησε ταυτόχρονα τη μεγάλη αμφίβια άσκηση EFES 2026 και ετοίμασε νόμο για τις θαλάσσιες ζώνες. Το «Athens News» το συζήτησαν αναλυτικά στα υλικά για την προετοιμασία του τουρκικού νόμου Και για τις ασκήσεις στα ανοιχτά της Σάμου.

Τα διατάγματα για τα πάρκα δεν μετατρέπουν από μόνα τους τα διεθνή ύδατα σε τουρκικά ύδατα ούτε δίνουν στην Άγκυρα το δικαίωμα να απαγορεύσει τη ναυτιλία ή το ψάρεμα εκεί. Ωστόσο, ο κίνδυνος έγκειται στη δημιουργία μιας διοικητικής βάσης για μεταγενέστερες ενέργειες των τουρκικών αρχών, της ακτοφυλακής και του ναυτικού.

Επομένως, η συζήτηση δεν αφορά την προστασία των ψαριών και των θαλάσσιων χελωνών. Κάτω από το περιβαλλοντικό πρόσχημα, η Türkiye προσπαθεί να μετατρέψει τα δικά της χαρτιά σε τετελεσμένο γεγονός – πρώτα στην εγχώρια νομοθεσία και μετά απευθείας στη θάλασσα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε μαζί μας

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατάγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

συνδεθείτε

1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!