
Στοιχεία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης και της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων δείχνουν πως 150.000 κυψέλες έχουν καταστραφεί
Σε δεινή θέση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της χώρας, είτε κατά κύριο επάγγελμα, είτε ετεροεπαγγελματίες, που είδαν το βίος τους να χάνεται μέσα σε λίγους μήνες εξαιτίας της αστάθειας του καιρού με τα έντονα και εναλλασσόμενα καιρικά φαινόμενα, καύσωνας, βροχή, καύσωνας, πλημμύρες, παράλληλα με τις φωτιές σε Έβρο, Ρόδο, Εύβοια κι αλλού.
Πανελλαδικά, ο κλάδος απαρτίζεται από περίπου 22.000 επαγγελματίες, εκ των οποίων οι 4.000 με 4.500 στην Κρήτη. Στις καταστροφές προστίθενται το αυξημένο κόστος παραγωγής, όπως και η τιμή του πετρελαίου κίνησης, που τους επιβαρύνει δυσανάλογα καθώς, όπως υποστηρίζει και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κωστής Λεονταράκης, «κόστος και ζημιές τις χρεωνόμαστε εξ ολοκλήρου οι παραγωγοί. Οι μελισσοκόμοι μάλιστα ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κι αίτημα τη στήριξή τους, όπως και πέρυσι.
Μηδενική φαίνεται ότι θα είναι φέτος η παραγωγή μελιού κατά τους μελισσοκόμους, καθώς μια σειρά γεγονότων βοήθησαν γι’ αυτό. Στην Κρήτη, η αστάθεια του καιρού με εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες παρουσίασε πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία της κυψέλης με τροφή, άλλοτε με βροχή κι άλλοτε με καύσωνες, που δεν άφησαν το θυμάρι να αναπτυχθεί, ενώ για τους ίδιους λόγους επηρεάστηκε κι η υγεία των μελισσών.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι φωτιές αφενός κατέστρεψαν χιλιάδες κυψέλες κι όσες έμειναν μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας που κι εκεί ωστόσο υπήρξαν προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Ρόδος, Εύβοια, Έβρος και Θεσσαλία έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα, παράλληλα όμως με τους επαγγελματίες λοιπών περιοχών της χώρας, από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο, που μετέφεραν τις κυψέλες στις πληγείσες περιοχές εξαιτίας της βλάστησης που είχαν για την παραγωγή ποιοτικού μελιού.
150.000 κυψέλες “χάθηκαν”
Στοιχεία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης και της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων δείχνουν πως 150.000 κυψέλες έχουν καταστραφεί, με χιλιάδες μελισσοκόμους να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, ενώ το “ξεκίνημα” από την αρχή κρίνεται «αδύνατο».
Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη για τους μελισσοκόμους, όπως σημειώνει ενδεικτικά ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, πολλοί από τους οποίους εκτιμούν πως δεν έχουν την οικονομική δύναμη να ξεκινήσουν από την αρχή. Ασήκωτο και το βάρος του κόστους παραγωγής όταν η φύση δε βοηθά, ενώ οι τιμές για την αγορά τροφής συμπληρωματικά έχουν διπλασιαστεί.
«Ζάχαρη, ειδικά σκευάσματα από το εξωτερικό αν οι μέλισσες δεν μπορούν να βρουν τροφή στη φύση, καύσιμα για τη μεταφορά των κυψελών από τη μια περιοχή στην άλλη, εργατικά για τον παραπάνω λόγο» μέσα στα έξοδά τους.
Ζητούν συνάντηση με ΥΠΑΑΤ
Οι παραγωγοί μελιού της χώρας ζητούν ενίσχυση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνουν την ευελιξία που πρέπει να έχει ο ΕΛΓΑ και γι’ αυτούς κι υπενθυμίζουν ότι η ενίσχυση προς τον κλάδο είναι φειδωλή. Παράλληλα, ζητούν άμεσα να συναντηθούν με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.