ροή ειδήσεων

Πρόστιμα για ανασφάλιστα: Πως γίνεται η ένσταση και πώς διαγράφονται



Με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε στις 11 Ιουνίου 2024 το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή η κυβέρνηση θεσπίζει εξάμηνους ηλεκτρονικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

Αυτά αναφέρονται στο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα που αποτελεί ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858.



Πώς γίνεται η ένσταση για τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα αντιστοιχούν σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Κάθε ιδιοκτήτης που έχει ανασφάλιστο το όχημά του και εντοπίζεται σε έλεγχο θα του βεβαιώνεται το πρόστιμο.

Θα έχει προθεσμία πέντε ημερών για να κάνει ένσταση. Η ένσταση θα πρέπει να απευθύνεται στην αρχή που έχει εκδώσει το πρόστιμο. Μάλιστα το σχέδιο νόμου ορίζει ότι η αρχή στην οποία υποβάλλεται η ένσταση θα πρέπει μέσα σε 30 εργάσιμες ημέρες να απαντήσει στον πολίτη.
Η διαγραφή των προστίμων

Βάσει όσων αναφέρονται στο σχέδιο νόμου δύο είναι οι περιπτώσεις που το πρόστιμο μπορεί να διαγραφεί:αν η αρχή που έκανε ο πολίτης την ένσταση την αποδεχτεί
αν μέσα σε 10 εργάσιμες μέρες από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.

Βίκυ Γερασίμου (δημοσιογράφος insurancedaily.gr, διευθύντρια έκδοσης περιοδικό “am”)

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *