ροή ειδήσεων

Σπάνιοι καρκίνοι μετά τον κορωνοϊό - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες και τι ερευνούν

Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται τώρα ότι έχουν καρκίνο απ’ ό,τι πριν από την πανδημία



Ανησυχητικά δεδομένα για τον καρκίνο εξετάζουν οι γιατροί στις ΗΠΑ και προσπαθούν να διαπιστώσουν αν έχουν σχέση με την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, περίπου από το 2021, έχουν παρατηρήσει σπάνιους και ασυνήθιστους καρκίνους σε ασθενείς νεαρής ηλικίας, που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσου. Μάλιστα, πρόκειται για τύπους καρκίνου που συνήθως προσβάλλουν ηλικιωμένους, στα εβδομήντα και ογδόντα χρόνια τους.



Μεταξύ άλλων ασυνήθιστων που παρατηρούνται, είναι πως οι ασθενείς εμφανίζουν και πολλούς καρκίνους ταυτόχρονα. Θεωρείται δεδομένο πως η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να απομονωθούν και να αναβάλουν μέτρα προληπτικής φροντίδας κι ελέγχους, ωστόσο, σύμφωνα με την «Daily Mail», οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης σπάνιων περιπτώσεων καρκίνου. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι γι’ αυτό μπορεί να ευθύνεται ο κορονοϊός. Ο δρ Κάσουαπ Πατέλ, ογκολόγος από τη Βόρεια Καρολίνα, έχει δει το φαινόμενο από πρώτο χέρι.



Ζευγάρι με τρία είδη καρκίνου Ο διάσημος ογκολόγος είδε έναν ασθενή σαράντα ετών το 2021, ο οποίος είχε ένα σπάνιο καρκίνο των χοληφόρων πόρων. Πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας εβδομήντα και ογδόντα ετών. Στη συνέχεια, πολλοί άλλοι ασθενείς που συνάντησε διαγνώστηκαν με μια σειρά από διαφορετικούς καρκίνους, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει ξαναδεί στις δύο δεκαετίες που ασκεί το επάγγελμα του γιατρού.



Ένα ζευγάρι που διερεύνησε, μέσα σε διάστημα δεκατεσσάρων μηνών, διαγνώστηκε με τρεις τύπους καρκίνου, παρ’ όλο που δεν υπήρχε οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Ο άνδρας διαγνώστηκε με ένα σπάνιο χρόνιο καρκίνο του αίματος και του μυελού των οστών, ενώ η σύζυγός του είχε μια καρκινική μάζα στην κοιλιά της που ζύγιζε οκτώμισι κιλά, σύμφωνα με τη «Washington Post». Μάλιστα, αρκετοί από τους γείτονές του είχαν επίσης τους ίδιους τύπου καρκίνου.


Τι δείχνουν τα στοιχεία του CDC Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται τώρα ότι έχουν καρκίνο απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. Το 2021, το 9,8% των ενηλίκων ανέφερε ότι τους είχε πει γιατρός ότι είχε καρκίνο. Το 2019, το ποσοστό αυτό των ενηλίκων ήταν 9,5%.

Όπως αναφέρει η «Daily Mail», οι ειδικοί δεν αποκλείουν οριστικά πως παίζουν κάποιο ρόλο και τα εμβόλια, ωστόσο, θεωρούν πιο πιθανό να έχει σχέση ο ίδιος ο ιός. Οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες του κορονοϊού μπορούν να αφυπνίσουν εκ νέου τα αδρανή καρκινικά κύτταρα και να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του μαστού, του στομάχου και του αίματος. Η έρευνα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ του Covid και του καρκίνου είναι σχετικά νέα, δεδομένου ότι η πανδημία ξεκίνησε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια.



Δημοσιεύθηκε στην Ontime

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *